Mitt-Romney-1-810x500.jpg

Mitt Romney oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie do Senátu USA v roku 2024

78
Kultúra smrti

Americký senátor Mitt Romney z Utahu, bývalý guvernér štátu Massachusetts a neúspešný republikánsky kandidát na prezidenta v roku 2012, v stredu oznámil, že sa po skončení svojho súčasného funkčného obdobia nebude uchádzať o znovuzvolenie, a vyzval na novú generáciu lídrov, ktorí budú čeliť nespočetným výzvam Ameriky.

“Posledných 25 rokov som strávil vo verejnej službe toho či onoho druhu. Na konci ďalšieho funkčného obdobia by som mal’okolo osemdesiatky,” povedal 76-ročný Romney. “Úprimne povedané, je’čas na novú generáciu vodcov. Oni’sú tí, ktorí musia robiť rozhodnutia, ktoré budú formovať svet, v ktorom budú žiť.”

Romney vo svojom vyhlásení označil súčasného demokratického prezidenta, ako aj jeho republikánskeho predchodcu a potenciálneho súpera v roku 2024 za podobne neserióznych v otázke problémov, ktorým Spojené štáty čelia.

“Čelíme kritickým výzvam—rastúcemu štátnemu dlhu, klimatickým zmenám a ambicióznym autoritárskym mocnostiam Ruska a Číny,” povedal. “Ani prezident Biden, ani bývalý prezident Trump nevedú svoju stranu k tomu, aby im čelili. Pokiaľ ide o deficity a dlh, obaja muži odmietajú riešiť nároky, hoci predstavujú dve tretiny federálnych výdavkov. Donald Trump označuje globálne otepľovanie za hoax a prezident Biden ponúka pocitové riešenia, ktoré na globálnu klímu nič nezmenia.”

“V otázke Číny prezident Biden nedostatočne investuje do armády a prezident Trump nedostatočne investuje do našich spojenectiev,” pokračoval Romney. “Politické motivácie príliš často bránia riešeniam, ktoré si tieto výzvy vyžadujú. Nová generácia lídrov musí Ameriku posunúť do ďalšej etapy globálneho líderstva.”

“Hoci sa’neuchádzam o znovuzvolenie,”z boja neodchádzam.”povedal: “Budem vaším senátorom Spojených štátov až do januára 2025. Budem pokračovať v práci na týchto a ďalších otázkach a budem presadzovať početné priority nášho štátu’. Teším sa na spoluprácu s vami a s ľuďmi v celom našom štáte a v celej krajine v tomto úsilí."”

Takmer od začiatku mal Romney búrlivé vzťahy s konzervatívnou základňou Republikánskej strany’. Čiastočne ho podnietil jeho odpor voči manželstvám “osôb rovnakého pohlavia” a konverzia z “pro-choice” na pro-life, ale brzdia ho pochybnosti o úprimnosti tejto konverzie a jeho podporu štátneho plánu zdravotnej starostlivosti mnohí konzervatívci považovali za príliš podobnú socializovanej medicíne, Romney nakoniec sa v roku 2008zviditeľnil ako najkonzervatívnejšia reálna možnosť na post prezidenta, ale nezjednotil dostatok voličov, aby zabránil zosnulému sen. Johnovi McCainovi, aby si v roku 2008 zabezpečil nomináciu.

McCain prehral s bývalým prezidentom Barackom Obamom a o štyri roky neskôr sa Romney vrátil, aby získal prezidentskú kandidatúru, ale tiež prehral s Obamom. Nasledujúce štyri roky zostal zväčša v ústraní, ale v marci 2016 vyslovil vtedajšieho kandidáta Donalda Trumpa ako “podvodníka,” čím ešte viac upevnil vzdialenosť medzi sebou a nespokojnými voličmi GOP.

O dva roky neskôr Romney kandidoval do Senátu v štáte Utah cez náhrady, že nemá dostatočné väzby na tento štát, ponuku, ktorá získala “plnú podporu a schválenie” súčasného prezidenta Trumpa. Počas pôsobenia v Senáte sa Romney postavil na stranu establišmentu proti konzervatívcom vo viacerých otázkach vrátane hlasovania za odvolanie Trumpa z funkcie pri jeho prvom impeachmente, podpory demokratického návrhu zákona o kodifikácii manželstiev “osôb rovnakého pohlavia,” potvrdzuje Bidenovu’nomináciu na sudcu Najvyššieho súdu Ketanjiho Browna Jacksona a blokujúcinávrat do služby vojakov, ktorí boli vylúčení za to, že sa vzopreli nariadeniu o očkovaní COVID-19.

Koniec, počas Romneyho’pôsobenia v Senáte získal jeho hlasovací záznam neúspešné hodnotenie Liberty Score 52 % od Conservative Review a životné skóre 58 % od konzervatívnej Heritage Action.

Romney’sídlo Senátu je považuje za bezpečnézostať v rukách GOP, hoci sa ešte uvidí, aký republikán ho nahradí.