Bishop-Athanasius-Schneider-810x500.jpg

Biskup Schneider: Budúci pápeži budú ďakovať biskupovi Stricklandovi za jeho vernosť katolíckej viere

74
Neutral

Poznámka redaktora: Nasleduje plné znenie listu, ktorý poslal biskup Atanasius Schneider z farnosti Svätej Márie v Astane v Kazachstane biskupovi Josephovi Stricklandovi z Tyleru v Texase s dátumom 2. augusta 2023.

Pochválený buď Ježiš Kristus!

Vaša Excelencia, biskup Strickland, drahý a vážený brat v biskupskej službe!

Je pre mňa cťou a radosťou vyjadriť vám všetkým svoju vďačnosť a uznanie za vaše neohrozené odhodlanie nekompromisne zachovávať, odovzdávať a brániť katolícku vieru, ktorú Cirkvi odovzdali apoštoli a ktorou boli vychovávané všetky generácie katolíkov, najmä naši predkovia, naši otcovia a matky, naši kňazi a rehoľné sestry-katechétky. V plnej pravde môžeme na vás, drahý biskup Strickland, aplikovať to, čo kedysi vyhlásil svätý Bazil vo svojej dobe: “Jediné obvinenie, ktoré vám teraz určite zabezpečí prísny trest, je starostlivé zachovávanie tradícií otcov.” (Ep. 243)

Dovoľte mi, aby som sa s vami podelil o nasledujúce vysoko aktuálne slová toho istého veľkého a svätého biskupa:

Učenie pravého náboženstva je zvrhnuté. Zákony Cirkvi sú v zmätku. Ctižiadosť ľudí, ktorí nemajú bázeň pred Bohom, sa hrnie do vysokých funkcií v Cirkvi a vznešený úrad je teraz verejne známy ako odmena za bezbožnosť. Výsledkom je, že čím horšie sa človek rúha, tým vhodnejšieho ho ľudia považujú za biskupa. Kňazská dôstojnosť je minulosťou. Úplne chýbajú muži, ktorí by s vedomím pásli Pánovo stádo. Cirkevní predstavitelia s autoritou sa boja hovoriť, lebo tí z nich, ktorí sa dostali k moci vďaka ľudským záujmom, sú otrokmi tých, ktorým vďačia za svoj postup. Viera je neistá, duše sú ponorené do nevedomosti, pretože falšovatelia slova imitujú pravdu. Ústa pravých veriacich sú nemé, zatiaľ čo každý rúhavý jazyk sa voľne oháňa; sväté veci sú pošliapané. (Ep. 92)

Žijeme skutočne v takej dobe, ktorú s takouto nápadnou podobnosťou opísal svätý Bazil.

Slova svätého Bazila v jeho liste pápežovi Damasovi, v ktorom prosil pápeža’o pomoc a účinný zásah, sú plne aplikovateľné na našu dnešnú situáciu:

Múdrosť tohto sveta získava v Cirkvi najvyššie ceny a odmietla slávu kríža. Pastieri sú vyhnaní a na ich miesta sú uvedení ťažkí vlci, ktorí ženú Kristovo stádo. Domy modlitby nemajú nikoho, kto by sa v nich zhromažďoval; púšte sú plné nariekajúcich zástupov. Starci nariekajú, keď porovnávajú prítomnosť s minulosťou. Mladších treba ešte viac ľutovať, lebo nevedia, o čo boli ochudobnení. (Ep. 90)

Čítajte: Kardinál Müller: ‘Falošní proroci’ sa pokúsia využiť synodu o synodalite na presadenie Agendy OSN’2030

Drahý biskup Strickland, na rozdiel od sv. Bazila, ktorý oslovil pápeža Damasa, vy, žiaľ, nemáte reálnu možnosť osloviť pápeža Františka, aby vám pomohol horlivo zachovávať sväté tradície minulosti. Naopak, Svätá stolica vás teraz podrobila kontrole a hrozí vám zastrašovaním a zbavením biskupskej starostlivosti o vaše stádo v Tyleri v podstate len z jediného dôvodu, že vy, podobne ako svätý Bazil, svätý Atanáz a mnohí ďalší biskupi-spovedníci v dejinách, zachovávate tradície Otcov; len preto, že nezamlčujete pravdu, len preto, že sa nesprávate ako nemálo biskupov našich dní, ktorí – používajúc slová sv. Gregora z Nazianzu – “slúžia časom a požiadavkám más, nechávajú svoju loďku napospas vetru, ktorý náhodou práve fúka, a ako chameleóni vedia dať svojmu slovu mnoho farieb” (De vita sua (Carmina) 2, 11).”

Však, drahý biskup Strickland, máte to šťastie, že vás podporujú a povzbudzujú všetci pápeži minulosti, všetci odvážni spovedníci-biskupi minulosti, všetci katolícki mučeníci, ktorí podľa slov svätej Terézie z Avily boli “odhodlaní podstúpiť tisíce smrtí za ktorýkoľvek článok viery” (Život Terézie od Ježiša, 25, 12). Okrem toho sa za vás modlia a podporujú vás aj tí najmenší v Cirkvi; je to stále rastúca, hoci malá armáda laických veriacich – v Spojených štátoch, ako aj na celom svete –, ktorých vysokopostavení cirkevníci, dokonca aj vo Vatikáne, ktorých hlavnou starosťou sa zdá byť zapáčiť sa svetu a presadzovať svoj naturalistický program a schvaľovanie hriechu homosexuálnej aktivity pod rúškom prijatia a začlenenia, postavili na perifériu.

Drahý biskup Strickland, ďakujem vám, že ste sa rozhodli “slúžiť Pánovi, a nie času,” ako kedysi napomínal biskupov svätý Atanáz (Ep. ad Dracontium). Modlím sa, aby v našich časoch viac biskupov ako vy pozdvihlo svoj hlas na obranu katolíckej viery a poskytlo tak duchovnú potravu a útechu mnohým katolíkom, ktorí sa často cítia opustení ako siroty.

Zaiste vám budúci pápeži poďakujú za vašu neohrozenú vernosť katolíckej viere a jej svätým tradíciám, ktorou ste prispeli k cti Apoštolského stolca, čiastočne zatemnenej a pošpinenej našou nepriaznivou dobou.

Sv. Jozef, váš patrón, “dobrý a verný služobník,” nech je vždy na vašej strane a blahoslavená Panna Mária, naša sladká nebeská Matka, ničiteľka všetkých heréz, nech je vašou silou a útočiskom.

S hlbokou úctou, zjednotení vo svätom boji za vieru a v modlitbách,