kamala_harris-810x500.jpg

Odmietnutie Kamaly Harrisovej odsúdiť neskorý potrat ukazuje, akí extrémni sú demokrati

26
Kultúra smrti

V relácii Face the Nation začiatkom tohto týždňa viceprezidentka Kamala Harrisová informovala moderátorku Marjorie Brennanovú, že je “smiešne” a “nesprávne” povedať, že demokrati podporujú potraty až do narodenia. Keď na ňu Brennanová zatlačila, v ktorom bode tehotenstva by mali byť potraty povolené, Harrisová odmietla odpovedať a zopakovala, že demokrati chcú len zakotviť rozsudok Roe v. Wade do federálneho zákona. 

Nie je prekvapením, že Harrisová nechce konkretizovať, ktoré obmedzenia potratov chcú demokrati podporovať - pretože jej strana v skutočnosti podporuje potraty až do narodenia. V skutočnosti demokrati dôsledne hlasovali proti legislatíve chrániacej deti, ktoré prežili potrat, a proti povinnej lekárskej starostlivosti. Samotná Kamala Harrisová hlasovala proti ochrane tých, ktorí prežili potrat, keď bola senátorkou.  

Tento postoj je medzi americkou verejnosťou veľmi nepopulárny - približne 80 % je proti potratom v posledných troch mesiacoch tehotenstva. V skutočnosti bola verejná podpora rozsudku Roe v. Wade do veľkej miery spôsobená tým, že väčšina Američanov nevedela, že zákony na ochranu života, ktoré podporujú, sú podľa Roe nemožné. 

PREČÍTAJTE SI: Vykonal 1 200 potratov. Vo virálnom videu chce, aby ste videli, ako potraty naozaj vyzerajú

Teda to, čo bolo na vystúpení Harrisovej’v Tvári národa prekvapujúce, nebolo jej odmietnutie vyjadriť svoj postoj k potratovým zákonom v jednoduchej angličtine; jej pokusy o zahmlievanie; ani slovné šaláty, ktoré tak hojne a často servíruje. Skôr to bola skutočnosť, že moderátorka mainstreamových médií sa vôbec obťažovala tlačiť na demokratku v tejto otázke. Väčšina z nich sa s radosťou pýtala republikánov na tie najťažšie prípady, ako je napríklad interrupcia v prípade znásilnenia alebo incestu, pričom sa demokratov odmietla opýtať na ich názor na infanticídne postupy, napriek tomu, že v tejto otázke hlasovali.  

To’preto, lebo tlač je na ich strane. 

Ukážkou A je ďalší rozhovor v mainstreamových médiách, tentoraz medzi “Morning Joe” moderátormi Joeom Scarboroughom a Mikou Brzezinksi a Chrisom Christiem, bývalým guvernérom New Jersey a republikánskym kandidátom na prezidenta. 

“Počúvaj, Joe, ja’ako právnik už desaťročia tvrdím, že Roe bola nesprávna,” vyhlásil Christie. “V ústave sa o tejto otázke nič’nehovorí, malo by sa to nechať na štáty a myslím si, že by sme to mali nechať tak aj naďalej. Mali by sme umožniť každému štátu a hlavne jeho občanom, aby sa k tejto otázke vyjadrili.” 

V tomto momente ho Scarborough prerušil. “Aj tak, ak ste’prezidentom Spojených štátov a Wisconsin má v roku 1849 úplný zákaz potratov a sedíte a idete, to’je v pohode?” 

“To, čo chcem povedať, je, že štáty majú právo robiť si, čo chcú, Joe,” odpovedal Christie. “A predsa v mojom štáte New Jersey je’potrat do deviateho mesiaca. Nesúhlasím s tým o nič viac, ako súhlasím so zákazom potratov v týchto štátoch tak, ako to urobili niektoré z nich.”  

Čítajte: Potratár Warren Hern priznáva, že bol 50 rokov chladnokrvným vrahom a nič neľutuje

Pri faktickej presnosti svojho vyhlásenia Brzezinksi — Scarboroughova’tretia manželka — prevrátila oči a pokúsila sa ho vyvrátiť. “V deviatom mesiaci to nie je potrat,”vystrelila späť. “A neexistuje lekár, ktorý by to urobil, a deje sa to len za mimoriadne závažných okolností. Môžete sa vrátiť a priniesť mi dôkazy o ženách v celom štáte New Jersey, ktoré podstúpili interrupciu v deviatom mesiaci. To’sa nedeje, Chris, no tak.” 

V skutočnosti štúdie dokazujú, že k neskorým interrupciám dochádza často — a že väčšina z nich je vykonané z nezávažných dôvodov 

“Mika, dovoľ mi povedať toto. Mika, to’je to, čo je zákon,”odpovedal Christie. “To, o čom’hovoríme, je to, čo by mal byť zákon.”Keď ho prerušila, pokračoval, kým ho opäť neprerušila. 

“Toto ste povedali, keď ste boli naposledy v relácii, a ja som to nechal tak, nemôžem’to nechať tak znova. V’deviatom mesiaci sa potraty nerobia,”trval na svojom Brzezinski. 

“Môžeš sa naďalej pretŕčať, ale taký’je zákon, Mika,”odpovedal Christie. 

ČÍTAJ: Tu’je, ako naozaj vyzerá neskorý potrat

Nie je jasné, či Brzezinksi jednoducho nevie, čo sa deje, alebo či len kryje potratový priemysel a extrémizmus Demokratickej strany. Chris Christie má však pravdu — demokrati podporujú potraty počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva a existujú lekári, ktorí tieto potraty nielenže vykonajú — ale sa na ne špecializujú. Práve preto Kamala Harrisová odmietla odpovedať na otázky Marjorie Brennanovej’v relácii Face the Nation — pretože nechcela povedať pravdu.