digital-currency-810x500.jpeg

Banky rušia predajcov mincí bez vysvetlenia, čím zdôrazňujú obavy z digitálneho dolára

109
Neutral

Nedávno niekoľko majiteľov obchodov s mincami v Spojených štátoch oznámilo, že im boli bez vysvetlenia zrušené bankové účty, čo niektorí označujú za príklad toho, ako by mohla vyzerať budúcnosť, ak sa digitálne meny centrálnych bánk (CBDC) rozšíria.

V pondelok portál Gateway Pundit upozornil na prípady troch samostatných majiteľov obchodov s mincami v štátoch Ohio, Illinois, resp. v Nebraske, ktorí sa na sociálnych sieťach podelili o to, že ich banky ich zrušili bez varovania a podrobností.

V správe, ktorú dostal, sa podľa neho tvrdilo, že k tomuto rozhodnutiu viedla “nedávna revízia”. Banku neidentifikoval, iba objasnil, že nešlo o národný reťazec, ale tvrdí, že to urobí v budúcom videu. Dodal, že jeho prípad nebol prvým takýmto prípadom, o ktorom v Ohiu vedel.

“Nemyslím si, že banky majú rady tento typ podnikania. Neviem, čo si myslia, že tu robíme, pretože všetko’je stopercentne legálne, ale z nejakého dôvodu sa im to nepáči,”povedal. “A všetci asi vieme prečo. A je len škoda, že majú takú moc a také možnosti a môžu len tak zavrieť vaše veci. Veľmi znervózňujúce.”

Sherrie, majiteľka Collector’s Gallery LLC v Oak Forest v štáte Illinois, videla toto video a prezradila, že rovnakú skúsenosť mala pred niekoľkými mesiacmi s Old National Bank.

“Môjmu manželovi v piatok večer zavolali z práce a povedali mu, hej, tvoja výplata, pretože dostáva priamy vklad, bola práve vrátená, bankový účet zrušený,” povedala. “Na druhý deň ráno sme sa zobudili a v poštovej schránke bol list, ‘doporučený list.’ Berieme možnosť a rušíme váš účet.”

“Bol adresovaný mne osobne. Meno môjho manžela’na ňom nikde nebolo,”pokračovala. “Teraz je to spoločný bežný účet. Všetky ostatné účty nie sú na moje meno. Sú na meno môjho manžela. Nemajú so mnou nič spoločné. Ale zrušili všetky moje účty. Všetko, čo bolo spojené s mojím menom, ktoré štyri účty nie sú spojené s mojím menom. Každopádne, morálne ponaučenie je, že nás jednoducho vyhodili. Žiadne vysvetlenie, nič.”

Vzhľadom na podmienky zmlúv podpísaných s bankami klient vo všeobecnosti nemá možnosť iného odvolania, ako nájsť si novú banku. Ale “počúvam to čoraz častejšie od predajcov mincí, zlatých a strieborných zliatin, klenotníctiev, šperkovníc, kohokoľvek, kto podniká v tomto type biznisu,” povedala Sherrie. “Zrazu si tieto banky jednoducho opýtajú svoje právo vyhodiť vás. A keď sa u nich zaregistrujete, podpíšete tie papiere, v ktorých sa píše, že to môžu urobiť kedykoľvek. Nemáte nad tým žiadnu kontrolu. Takže aj keď máte všetky papiere v poriadku, je to’jedno. Oni jednoducho nechcú vaše obchody.”

Ve februári sa Dave s omažskou Coinhuskers podelil o to, že zažil to isté od First National Bank of Omaha. Podelil sa s listom z banky aj s telefonickým rozhovorom s jedným z jej zástupcov, pričom ani jeden z nich neposkytol vysvetlenie. “To, čo máme v Spojených štátoch, je legalizované drancovanie amerického ľudu bankami,” povedal Dave, ktorý poslucháčom odporučil, aby si v záujme vlastnej ochrany viedli účty vo viacerých bankách a prípadne aj v zahraničí.

I keď nie je jasné, prečo tieto banky zrušili práve tieto účty, skutočnosť, že Američania sa môžu tak ľahko ocitnúť odrezaní od finančných služieb bez varovania alebo odvolania, poukazuje na nebezpečenstvo budúcnosti bez alternatív – budúcnosti súčasne skúma Bidenova administratíva, ktorá začiatkom tohto roka nariadila vypracovať štúdiu o možnosti prechodu na digitálny dolár, aj keď sa táto koncepcia odstúpili ďalšie krajiny, ktoré o ňom uvažovali, vrátane Japonska, Dánska a Nigérie.

V poli republikánov, ktorí sa v súčasnosti uchádzajú o nomináciu na Bidenovho vyzývateľa v prezidentských voľbách v roku 2024, zaujal najostrejší postoj proti CBDC guvernér Floridy Ron DeSantis. V máji podpísal zákon, ktorým zakázal “používanie federálne prijatej digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) jej vylúčením z definície peňazí v rámci floridského’jednotného obchodného zákonníka” a “CBDC vydávaných v zahraničí na ochranu spotrebiteľov pred snahami globalistov prijať celosvetovú digitálnu menu.”

V júli vyhlásil, že “ak budem prezidentom, v prvý deň zrušíme digitálnu menu centrálnej banky. Hotovo. Mŕtvy. V tejto krajine sa to nestane […] v okamihu, keď im na to dáte právomoc, zavedú v tejto krajine systém sociálneho kreditu. CBDC je obrovskou hrozbou pre americkú slobodu.”

Podnikateľ a spolukandidát GOP Vivek Ramaswamy sa tiež oponoval CBDC, pričom ich označil za “dobrú cestu k tomu, aby sme sa viac podobali Číne,” a “nie dobrú cestu pre USA.USA, pokiaľ ide o to, aby sa stali štátom dohľadu.” Predseda vlády, bývalý prezident Donald Trump, sa zatiaľ nevyjadril.