Josh-arrest-810x500.png

Polícia nariadila nezávislému spravodajskému portálu Rebel News odovzdať video z protestu, na ktorom sa zúčastnil Josh Alexander

53
Neutral

Šéf nezávislého média Rebel News tvrdí, že polícia nariadila jeho organizácii odovzdať videozáznam z májového protestu, ktorého sa zúčastnil kanadský stredoškolák Josh Alexander, čo je podľa neho v priamom rozpore s trestným zákonníkom.

V 25-minútovom videu, ktoré bolo minulý víkend zverejnené na portáli Rumble, zakladateľ Rebel News Ezra Levant vysvetlil, že polícia v Calgary “urobila záťah na Rebel News” a išla na súd “tajne. Ex parte je právnické slovo.”

“Neboli sme tam pozvaní”a povedali niečo sudcovi,” poznamenal.

Levant povedal, že Rebel News nemal “možnosť vidieť a sudca vydal príkaz, v ktorom požaduje, aby sme odovzdali zábery, ktoré sme”nezverejnili, kalgarskej polícii.”

Video, o ktoré ide a ktoré súd nižšej inštancie v Alberte zrejme nariadil Rebel News odovzdať, sa týka protestu zo 17. mája v Calgary, ktorého sa zúčastnil Josh Alexander. Rebel News bol na mieste protestu, aby o ňom informoval, rovnako ako ďalšie nezávislé médiá.

17. mája na strednej škole Western Canada High School v Calgary zatkli Alexandra príslušníci kalgarskej polície za to, že usporiadal protest proti rodovej ideológii v školách. Minulý rok ho vyhodili z jeho katolíckej školy v Ontáriu za to, že povedal, že existujú len dve pohlavia, mužské a ženské.

Bol neskôr prepustený, ale nie po tom, čo bol zadržaný za to, že vystupoval proti transrodovej ideológii a za rozdávanie Biblií, z ktorých niektoré spálili transrodoví aktivisti.

Ako informoval LifeSiteNews, polícia v Calgary nakoniec obvinila aktivistu organizácie Black Lives Matter (BLM) z trestného činu z nenávisti za to, že do Alexandra počas protestu v Calgary strčil, pričom samotný Alexander zostal z trestného činu neobvinený.

Rebel News: Polícia sa pomýlila. Iba Najvyšší súd môže novinárovi nariadiť, aby odovzdal informácie

Levant vo svojom videu uviedol, že Rebel News dostal príkaz na produkciu z 2. augusta od trestného oddelenia albertského súdu’aby mohol získať nezverejnené zábery z protestu.

Podľa Levanta sa mierový policajt Bradley Milne obrátil na “nesprávny súd,” alebo na nižší súd, než aký je podľa kanadských zákonov potrebný na získanie informácií od novinára. V súčasnej podobe má právomoc žiadať o vydanie príkazu na poskytnutie informácií od novinára len kanadský ’Najvyšší súd.

Levant uviedol, že ide o závažnú “záležitosť vyhradenú súdu v Alberte, ktorý sa nazýva Court of King’Bench, a iný sudca to musí urobiť podľa inej právnej normy.”

Poznamenal, že dôstojník Milne “to urobil zle,” a že “sudca to urobil zle, a preto je to ”nezákonné.”

Dotknutý sudca, sudca E.J. Tolppanen zo Súdneho dvora v Alberte, uviedol, že Rebel News má “opodstatnené dôvody domnievať sa, že boli spáchané tieto trestné činy: sexuálne napadnutie, napadnutie, nezákonné uväznenie, poškodzovanie so škodou do 5 000 USD a krádež do 5 000 USD a že nasledujúce dokumenty a alebo údaje, ktoré sú v držbe alebo pod kontrolou Rebel News poskytnú dôkazy týkajúce sa spáchania týchto trestných činov, konkrétne: zvukové záznamy, videozáznamy a fotografie.”

Napísal, že v dôsledku toho bolo spoločnosti Rebel News nariadené, aby “predložila dokument, ktorý je vernou kópiou uvedených dokumentov alebo údajov, ktoré sú vo vašom vlastníctve alebo pod vašou kontrolou,” a, “dokument musí byť predložený v čitateľnej a použiteľnej forme Bradleymu Milneovi najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia tohto príkazu.”

V príkaze sa tiež uvádzalo, že platia nasledujúce podmienky: tými sú, že Rebel News “má právo požiadať o zrušenie alebo zmenu tohto príkazu, b) ak porušíte tento príkaz bez zákonného ospravedlnenia, môže vám byť uložená pokuta, trest odňatia slobody alebo oboje.”

Levant uviedol, že v danom prípade nejde o to, že by nechceli pomáhať polícii, ktorá sa zaoberá obvineniami zo závažného trestného činu, a povedal: “Samozrejme, že sme’proti zločinom, najmä tým, ktoré sú tam uvedené.”

Spomínal, že faktom je, že Rebel News nemá žiadne “tajné nahrávky.”

“Nahrávali sme predmetné udalosti a zverejnili sme takmer polhodinový záznam,” povedal.

“Polícia tam bola a všetko videla. Rozhodli sa nenakrúcať zločincov alebo podozrivých z trestnej činnosti, pretože boli príliš zaneprázdnení týraním konzervatívcov v dave.”

Levant poznamenal, že kalgarskej polícii nič nebránilo v tom, aby si “všetko” natočila na video sama.

“Všetko sme natočili na video a zverejnili sme takmer polhodinový záznam, ale tento policajt požaduje, aby sme všetko odovzdali, a’hovorí, že ak to neurobíme, tak sudca mu dal príkaz, že môžeme byť doslova vo väzení,”povedal.

“Ale my to neurobíme. Keď ideme informovať o správach, je nesmierne dôležité, aby každý vedel, že sme tam na vlastnú päsť. Nie sme tam ako agenti polície. Nie sme tam ako donášači, ani ako narcisti, ani ako federáli.”

Levant potom povedal, že aj vládni novinári majú dosť “sebaúcty na to, aby sa bránili a povedali polícii ‘nie, nemôžete si vziať našu prácu, pretože nie sme agenti štátu.”

“Nie je to tak, že by sme’boli bezpečnostná kamera v uzavretom televíznom okruhu. Sme’novinári.’Nepracujeme pre nikoho iného ako pre našich vlastných divákov a naše vlastné svedomie,” povedal.

Právne oznámenie zaslané súdu, v ktorom sa uvádza, že policajný príkaz nie je v súlade s ‘kódexom’

Právnička Rebel News Sarah Millerová zaslala súdu odpoveď vo forme právneho oznámenia z 29. augusta, v ktorom súdu nižšej inštancie v Alberte oznámila, že “príkaz na výrobu nie je v súlade s trestným kódexom.”

Ako také, “údajné doručenie Rebel News e-mailom nie je v súlade s kódexom a súdnymi pravidlami Alberty.”

“Príkaz podľa ktoréhokoľvek oddielu vie, že žiadosť sa týka novinárskej”komunikácie alebo predmetu, dokumentu alebo údajov, ktoré sa týkajú novinára alebo sú v jeho držbe, podajú žiadosť sudcovi vyššieho súdu s trestnou právomocou,” dodala Millerová.

Vtedy napísala, že sudca Tolppanen nie je “sudcom vyššieho súdu, a preto nemá právomoc na vydanie rozhodnutia.”

“Napokon, súd môže pri rozhodovaní o žiadosti tohto druhu zvážiť integritu novinárskej činnosti v rámci slobody tlače pred neprimeranými zásahmi vlády,” uviedla.

Millerová potom požiadala o zrušenie príkazu na produkciu z dôvodu, že je v “rozpore s kódexom.”

Dňa 19. septembra sa Rebel News dostaví na súd v súvislosti s príkazom na produkciu.

Ak ide o Alexandra, pokračuje v protestoch proti radikálnej genderovej ideológii, ktorá si razí cestu do kanadského’vzdelávacieho systému.

Začiatkom tohto mesiaca súd v Ontáriu rozhodol v prospech Alexandra a uviedol, že katolícka školská rada, ktorá ho suspendovala, pretože povedal, že existujú len dve pohlavia, musí vypočuť jeho odvolania týkajúce sa jeho mnohých suspendácií.