shutterstock_441310921-810x500.jpg

Trudeauova vláda uvažuje o predĺžení mnohomiliónovej finančnej pomoci mainstreamovým médiám

58
Kultúra smrti

Vzdor nedávnym správam, podľa ktorých je dôvera Kanaďanov v staršie médiá na historickom minime, chce federálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua predĺžiť niekoľkomiliónovú finančnú pomoc pre mainstreamové médiá aj po pôvodnom termíne ukončenia v roku 2024. 

Podľa Blacklock’s Reporter v utorok Trudeauov’kabinet signalizoval, že by mohol čoskoro predĺžiť svoju 5-ročnú finančnú pomoc pre mainstreamové médiá vo výške 595 miliónov dolárov, pričom táto iniciatíva mala skončiť v marci 2024. Tento návrh prišiel krátko po tom, ako z nariadenia zo 6. septembra vyplýva, že Trudeauov’kabinet vymenoval novinárskeho lobistu Boba Coxa - ktorý sa podieľal na výzve na poskytnutie finančnej pomoci - do Nezávislého poradného výboru pre oprávnenosť daňových opatrení v oblasti žurnalistiky.   

Výbor má za úlohu prijímať žiadosti vydavateľov o dotácie na konečné schválenie, ktoré musí dať minister financií. Podľa oznámenia bude Cox zastávať “funkciu počas potešenia na obdobie dvoch rokov.” 

Cox, keď bol predsedom Kanadskej novinovej asociácie, bol úspešný pri získavaní dotácií pre médiá, pričom počas vypočúvania finančného výboru Dolnej snemovne v roku 2019 vyhlásil: “Budeme sa musieť zachrániť.”  

Vtedy tvrdil, že päťročná pomoc je “primerané obdobie na prechod, pretože, samozrejme, budú spravodajské služby, noviny, ktoré prechod nezvládnu, a nemôžete im ’dať večnosť.” 

Keď bol Cox vydavateľom Winnipeg Free Press, jeho podiel na dotáciách bol približne 1 milión dolárov ročne.  

Obecne federálna vláda dotuje staršie médiá v Kanade sumou viac ako 1 miliardu dolárov ročne. 

Na konci roka 2018 Trudeau sľúbil, že jeho liberálna vláda poskytne starším médiám, vrátane Kanadskej vysielacej spoločnosti (CBC), dodatočnú federálnu pomoc vo výške 595 miliónov dolárov počas nasledujúcich piatich rokov v snahe zachrániť upadajúce odvetvie. 

Podľa jej výročnej správy na roky 2020-2021  dostane CBC približne 1 dolár.24 miliárd eur z verejných zdrojov každý rok, čo predstavuje približne 70 percent jej príjmov. 

Trudeau’dotačný program vypláca novinám približne 25 percent vo forme mzdových zliav, čo predstavuje približne 13 750 dolárov na jedného zamestnanca redakcie. Publikácie tiež dostávajú 15-percentnú daňovú úľavu pre všetkých svojich predplatiteľov.  

Napriek liberálnemu využívaniu daňových dolárov na financovanie médií nedávny výskum kanadskej agentúry pre verejné zdravie ukazuje, ževäčšina Kanaďanov má mimoriadne nízku úroveň dôvery vo federálnu vládu aj v mainstreamové médiá.

Svedectvo zo zasadnutia senátneho výboru pre dopravu a komunikácie z 27. apríla 2023 odhalilo, že manažéri ministerstva kanadského dedičstva priznali, že záchranný program nezachránil žiadne pracovné miesta a nepomohol ani starším novinám. 

“Zaznamenali sme výrazný úpadok žurnalistiky,” dosvedčil Thomas Ripley, pomocný námestník ministra. 

Dalšie olej do ohňa prilieva CBC, ktorá dostáva od vlády najviac peňazí na záchranu, ktorá je v poslednom čase plná kontroverzií.  

V máji tohto roku bývalá novinárka CBC Marianne Klowaková šokujúco odhalila, že reportérom bolo zabránené, aby mohli písať o príbehoch kritických k vakcínam a výlukám COVID, a namiesto toho boli povzbudzovaní, aby presadzovali vládnu “propagandu.”  

Klowak už v júni 2022 odhalil, že CBC úmyselne skreslila svoje spravodajstvo o očkovaní COVID-19.   

Ďalší reportéri CBC tiež odišli kvôli tomu, čo považovali za neobjektívne spravodajstvo o COVID-e.  

V januári 2022 novinárka Tara Henley odišla zo štátneho vysielania a napísala zdrvujúci článok, v ktorom uviedla, že “Tí z nás, ktorí sú vo vnútri, vedia, ako rýchlo — a ako dramaticky — sa politika verejnoprávneho vysielania zmenila.”