shutterstock_1831031917-810x500.jpg

Otvára Jordan Peterson oči pred zlom potratov?

61
Kultúra života

Doktor Jordan Peterson síce ešte nie je úplne pro-life, ale vytrvalo kráča týmto smerom. 

V roku 2017, na začiatku svojej slávy, dostal Peterson otázku, čo si myslí o potratoch. “Potraty sú jednoznačne zlé,” odpovedal po dlhej odmlke. “Nemyslím si, že o tom niekto diskutuje. Človek by’neodporúčal, aby ho podstúpil niekto, koho miluje."”V tom sa, samozrejme, nezvyčajne mýli - veľa ľudí o tom diskutuje a veľa ľudí odporúča svojim blízkym, aby išli na potrat.  

Peterson ďalej uviedol, že otázka legálnosti je úplne iná a že našu sexuálnu kultúru treba napraviť skôr, než sa o tom začne diskutovať - poznamenal však, že sa nad touto otázkou nezamyslel natoľko, aby si myslel, že jeho odpoveď je “dostatočne dobrá.”  

V roku 2018 v rozhovore s kanadskou sociálno-konzervatívnou aktivistkou Faytene Grassechiovou poznamenal, že interrupciu považuje za poslednú možnosť, a svoje názory formuloval ďalej.  

“Určite som presvedčený, že potraty sú morálne zlé,” povedal povedal. “Myslím si, že je to niečo,’čo urobíte potom,’čo ste urobili množstvo iných vecí, ktoré ste nemali urobiť, a nevidím žiadnu cestu, ako sa z tohto argumentu vymaniť. Ocitnete sa v situácii, keď potrebujete potrat, keď’ste už urobili veľa veľmi vážnych morálnych chýb.” 

Peterson sa odvtedy tejto témy dotkol, často pri diskusii o kultúre známostí. V roku 2022 počas rozhovoru so svojou dcérou zopakoval svoj názor, že by ste nikdy nechceli, aby ju mal niekto, koho milujete. “Jedna vec, ktorú môžem povedať o potratoch, aby vo všeobecnosti neboli námietky, je, že by ste’nedali svojej sestre jednu za darček,” vyhlásil. “Takže nech je to čokoľvek, nie je to’žiaduce. A nakoľko je to nežiaduce, je minimálne otázne.”

V poslednom čase však Peterson na X/Twitteri často spomína potraty. Dňa 25. augusta Peterson reagoval na tweet kalifornského guvernéra Gavina Newsoma, ktorý tvrdil, že “Zbrane sú v Amerike zabijakom č. 1 detí”, strohou odpoveďou: “Ani zďaleka, kamarát. Je to’potrat.” 

On’s sa k tomu vyjadril už niekoľkokrát. Dňa 25. júna odpovedalna podobné tvrdenie Demokratickej strany uvádzajúc: “V skutočnosti je to’potrat. S obrovským náskokom.” 18. júna reagoval na video viceprezidentky Kamaly Harrisovej, ktorá papagájovala rovnakú vetu o detských úmrtiach spôsobených strelnými zbraňami, tým, že slovami: “Potraty sú príčinou smrti číslo jeden. To’nie je ani zďaleka.” 

11. septembra Peterson na Twitteri zverejnil štúdiu o bolesti plodu, ktorú vypracovali John Bockmann a dr. Stuarta Derbyshira, ktorá odhalila, že deti v maternici môžu cítiť bolesť oveľa skôr, ako sa doteraz predpokladalo (pre záujemcov o podrobnosti: Bockmann diskutoval o štúdii v mojom podcaste, keď bola prvýkrát publikovaná. V sprievodnom odkaze Peterson uverejnil názov: “Prehodnotenie bolesti plodu.” 

Už o niekoľko rokov sa dr. Jordan Peterson’vo svojich verejných vyjadreniach o potratoch prešiel od opisovania potratov ako “morálne zlých” a hlboko “nežiaducich” k dôslednému argumentovaniu, že potraty zabíjajú deti — a že potraty zabíjajú viac detí ako násilie so zbraňou alebo čokoľvek iné. Toto úprimné priznanie má samozrejme vplyv na to, či by potraty mali byť legálne alebo nie, a mám podozrenie, že Peterson’ov pohľad na to sa tiež mení. Ak’číta štúdie o neznesiteľnej bolesti, ktorú pociťujú deti v maternici počas barbarského zákroku potratu, pravdepodobne’už k tomuto záveru dospel. 

Dr. Jordan Peterson je jedným z najvplyvnejších verejných intelektuálov súčasnosti, a ak sa rozhodne stať sa zástancom života, jeho vplyv bude obrovský — najmä medzi mladými mužmi. V Petersonovom’podcaste sa už objavujú reklamy na pro-life organizácie. Dúfam, že sa ujme John Bockmann na jeho ponuku diskutovať vo svojej relácii aj o bolesti plodu a ďalších otázkach.