Shutterstock_1487750318-810x500.jpg

Odsúdený vodca Proud Boys obvinil Bidenovo ministerstvo spravodlivosti, že od neho chcelo, aby klamal o Trumpovi, 6. januára

32
Kultúra smrti

Enrique Tarrio, bývalý vodca skupiny Proud Boys, bol odsúdený na 22 rokov väzenia za svoju úlohu pri protestoch zo 6. januára. Pre portál The Gateway Pundit v piatok povedal, že mohol dostať kratší trest, keby vyhovel federálnym agentom, ktorí chceli, aby falošne priznal, že pomáhal koordinovať udalosti tohto dňa’s prezidentom Donaldom Trumpom.

Tarrio a traja jeho kolegovia boli porotou usvedčení z poburovateľského sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu Spojených štátov. Rozsudok vyniesol okresný sudca Timothy Kelly, ktorý bol vymenovaný Trumpom. Jeho trest je zatiaľ najdlhší spomedzi všetkých 1 100 zadržaných zo 6. januára

Podľa portálu Vox.com bolo viac ako 100 protestujúcich zo 6. januára odsúdených na najmenej dva roky väzenia. Dvadsaťsedem si ich za mrežami odsedí viac ako päť rokov.

Proud Boys je nacionalistická organizácia, ktorú v roku 2016 založil zakladateľ VICE Media Gavin McInnis. Výlučne mužská organizácia sa snaží čeliť rastúcemu vplyvu ľavicových skupín, ako sú Antifa a Black Lives Matter.

Tridsaťdeväťročný Tarrio nebol 6. januára vo Washingtone, ale prokurátori úspešne tvrdili, že organizoval a riadil členov Proud Boys, aby “zaútočili” na Kapitol prostredníctvom sociálnych sietí a ďalších textových správ.

Generálny prokurátor Merrick Garland po prečítaní rozsudku novinárom povedal, že “ministerstvo spravodlivosti nikdy neprestane pracovať na obrane demokracie, na ktorú majú právo všetci Američania.”

Počas rozhovoru pre The Gateway Pundit minulý piatok Tarrio vyhlásil, že právnici Bidenovej administratívy sa ho snažili prinútiť, aby sa priznal, že s vtedajším prezidentom Trumpom strategicky riešil, ako budú protesty prebiehať.

“Pravda je taká, že … som už dávno mohol byť doma … smiať sa na svete, bez problémov,” povedal said. “Všetko, čo som musel urobiť, aby som to mohol urobiť, bolo klamať o Trumpovi. Všetko, čo som musel urobiť, bolo potvrdiť lož.”

“Povedal som im, aby si hádzali polená pod nohy, a pretože som odmietol klamať o prezidentovi Trumpovi, stálo ma to 22 rokov života.”

Dalšími obžalovanými zo 6. januára, ktorí boli odsúdení na dlhé tresty odňatia slobody, sú líder Oath Keepers Stewart Rhodes (18 rokov) a líder Seattle Proud Boys Ethan Norman, ktorý bol tiež dostal 18 rokov. Najmenej traja ďalší dostali 12 a viac rokov väzenia.

Speciálny poradca FBI Jack Smith sa tiež usiluje usvedčiť prezidenta Trumpa z obvinenia zo vzbury. Konzervatívci tvrdia, že Bidenova administratíva vyzbrojila spravodajské služby proti svojim politickým oponentom a nespravodlivo prenasleduje Trumpa za to, že vyjadril svoje námietky chránené prvým dodatkom k Ústave na ochranu ľudských práv proti procesu osvedčovania prezidentských volieb v roku 2020.