Dr.-Tam1-e1694621046369-810x500.png

Kanadská hlavná hygienička Theresa Tamová vyzýva na používanie masiek a nového očkovania COVID pred jesennou sezónou

47
Kultúra smrti

Kanadská hlavná predstaviteľka pre verejné zdravie oznámila, že Kanaďania by si mali pripraviť masky na jeseň tohto roka, a to aj napriek presvedčivým dôkazom, že masky nie sú účinné pri prevencii šírenia COVID a môžu spôsobiť nespočetné množstvo zdravotných problémov.

12. septembra sa kanadská hlavná lekárska poradkyňa Theresa Tam pripojila k ďalším kanadským zdravotníckym predstaviteľom, aby Kanaďanom oznámila, že COVID sa neskončil, a to aj napriek údajne “bezpečným a účinným” vakcínam, a že masky by mali nosiť už túto jeseň. 

“Myslím si, že teraz je ten správny čas, aby ste si pripravili masky, ak ich ešte nemáte,”povedala Tamová cez masku N-95. 

“Dúfame, že ľudia si vytvorili návyk, aby mohli používať masky podľa potreby počas sezóny respiračných vírusov,” dodala a vysvetlila, že masky by sa mali považovať za ochranu aj proti chrípke a RSV. 

Panely tiež oznámili schválenie novej vakcíny Moderna COVID-19, ktorá je uvádzaná na trh ako poskytujúca ochranu proti omikrónovej subvariante koronavírusu. Lekársky tím vyzval všetkých Kanaďanov starších ako šesť mesiacov, aby si podali dávku novej vakcíny napriek tomu, že nemá k dispozícii žiadne dlhodobé štúdie o jej účinkoch. 

Tam’odporúčanie masky prichádza v súvislosti s tým, že mnohé nemocnice obnovili povinnosť nosiť masku, keďže médiá stupňujú varovania pred hroziacimi výlukami. 

Od konca augusta štyri ontarijské nemocnice obnovilipovinnosť nosiť masky, vrátane Kingston Health Sciences Centre, Ottawskej nemocnice, ottawskej nemocnice Queensway’Carleton Hospital a okresnej nemocnice Perth and Smiths Falls. 

Mnohí Kanaďania sa však proti mandátom bránia, sľubujú, že “nebudú dodržiavať” obmedzenia, zatiaľ čo hlavné médiá sú nútené priznať, že obnovenie masiek môže byť ťažké alebo nemožné. 

CBC nedávno priznala že prinavrátenie masiek by bolo ťažké a pravdepodobne by sa proti nemu postavilo mnoho Kanaďanov, pričom naznačila, že “v prípade obnovenia uzamykania by došlo k vzbure”.   

Podobne sa vyjadril aj denník Toronto Sun pochyboval, či sú masky potrebné alebo dokonca účinné, pričom citoval Londýnska štúdia, ktorá ukázala, že masky neprinášajú “žiadny badateľný rozdiel.” 

Odporúčanie používať masky na tvár sa vydáva napriek presvedčivým dôkazom, že masky nie sú účinné pri prevencii šírenia COVID a môžu spôsobiť nespočetné množstvo zdravotných problémov, ako o tom informoval portál LifeSiteNews reportoval. 

Medzi týmito dôkazmi je aj správa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zo septembra 2020 prijatie že sa nemožno spoliehať na to, že masky udržia COVID na uzde, ak sa niekto zdržiava 15 minút alebo dlhšie v okruhu šiestich metrov, a stanovisko z mája 2020 štúdia uverejnená v odbornom časopise CDC Emerging Infectious Diseases že “nenašla dôkazy o tom, že masky na tvár chirurgického typu sú účinné pri znižovaní laboratórne potvrdeného prenosu chrípky, či už pri nosení infikovanými osobami (kontrola zdroja), alebo osobami vo všeobecnej komunite na zníženie ich vnímavosti.”   

V máji 2021, ďalšia štúdia zistila, že hoci sa mandáty vo veľkej miere dodržiavali, používanie masiek neprinieslo očakávaný prínos. “Povinnosti a používanie masiek (neboli) spojené s nižším šírením SARS-CoV-2 medzi štátmi USA” od marca 2020 do marca 2021. V skutočnosti výskumníci zistili, že výsledky boli čisto negatívne, pričom masky zvyšovali “dehydratáciu… bolesti hlavy a potenie a znižovali kognitívnu presnosť,” a narúšali komunikáciu, ako aj zhoršovali sociálne učenie detí.  

Viac ako 170 štúdií zistilo že masky boli neúčinné pri zastavení COVID a naopak boli škodlivé, najmä pre deti.