Fernandez-810x500.jpg

Arcibiskup Fernández v najnovšom rozhovore opäť nevylúčil homosexuálne "požehnania

104
Kultúra smrti

V ďalšom rozhovore nový šéf vatikánskeho doktrinálneho úradu, dezignovaný kardinál Victor Fernández, opäť odmietol vylúčiť možnosť povolenia požehnania osôb rovnakého pohlavia.

Dňa pred tým, ako sa mal ujať svojej novej funkcie prefekta Kongregácie pre náuku viery (CDF), arcibiskup Fernández hovoril s Edom Pentinom z National Catholic Register’o svojom postoji k “požehnaniam” osobám rovnakého pohlavia a moderných názoroch na učenie Cirkvi. Arcibiskup začal vykonávať funkciu prefekta od 11. septembra.

Pentin sa budúceho kardinála pýtal prostredníctvom e-mailu na jeho júlové vyjadrenia týkajúce sa “požehnania osôb rovnakého pohlavia,” počas ktorých Fernández vyjadril otvorenosť voči takémuto “požehnaniu,” za predpokladu, že nespôsobí “zmätok.”

Čítajte: Arcibiskup Fernández naznačuje otvorenosť voči ‘požehnaniam’osobám rovnakého pohlavia, ak nespôsobujú’zmätok’

Fernández odpovedal:

Mal som na mysli zámenu zväzku osôb rovnakého pohlavia s manželstvom. V tomto bode je jasné, že Cirkev chápe manželstvo len ako nerozlučiteľný zväzok medzi mužom a ženou, ktorí sú vo svojej odlišnosti prirodzene otvorení plodiť život.

Pokračujúc Fernández vysvetlil svoje hodnotenie cirkevnej náuky a argumentoval, že Cirkev len postupne dospela k pochopeniu evanjelia.

Na otázku, či vidí “doktrínu ako prekážku skutočného súcitu,” Fernández odpovedal, že “pravá doktrína môže byť len svetlom, vodítkom pre naše kroky, istou cestou a radosťou pre srdce.” 

Ale dodal, že “je jasné, že ani Cirkev ešte plne nechápe celé bohatstvo evanjelia.” 

“V niektorých oblastiach,” povedal Fernández, “trvalo stáročia, kým Cirkev jasne vyjadrila aspekty učenia, ktoré inokedy nevidela tak jasne.”

Dnes Cirkev odsudzuje mučenie, otroctvo a trest smrti, ale v iných storočiach sa tak nestalo s rovnakou jasnosťou. Dogmy boli potrebné, pretože pred nimi boli otázky, ktoré neboli dostatočne jasné. Učenie sa nemení, evanjelium bude vždy rovnaké, Zjavenie je už vyriešené. 

Nie je však pochýb o tom, že Cirkev bude vždy maličká uprostred takej nesmiernej pravdy a krásy a vždy bude potrebovať pokračovať v raste svojho chápania.

Takéto komentáre sa veľmi zhodujú s tými, ktoré Fernández vyslovil v júli, keď bol požiadaný o CDF’z marca 2021 responsum odsudzujúce požehnania pre páry rovnakého pohlavia“.” Jasnú odpoveď neposkytol.

Na miesto toho nastupujúci prefekt rozlišoval medzi manželstvom, ktoré je podľa neho “v prísnom zmysle slova len jedno: to stabilné spojenie dvoch tak odlišných bytostí, ako sú muž a žena, ktorí sú v tejto odlišnosti schopní plodiť nový život,” a zväzkami.

Ohľadne homosexuálnych párov Fernández navrhol, že “ak sa požehnanie udeľuje tak, aby nespôsobilo tento zmätok, bude ho treba analyzovať a potvrdiť. Ako uvidíte, existuje bod, v ktorom opúšťame riadne teologickú diskusiu a prechádzame k otázke, ktorá je skôr obozretná alebo disciplinárna.”

V uplynulých dňoch berlínsky arcibiskup Heiner Koch informoval svojich duchovných, že v prípade, ak “požehnajú” párom rovnakého pohlavia, nebude voči nim podnikať disciplinárne kroky. Napriek tomu, že takéto konanie je priamo v rozpore s katolíckou vierou a smernicami Vatikánu, Koch napísal, že kňazi môžu konať podľa vlastného uváženia, pokiaľ ide o udeľovanie takýchto “požehnaní”, hoci on sám nebude udeľovať “požehnania”, kým sa nezmení zákaz CDF”z roku 2021. 

ČÍTAŤ: Berlínsky arcibiskup povoľuje ‘požehnania’ zväzkom osôb rovnakého pohlavia, odvolávajúc sa na pápeža Františka a abp. Fernandeza  

Koch ako zdôvodnenie vydania inštrukcie uviedol júlový rozhovor s Fernándezom’ 

V roku 1986 však CDF pod vedením kardinála Josepha Ratzingera vydala dokument, ktorý inštruuje biskupov o pastoračnej starostlivosti o homosexuálne osoby. Dokument napomína biskupov, aby zabezpečili, že oni a každý “pastoračný program” v diecéze “jasne vyhlasujú, že homosexuálne aktivity sú nemorálne.”

Takýto autentický pastoračný prístup by “pomáhal homosexuálnym osobám na všetkých úrovniach duchovného života: prostredníctvom sviatostí, a najmä častým a úprimným používaním sviatosti zmierenia, modlitbou, svedectvom, radou a individuálnou starostlivosťou,” uvádza CDF.

Inštrukcia dodáva, že prioritou by malo byť potvrdenie odsúdenia homosexuálneho správania a učenia Cirkvi’o čistote: 

Chceme však jasne povedať, že odklon od učenia Cirkvi’alebo mlčanie o ňom v snahe poskytnúť pastoračnú starostlivosť nie je ani starostlivé, ani pastoračné. Pastoráciou môže byť v konečnom dôsledku len to, čo je pravdivé. Zanedbávanie postoja Cirkvi’bráni homosexuálnym mužom a ženám v tom, aby sa im dostalo starostlivosti, ktorú potrebujú a ktorú si zaslúžia.

Nota CDF z roku 2021, ktorá v čase svojho vyhlásenia vyvolala takú búrku, výslovne uvádza, že “nie je dovolené udeľovať požehnanie vzťahom alebo partnerstvám, dokonca ani stabilným, ktoré zahŕňajú sexuálne aktivity mimo manželstva (t. j, mimo nerozlučiteľného zväzku muža a ženy, ktorý je sám o sebe otvorený odovzdávaniu života), ako je to v prípade zväzkov medzi osobami rovnakého pohlavia.”

Podľa Listu svätého Pavla’ Rimanom, tí, ktorí praktizujú homosexualitu, dostanú “na svojich vlastných osobách náležitý trest za svoj omyl.”