Lawrence-Greenspon-810x500.png

Príspevky na sociálnych sieťach, ktoré boli zobrazené na súdnom procese s vodcami konvoja slobody, ukazujú, že Tamara Lichová žiada o pokoj a mier

26
Neutral

Počas šiesteho dňa súdneho procesu s vodcami konvoja slobody si súd pozrel viaceré príspevky na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva, že Tamara Lichová vyzvala protestujúcich, aby boli pokojní, a dokonca, aby sa modlili za premiéra.

Súd v utorok pokračoval voir dire, čiže súdnym procesom v súdnom procese, a vypočul si ďalšie svedectvo seržantky Joanne Pilotteovej z ottawskej polície. Deň sa sústredil na určenie prípustnosti príspevkov na sociálnych sieťach, na ktorých sú Lich a Chris Barber, ako dôkazov. Koruna sa usiluje o to, aby sa na súd mohli dostať “dôkazy” o Lichovi a Barberovi zo sociálnych médií.

Niektoré z príspevkov na sociálnych médiách, ako uviedol The Democracy Fund (TDF), ktorý v aktualizovanom dokumente zo šiesteho dňa procesu crowdfundingovo financuje Lichove právne náklady, ukazujú Licha, ako prednáša srdcervúce prejavy, v ktorých ľuďom hovorí, aby sa “nepoddávali” a aby si “v srdci zachovali lásku.”

Nahrávky ukazujú, ako Lichová hovorí demonštrantom, aby “zostali pokojní, ” pričom na jednej z nich dokonca vyzýva ľudí, aby sa “modlili za premiéra (Justina Trudeaua).”

Ďalšie videá ukazujú, ako Lichová a Barber robia všeobecné vyhlásenia o protestoch. V jednom videu TDF uviedlo, že Barberovú “bolo vidieť, ako počas protestu obchádza Ottawu a srdečne zdraví ľudí.”

TDF uviedlo, že zatiaľ bolo “len málo dôkazov na podporu tvrdenia Koruny’že protest bol ‘akýkoľvek, len nie pokojný.’”

Na niektorých videách je počuť frázu “držte líniu”, o ktorej mnohí kritici Konvoja slobody predtým tvrdili, že je to línia rovnajúca sa výzve na nejaký druh povstania. TDF poznamenala, že koruna jej nepovedala, ako táto fráza súvisí s prvkami niektorého z trestných činov, z ktorých bola pani Lichová obvinená.”

“Pravdepodobne sa to objasní, keď koruna rozvinie svoj prípad — za predpokladu, že koruna presvedčí súd, že tieto videá by mali byť prijaté ako dôkaz,” uviedla TDF.

Očakáva sa, že sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová čoskoro vydá rozhodnutie o tom, či umožní, aby boli príspevky na sociálnych sieťach prípustné ako dôkaz vo všeobecnom súdnom konaní.

Očakáva sa, že piaty deň súdneho procesu právnik Lich’Lawrence Greenspon argumentoval proti tomu, aby koruna mohla súdu predložiť dôkazy od miestnych civilistov, ktorí tvrdili, že trúbenie kamionistov’ ovplyvnilo ich pohodu.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, radenia k poškodzovaniu dobrého mravu, radenia k zastrašovaniu a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bol Lich uväznený na týždne, kým mu bola udelená kaucia.

Začiatkom roku 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby prišli do Ottawy a požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu prijala federálna vláda premiéra Justina Trudeaua’v polovici februára zákon o mimoriadnych udalostiach, čo viedlo k zatknutiu Licha’o dva dni neskôr, 17. februára.

Koncom minulého týždňa počas tretieho a štvrtého dňa súdneho procesu pre vedúcich predstaviteľov Freedom Convoy Chrisa Barbera a Licha sudkyňa Perkins-McVey údajne poznamenala svoju nespokojnosť s korunou po tom, čo predložila tisíce strán dôkazov proti organizátorom protestov naraz.

V prvý deň súdneho procesu, ktorý sa konal minulý utorok, TDF poznamenala, že súdca, ktorý dohliadal na súdny prípad, sa zjavne “nedal viesť korunou.”

Na druhom dni súdneho pojednávania minulú stredu policajt dôkazne potvrdil, že mal priamy príkaz nedávať protestujúcim ani “centimeter” a umožniť im protestovať bližšie k budove kanadského’parlamentu, čo by podľa neho zmiernilo narušenie poriadku v meste.

Kým TDF crowdfundingovo financuje Lichove’súdne trovy,  jej spoluobžalovaný Barber sa spoľahol na miestne zbierky, aby pomohol zaplatiť svoju obhajobu, a dostáva pomoc aj od Justičného centra pre ústavné slobody.