Screenshot-2023-09-13-163525-810x500.png

Útulok v Louisiane založený katolíckym kňazom ponúka nádej obetiam sexuálneho otroctva

0
Kultúra života

Za východu mesiaca sa po stenách spálne na panstve Metanoia budú pohybovať tiene ako chóry démonov. Výkriky detí tu prerážajú ticho zátišia, kde ich dusia tisíce živých dubov, z ktorých kvapká striebornošedý mach ako louisianské pozlátko.

Ale tento dom nevysloviteľných spomienok nie je Dom Usherovcov, je svätý a spasiteľný. Metanoia je miestom vzkriesenia pre najviac týrané Božie deti. Je to miesto, kam trauma odchádza zomrieť a na krvavé výkriky v noci odpovedajú rehoľné sestry, ktoré Boh poslal, aby milovali jeho nemilosrdne zranených.

ČÍTAJ: ‘Je to’len väzenie’: Je to typ nemocnice pokoja, ktorú Boh postavil pre svojich zranených anjelov. Je to miesto, kde sa dievčatá konečne dozvedia, že sú milované pre to, kým sú, a nie pre to, čo robia.”

Jedenásť dospievajúcich dievčat žijúcich v Metanoii sú utečenkyne z obchodovania s ľuďmi. Útulok je jedným z mála domovov v Spojených štátoch pre obete sexuálneho otroctva. Je to jediný bezpečný dom v krajine, ktorý má licenciu na starostlivosť o deti od narodenia do 18 rokov. Nezriedka sa otroctvo začína vo veku, keď deti ešte veria na Santa Clausa.

Onácia odhaduje, že v Spojených štátoch je až päť miliónov otrokov. Odhaduje sa tiež, že viac ako 60 percent sexuálnych otrokov v Amerike’sú mladiství, s ktorými obchodujú ich vlastní rodičia alebo hlavní opatrovníci.

“Viem o rodičoch, ktorí’vzali svoje deti zo školy na parkovisko,”povedal páter Bayhi, “kde na ne v aute čaká muž na sex. O krátky čas neskôr, po vykonaní aktu, rodič privedie dieťa späť do triedy. Je to nevysloviteľné, ale je to pravda. Toto je tvár zla.

Nemôžete to sanovať. Niektorí vám povedia, že obchodované deti ponúkajú sexuálne služby. Nie – nerobia’to; sú znásilňované. Niektoré až pätnásťkrát denne. Ospravedlňujem sa za tú úprimnosť, ale znásilňovanie je to, čo sa deje… Povedzte mi, čo’zostane v srdci malého dievčatka, ktoré’znásilnilo niekoľko stoviek mužov?"

Viac ako dvadsať rokov stála Bayhi  ako opora a záchranca v mŕtvom strede sexuálneho otroctva. Satan sa marinuje v zlých príbehoch, ktoré Bayhi’vyrozprával. Hoci pozná hlbiny zla tak dobre ako nikto na svete, podľa jeho spôsobu by ste to nepoznali. Je jedným z tých typov, ktorí akoby sa vynorili z pôrodného kanála ako jasná aleluja južanského pôvabu a nádeje, ktorá k sebe priťahuje ľudí spôsobom, akým sa slnečnica skláňa k slnečným’lúčom.

V priebehu svojich 69 rokov sa tento chrumkavý, striebornovlasý kňaz stal v Louisiane kolosálnou osobnosťou, pretože’vchádzal do stoviek miestností, aby rozprával príbehy, ktoré vyvolávali slzy, smiech alebo hanbu v závislosti od nálady večera. Hovorí tiahlym hlasom, ktorý z dvojslabičných slov vyludzuje štyri slabiky, a spája vtip Flanneryho O’Connora s pomalým tempom a ľahkou radosťou. Na svoje tisíce kázní nikdy nepoužil ani kúsok papiera, namiesto toho uprednostňuje hlásanie toho, čo mu Duch Svätý zjavil v modlitbe.

Bayhi vchádza do zadných častí reštaurácií, aby sa objal a prežúval tuk s kuchármi z krátkych porcií, šičkami, prípravcami morských plodov a umývačmi riadu, z ktorých každému za 44 rokov kňazskej služby nejakým spôsobom pomohol. “Otec Bayhi je dobrý človek, ” povedal nekatolícky kuchár v Tony’s Seafood v ťažko dostupnej časti Baton Rouge. “Poznám ho už 30 rokov. Neexistuje’žiadny iný človek ako on.”

Práve tento jeho spôsob všetkého dôležitého mu pomohol obmäkčiť srdcia štátnych zákonodarcov, guvernérov, vatikánskych úradníkov a svetových politikov v jeho križiackej práci pre obchodovaných. Zákonodarcovia podporujúci potraty, ktorí sa obávajú kňaza úzko spolupracujúceho s deťmi, vchádzajú do jeho prítomnosti s pochybnosťami a potom odchádzajú, žmýkajúc si šatstvo. Pri svojej práci za oslobodenie sexuálnych otrokov sa nepreháňa cez vládnu byrokraciu, ale pomaly ju prechádza, predbieha a potom ju nožnicami odstriháva.

ČÍTAJ: Ženy si zaslúžia alternatívu k protikresťanským hodnotám módneho priemyslu

Z vlastného vrecka pomohol’financovať otvorenie bezpečných domovov v Nigérii a Taliansku, ako aj v Zachary v Louisiane, vo vlastnom útulku pre obchodované osoby Metanoia. V júni Bayhi odišiel do dôchodku ako farár katolíckeho kostola svätého Jána Krstiteľa v Zachary a jeho sesterského kostola Nanebovzatia Panny Márie. V mnohých ohľadoch sa však jeho život práve začal. S úsmevom povedal,

Môj cieľ je stráviť zvyšok života cestovaním všade, kde budem môcť ako kňaz vzdelávať ľudí o obchodovaní s ľuďmi a o tom, ako otvoriť útulky… a nebudem za to brať ani cent. Budem si pýtať len peniaze na benzín a miesto, kde zložím hlavu.

Natiahne si z fajky s vôňou medu a podrží vôňu v ústach na čas, ktorý je potrebný na pomodlenie sa Glory Be. Vydýchne a pomalým ťahom položí naliehavú otázku.

Koľké deti ešte musia trpieť, znášať roky otroctva a zomierať, kým sa cirkvi, zákonodarné zbory, federálna a štátna vláda a verejnosť rozhodnú odpovedať na otázku položenú v Matúšovom evanjeliu 16: ‘Pane, kto je môj blížny?" ’ Môj Bože – milióny Američanov kupujú a predávajú Božie’deti. Každý z nás by mal kľačať na kolenách a modliť sa. Každý z nás by mal byť pobúrený a položiť si jedinú dôležitú otázku: ‘Aký je môj podiel na zmiernení agónie týchto detí?"’

Bayhiho’život sa zmenil v roku 2001 keď sa počas cesty do Ríma zoznámil s talianskou mníškou, sestrou Eugéniou Bonettiovou, jednou z prvých križiakov, záchrancov a rehabilitátorov sexuálnych otrokýň Katolíckej cirkvi. Sedel s vyvalenými očami, keď mu táto priekopnícka mníška začala rozprávať príbehy plné hrôzy.

“Rozbila to doširoka. Prvé dievča, s ktorým ma zoznámila, bolo pätnásťročné, ktoré bolo tristotisíckrát znásilnené,”povedal Bayhi. “Domov do Louisiany som sa vrátil ako zmenený kňaz. Sr. Eugenia mi ukázala, že deti, s ktorými sa obchoduje, nemajú hlas – nikto za ne nehovorí. A ja mám veľké ústa. Pomyslel som si, že by som to mohol využiť.”

S podporou louisianského demokratického pro-life guvernéra Johna Bela Edwardsa použil Bayhi peniaze, ktoré ušetril zo svojej nezdanenej spoločnosti – ktorá po úspechu hudobnej spolupráce s názvom “Krížová cesta”, ktorú nahral s louisianskou legendou Aaronom Nevillom –, na otvorenie Metanoia Manor v roku 2017. Na financovanie rezidenčného zariadenia, ktoré vybudoval v hlbokých lesoch na vidieku, vynaložil 1,6 milióna dolárov z vlastných zdrojov. Sídlo poskytuje útulné prostredie pre ženské obete, podporuje ich duševné, fyzické a duchovné zdravie, ako aj výučbu akademických predmetov, životných zručností a pracovné školenia.

Metanoia má 16 súkromných izieb, v ktorých žijú mladiství – priemerný vek obete obchodovania s ľuďmi je 13 rokov – a pokúšajú sa odpútať od spomienok, keď psychologicky pracujú na tom, aby sa vymotali z duševných škvŕn svojho otroctva. Cieľom Bayhiovej’je priviesť každé dieťa k uzdraveniu, pokoju a radosti a poslať ho von s túžbou žiť usporiadaný a plnohodnotný život.

Obyvateľov Metanoie’matersky uzdravuje päť sestier nemocničných milosrdných sestier z Nigérie, Filipín, Indie a Madagaskaru.“Tieto sestry sú anjeli,” povedala Bayhiová.

Týmto zlomeným sú tvárou Krista. Sú matkami, vychovávateľkami a liečiteľkami – ale máme aj prvotriednu riaditeľku programu, terapeutku a učiteľku. Všetci sú tu zapojení. Každý z nich musí byť pre tieto dievčatá hrdinom a anjelom, a každý z nich ním je. Hrdinami dnešnej Katolíckej cirkvi v&nbspboji proti obchodovaniu s ľuďmi sú tieto ženy. Nie sú to biskupi, nie sú to kňazi. Sú to’tieto rehoľníčky, tunajšie pracovníčky a im podobné.

PREČÍTAJTE SI: Ako sa syn výkonného riaditeľa Medzinárodného plánovaného rodičovstva stal tvárou katolíckej vedy o stvorení sveta

Päť sestier nedávno sedelo plece pri pleci a rozprávali hororové príbehy tak pokojne, akoby si uhladzovali lem habitu. Fyzické obludnosti, ktoré dievčatá prežili, spôsobili v Metanoi neprirodzené vzorce správania. Nie je zriedkavosťou, že niektoré spia v skrinkách, vo vani alebo pod posteľou. Niekoľko tínedžeriek jedáva pod jedálenskými stolmi a cucá cumlíky. Niektoré nosia plyšové medvedíky alebo bábiky v blízkosti seba počas celého dňa. Komody a postele môžu byť prevrátené a vyrabované. Zrkadlá môžu byť prerazené.

Sestra Norma, miestna predstavená, ktorá Metanoiu vedie, nedávno vošla do kúpeľne, kde sa jedna z obyvateliek pokúšala obesiť. “Zastavila som ju, chytila som ju a držala som ju pri sebe. Nechala som ju kričať, ale veľmi pevne som ju objala a zostala som pokojná. Po nejakom čase sme vyšli von a prechádzali sa. Potom sa mi otvorila o bolesti,”povedala s. Norma.

Vtiahli ich do sveta, kde’zažili len málo iného ako zlo, takže môžu začať nenávidieť svet, nenávidieť svoj život a začať nenávidieť všetkých. Zažili’akýsi druh hrôzy, ktorý málokto chápe, a tak nie je prekvapujúce, že sa niektorí pokúsia vziať si život.

Exorcisti boli privedení do Metanoie, kde podľa sestier môže útlak a prítomnosť diabla nastupovať ako náhle, neviditeľné plyny. Halabala a neohrabane sa sestry potichu dohodnú, že niektoré dievčatá sa v ich prítomnosti démonicky prejavili. Bývalé a súčasné obyvateľky boli privedené do okultného sveta. Často sa po vypočutí príbehov o jeho nevysloviteľných praktikách sestry nepozorovane stiahnu do svojej spálne, zamknú dvere a rozplačú sa.

“Môžete prísť o rozum,” povedala sestra Ruth. Pokračovala:

Nie som svätá osoba. Po vypočutí ďalšej nočnej mory dievčaťa si hovorím: ‘Bože môj, čo môžem urobiť pre toto utrápené dieťa? Som zlomená, Pane. Prosím ťa, blahoslavená Matka, pomôž mi pomôcť tomuto dieťaťu." ’… a potom sa mi často stáva, že sa moja duša naplní slovami nádeje a radosti. Vtedy začnem hovoriť k bolesti z daru, ktorý mi dal Boh. počúvanie zla spôsobeného dievčatám mi pomohlo vidieť zlobu ľudstva. Už sa na nič nepozerám rovnako. Ak som v obchode a vidím mladé dievča, pristihnem sa pri tom, že sa ostražito pozerám, kto je s ňou. Dokonca aj na omši som sa pristihol pri tom, že si myslím: ‘Dúfam, že’je to jej otec vedľa nej v lavici.’

Nočné mory a narušený spánok sú nočnými udalosťami. Keď sestra počuje zaklopanie na druhú stranu steny svojej spálne, vie, že je to z ruky dievčaťa, ktoré hľadá útechu po nočnej more. V okamihu vstane z postele, vstúpi do spálne – často so svätenou vodou – a pokúsi sa utíšiť utrápené dievča. Často si potichu kľakne a modlí sa ruženec pri posteli tínedžerky. Šepkané Zdravasy sa v Metanoii stali elixírom a uspávankami, ktoré – doslova, v mnohých nociach – rozháňajú démonov.

ČÍTAJTE: Je’len jeden spôsob, ako ochrániť naše rodiny v podmienkach globálnej tyranie

V trajektórii útekov z Metanoie’je zlomené srdce. Po opakovanom fyzickom a sexuálnom zneužívaní doma dievča utečie a dostane sa na ulicu, kde rýchlo podľahne vábeniu obchodníkov s ľuďmi’ sľubom peňazí, jedla, oblečenia a miesta na spanie. Potom sú dievčatá vtiahnuté do zajatia sexuálneho otroctva. Odhaduje sa, že obchodovanie s ľuďmi v Amerike ročne vynesie 150 miliárd dolárov. Najnovší nárast obchodovania s ľuďmi sa týka predaja mladých chlapcov.

Väčšina tínedžerov sa obáva odplaty alebo zabitia zo strany únoscov, preto väčšina z nich neriskuje útek. Ale aj keď sa dieťaťu podarí úspešne utiecť, nemá prakticky žiadne bezpečné miesto, kam by mohlo ísť. V Amerike je to akási satanská matematika: existuje viac ako päťtisíc útulkov pre zvieratá, ktoré kŕmia a starajú sa o viac ako milión zvierat. Ale pre utečencov, ktorí sú sexuálnymi otrokmi, existuje len Metanoia a hŕstka ďalších domovov.

Obchod so zvieratami je v Amerike a na celom svete na vzostupe. Páter Bayhi povedal, že vládne opatrenia na zatvorenie na začiatku COVID spôsobili nárast počtu otrokov odhadom na desať miliónov. Vysvetlil:

Deti, ktoré boli zadržiavané v škole, boli na mobilných telefónoch. Stali sa ľahkým cieľom pre predátorov. A deti, ktoré trpeli takýmito vecami na svojich mobilných telefónoch, nemali prístup k pomoci sociálnych služieb. Všetka pomoc bola zastavená, žiadne návštevy v domácnosti – nič. Takže problémové deti nemali ľudí ani pomoc, na ktorú by sa mohli obrátiť – a tak sa do ich životov nasťahovali obchodníci s ľuďmi.

Odhaduje sa, že priemerný vek sexuálnych obetí OSN je 11 až 14 rokov. Odborníci na obchodovanie s ľuďmi odhadujú, že každé dve minúty sa stane obeťou prostitúcie jedno dieťa.

Aj keď sa pápež František často zaoberá zlom obchodovania s ľuďmi, Cirkev zatiaľ nasmerovala len malú sumu peňazí na pomoc pri jeho potláčaní. S malou finančnou pomocou zo strany Cirkvi a federálnej a štátnej vlády musí Bayhi každoročne pracovať na získaní viac ako 850 000 dolárov, aby udržal Metanoiu otvorenú. V jeho prevádzkových nákladoch sú zahrnuté platy zamestnancov a piatich sestier, ktoré’obetovali svoj život najviac dušou zjazveným tínedžerom na svete. “Ich platy by mali mať na konci veľa, veľa núl,” povedal Bayhi.

V post-Dobbsovej spoločnosti, kde hovoríme o&nbspvytváraní skutočne pro-life kultúry, sa zdá, že Cirkev má dnes zlatú príležitosť byť lídrom pri vytváraní neuveriteľného pro-life úsilia na záchranu všetkých detí, tých v&nbspmaternici a tých unesených a postihnutých obchodovaním s ľuďmi. 

Pokračoval:

S informovanosťou vďaka [filmu] Zvuk slobody má Cirkev naozaj určitý impulz, aby priniesla Kristovu tvár do tohto podsvetia. Je to monumentálna úloha pre Cirkev, aby priniesla svetlo do tohto temného sveta, ale je to úloha, ktorú môže splniť.

Čítajte:Blockbuster ‘Sound of Freedom’ film oznamuje dátumy premiér na medzinárodných trhoch

Pr. Bayhi spolu so svojím kňazským kolegom otcom Chuckom Swansonom spojil úsilie s&nbsppredvojom popredných svetových rsquo;katolíckych pracovníkov v&nbspoblasti obchodovania s ľuďmi &nbspvrátane s. Eugénie, vatikánskeho biskupa Marcela Sáncheza Soronda, anglického kardinála Vincenta Nicholsa a bývalého komisára Scotland Yardu pre obchodovanie s ľuďmi Kevina Hylanda, ktorý dnes stojí na čele skupiny Santa Marta, aliancie biskupov a policajných šéfov proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorú založil pápež František. Avšak aj napriek prudkému nárastu povedomia v nadväznosti na Sound of Freedom, Bayhi otvorene hovorí o svojej frustrácii.

“Prečo bol Sound of Freedom démonizovaný a mnohými zatracovaný? Prečo? Myslím, že je to’oprávnená otázka, ktorú si treba položiť a zamyslieť sa nad ňou,” povedal s fajkou v ruke a zvýšeným hlasom.

Prečo sa mocní ľudia – liberálna ľavica, ľudia v Hollywoode a toľko médií snažia znehodnotiť film, ktorý upozornil na hrôzy obchodovania s ľuďmi? Prečo je odhaľovanie zla a navrhovanie snáh o záchranu detí takým problémom pre svetových mocných? Jednoducho si musíte položiť túto otázku… Podľa mňa svojimi negatívnymi reakciami chránia ľudí na vysokých miestach, ktorí sa na tom podieľajú, zúčastňujú sa na tom alebo to kryjú pre ľudí na vysokých miestach.

Srdcovite Bayhi’hnev denne zmierňuje dielo vzkriesenia, ktoré vidí. Dievčatá v Metanoii sa zúčastňujú na nedeľnej omši, ktorú väčšinou celebruje kaplán Metanoie páter Swanson, rodák z Nebrasky, ktorý’spolu s Bayhim precestoval celú krajinu, aby pomohol zvýšiť povedomie o obchode so sexom. Swanson každé ráno celebruje obetu omše za sestry, ktoré hovoria, že prijímanie Eucharistie podporuje ich prácu.

“Deti prichádzajú a nikomu nedôverujú. Pracujú tak, aby stlačili náš posledný gombík,” povedala sestra Alexandrina.

Snažia sa nás prinútiť, aby sme ich vyhodili. Ale po nejakom čase, kúsok po kúsku, začnú prvýkrát zažívať materinskú’lásku. Vtedy – keď sa konečne vybuduje dôvera – začnú konečne vidieť tvár Boha a ľudí, ktorí ich milujú.

“Niekedy počujem toto: ‘Sestrička, naučíte ma modliť sa ruženec.’ Čo je lepšie ako toto? Ja neviem.”

Toto je lepšie: “Sestry ma milovali tým, že vstúpili do môjho hororu,” povedala Ann, bývalá obyvateľka Metanoie, ktorá má teraz stabilný život v Louisiane. “Prišla som do Metanoie s vedomím len zlých vecí a traumy. A sestry mi zachránili život.”

Čítajte: ‘Horlivosť za duše’: Katolícke ženy bojujú za vieru konferenciou ‘Návrat k tradícii’

Poznámka od pátra Bayhiho: “Ak cítite túžbu bojovať proti zlu obchodovania s ľuďmi, pamätajte na to, čo hovorí sestra Eugénia Bonettiová: “Nikto nemôže urobiť všetko. A každý môže urobiť niečo.”Ak sa chcete dozvedieť viac o našej práci, navštívte našu webovú stránku Metanoia-inc.org a zvážte, či nezačnete skúmať možnosti bezpečných prístavov vo svojom okolí. Budeme konzultovať a pomáhať pri sprostredkovaní zariadení vo vašej časti krajiny. Môžete ma kontaktovať priamo na [email protected]. Sme vďační Najvyššiemu Kolumbovmu rádu, ktorý nám veľmi pomohol pri financovaní dovozu rehoľných sestier z rôznych krajín do USA, aby pracovali s obeťami. Teraz je však potrebná oveľa, oveľa väčšia pomoc a ja viem, že je’tam vonku.

Pretlačené so súhlasom Crisis Magazine.