Lujan-Grisham-810x500.jpg

Sudca zablokoval nariadenie guvernéra Nového Mexika o "zdravotnej pohotovosti" proti zbraniam

29
Kultúra smrti

Federálny sudca vydal dočasný súdny príkaz, ktorým zastavil výkonný príkaz demokratickej guvernérky Michelle Lujan Grishamovej, ktorý obmedzil práva na držbu zbraní podľa druhého dodatku.

Vyhlásenie stavu ohrozenia verejného zdravia zo 7. a 8. septembra prišlo po tom, ako od júla do septembra došlo k úmrtiam viacerých detí pri streľbe, o čom už predtým informoval portál LifeSiteNews.

Ľavicový guvernér’príkazom pozastavil “zákony o otvorenom a skrytom nosení zbraní v okrese Bernalillo, dočasne zakázal nosenie zbraní na verejnom priestranstve s určitými výnimkami” (napríklad policajti a ochrankári) a od legálnych držiteľov zbraní vyžadoval, aby “prevážali strelnú zbraň v uzamknutej schránke, používali zámok spúšte alebo iný mechanizmus, ktorý znemožní výstrel.”

Bidenom menovaný sudca David Urias rozhodol, že žalobcovia vrátane skupín za práva na zbrane “preukázali pravdepodobnosť úspechu v merite veci, že ich práva na verejné nosenie strelnej zbrane na sebaobranu podľa druhého a štrnásteho dodatku budú porušené, ak [príkaz] zostane v platnosti.”

Odvolal sa na desaťročia trvajúcu judikatúru k druhému dodatku vrátane rozhodnutia Najvyššieho súdu z roku 2022 New York Rifle & Pistol Association v. Bruen.

Sudca Urias rozhodol, že výkonný príkaz pravdepodobne porušuje ustanovenie Bruen’ktoré vyžaduje, aby obmedzenia týkajúce sa zbraní boli “v súlade s touto národnou’ historickou tradíciou regulácie strelných zbraní.”

Ďalšie pojednávanie o výkonnom príkaze je stanovené na 3. októbra.

Rozhodnutie je najnovším neúspechom Grishamovej’iniciatívy na obmedzenie práv na zbrane. Generálny prokurátor Raul Torrez, spolustraník demokratov, povedal, že jeho úrad nebude obhajovať jej výkonný príkaz.

Gov. Grisham kritizovala rozhodnutie súdu na X v stredu večer.

“Dnes sudca dočasne zablokoval časti nášho nariadenia o verejnom zdraví, ale uznal významný problém násilia páchaného strelnými zbraňami v tomto štáte,” napísala. “Odmietam sa zmieriť so súčasným stavom a nikdy neprestanem bojovať, aby som zabránila ďalším rodinám prežívať tieto tragédie.”

Majitelia zbraní v Amerike, ktorí napadli výkonné opatrenie, rozhodnutie oslavovali. “Toto je víťazstvo pre všetkých držiteľov zbraní v Novom Mexiku a vysiela jasný odkaz všetkým štátom, ktoré sú proti zbraniam—nesmú byť porušované,” skupina napísala na X.