334550887_763462945347435_523116870062185957_n-810x500.jpg

40 dní za život spúšťa prvú kampaň na Cape Cod na boj proti návratu potratov

32
Kultúra života

Kampaň 40 dní za život sa po prvýkrát v histórii začína na Cape Cod v štáte Massachusetts. Snaha za život prichádza krátko po tom, čo sa na ostrovoch, kde sa predtým potraty nevykonávali, vrátili do miestnych zariadení chemické potraty. 

Od 27. septembra do 5. novembra sa bude konať 24-hodinová modlitebná vigília pred miestnym zariadením Health Imperatives, ktoré v lete tohto roku začalo v Hyannise ponúkať potratové tabletky. Kampaň 40 dní za život spočíva v tom, že dobrovoľníci sú fyzicky prítomní pred miestnymi potratovými zariadeniami počas 40 dní, modlia sa a ponúkajú ostatným vzdelávanie o potratoch a alternatívach potvrdzujúcich život. Je to medzinárodné úsilie o ukončenie potratov.

“Tešíme sa, že sa môžeme spojiť s ľuďmi viery a svedomia z 200 miest a obcí od pobrežia k pobrežiu - a ešte ďalej - a modliť sa za ukončenie potratov,” uviedla koordinátorka kampane v Hyannis Sheila Quinnová v tlačovej správe, ktorú poskytla portálu LifeSiteNews. “Modlíme sa, aby táto kampaň pomohla označiť začiatok konca potratov na Cape Cod.” 

Quinnová tiež zdôraznila potrebu “zdieľať fakty s čo najväčším počtom ľudí počas 40-dňovej kampane”, pretože “mnoho ľudí si ani neuvedomuje”, že “potraty si vyberajú obrovskú daň na Cape Cod.” 

“Keď sme sa s manželom v roku 2021 presťahovali na Cape Cod, nikdy sme si nemysleli, že sa budeme’modliť na kampani 40 dní za život na Cape,” povedala pre LifeSiteNews prostredníctvom e-mailu Deb Papalia, miestna obyvateľka. “Ale sme pripravení nájsť si čas a modliť sa vonku na chodníku, aby sme svedčili o živote.” 

“Je to smutný stav, že musíte ľuďom pripomínať dôstojnosť života. Na vlastnej koži sme videli, ako modlitba pred potratovou klinikou môže zachrániť život.” 

Papalia sa podelila o to, ako v roku 2015 viedla kampaň 40 dní za život v Haverhille v štáte Massachusetts a svedectvo a vzdelávanie zo strany zástancov života pomohlo jednej tehotnej žene rozhodnúť sa pre život. Hoci dieťa, ktoré bolo ušetrené potratu, neskôr zomrelo pri potrate, Papalia pre LifeSiteNews povedala, že o rok neskôr sa dozvedela o tehotenstve mladej ženy’s chlapcom.  

Po tejto prvej interakcii pred potratovým zariadením a udržiavaní vzťahu s mladou matkou v rámci misie 40 dní za život sa Papalia zúčastnila na oslave narodenia druhého dieťaťa a teraz je krstnou mamou chlapca’. 

LifeSiteNews kontaktoval Quinna so žiadosťou o ďalší komentár, ale bezprostredne nedostal odpoveď. 

Začiatok 40 dní za život prichádza len dva mesiace po tom, čo miestni zástancovia života začali iniciatívu na ochranu nenarodených detí na polostrove Cape Cod napriek tomu, že žijú v intenzívne propotratovom štáte Massachusetts, ktorý sa môže pochváliť takzvaným “právom” na potrat na úrovni štátu. 

V júli organizátorka Cape Cod Pro-Life Alliance povedalaLifeSiteNews, že “snaha kresťanov všetkých denominácií od základov” existuje s cieľom poskytnúť “pomoc miestnym organizáciám podporujúcim život, ktoré poskytujú ženám zažívajúcim neplánované tehotenstvo podporu potrebnú na to, aby si mohli vybrať život pre svoje deti a vychovávať ich.” 

Táto iniciatíva vznikla ako reakcia na snahu propotratových politikov a zástupcov médií preniesť zločin priamo na polostrov, keďže najbližšie centrum zabíjania bolo vzdialené takmer 100 míľ. Spolupredseda Joe Meeks vtedy vysvetlil, že propotratová nezisková organizácia získala 700 000 dolárov zo štátnych fondov na rozšírenie svojich “služieb” na Cape Cod a potvrdil, že všetky miesta Health Imperatives mali v lete začať vydávať chemické potratové tabletky. Podľa svojej webovej stránky zdravotníckej skupiny poskytuje aj antikoncepciu, vakcínu proti HPV “pre všetky pohlavia” a “rodovo afirmatívnu hormonálnu terapiu [sic].” 

Keďže najvyšší súd štátu’stanovil v ústave “právo” na zavraždenie nenarodeného dieťaťa, zákony štátu Massachusetts umožňujú potraty na požiadanie do 24. týždňa a až do narodenia podľa širokých výnimiek. Vlani v lete bývalý guvernér Charlie Baker podpísal zákon, podľa ktorého musia súkromné zdravotné poisťovne hradiť náklady na interrupciu. V Massachusetts sa tento trestný čin financuje aj zo systému Medicaid prostredníctvom dolárov daňových poplatníkov. Okrem toho majú neplnoleté osoby staršie ako 16 rokov legálny prístup k interrupcii bez súhlasu rodičov. 

Podrobné informácie o konkrétnom mieste a čase, ako aj odkaz na registráciu, aby ste sa mohli pripojiť k vigílii 40 dní za život v Hyannis, nájdete tu.

RELEVANTNÉ 

Mesto Massachusetts upúšťa od nariadenia, ktoré má prinútiť tehotenské centrá poskytovať odporúčania na potrat