psaki-810x500.jpg

Jen Psakiová z MSNBC prirovnáva republikánsku pro-life politiku k "brokolici" a "uhliu" v bizarnej reči

40
Kultúra smrti

Bývalá tlačová tajomníčka Bidenovej administratívy v Bielom dome Jen Psakiová v nedeľu zaútočila na republikánov za to, že sa údajne snažia “rebrandovať” hnutie za život po tom, ako po zrušení rozsudku Roe v. Wade’zlyhali viaceré pro-life opatrenia. Tieto komentáre prichádzajú napriek tomu, že od historického rozhodnutia Dobbsovej čoraz viac štátov úspešne zakázalo potraty a zachránilo nespočetné množstvo detí.

V nedeľňajšej relácii MSNBC’Inside with Jen Psaki sa bývalá predstaviteľka Bidenovej administratívy zmienila o minulotýždňovom stretnutí za zatvorenými dverami, na ktorom boli niekoľkým republikánom v Senáte predložené výsledky prieskumu, ktoré údajne naznačujú, že pojem “pro-life” stratil u voličov svoju účinnosť, uviedla NBC.

“Nerada vám to hovorím, ale ak brokolicu nazvete ‘cukríkom’, stále je to’len brokolica”, povedala Psakiová. “Ak okolo hrudky uhlia zaviažete naozaj peknú mašľu, stále je to pod ňou uhlie.”

Po stretnutí republikáni novinárom povedali, že diskusia bola “čisto informačná” a nemala za cieľ nastaviť správy. Zároveň uviedli, že výsledky prieskumu verejnej mienky ukázali, že zákonodarcovia by mali vo vzťahu k voličom hovoriť jasnejšie a konkrétnejšie, a nie sa spoliehať na nálepky. 

RELEVANTNÉ: Jen Psakiová sa vyhýba otázke o ‘katolíkovi’ Bidenovi a potratoch po tom, čo Biely dom sľúbil, že zvráti texaský zákon

Republikánsky senátor J. Todd Young z Indiany charakterizoval stretnutie ako zamerané na “pro-baby politiku”, ale odmietol tvrdenia, že republikáni sa snažia o zmenu značky pro-life platformy.

Povedal, že termín “pro-baby” si vymyslel jednoducho “aby demonštroval svoj záujem o deti.”

Túto frázu a jej spojenie s uzavretou konferenciou však prevzali mainstreamové médiá ako dôkaz, že republikáni sa snažia prerámcovať snahu o ochranu nenarodených životov tým, že vymyslia nové označenie.

“Čeliac ďalším dôležitým voľbám, je GOP trochu v štichu a vie o tom,” tvrdila Psakiová. “Dokonca”sa stretávajú za zatvorenými dverami, aby o tom diskutovali.”

Bývalá hovorkyňa Bieleho domu zdôraznila niekoľko neuspokojivých prehier hnutia za život na úrovni štátnych volieb po zrušení rozsudku Roe v. Wade Najvyšším súdom USA v júni 2022, vrátane odmietnutia navrhovaného pro-life dodatku k ústave štátu Kansas a nedávneho neúspechu návrhu Ohio’Issue 1, ktorý by vyžadoval 60 % nadpolovičnú väčšinu na schválenie akéhokoľvek navrhovaného ústavného dodatku, keďže obyvatelia Ohia sa pripravujú na hlasovanie o zakotvení potratov do vlastnej ústavy.

Napriek týmto neúspechom však boli pro-life zákonodarcovia od minulého leta veľmi úspešní pri zavádzaní silnej ochrany nenarodených detí v celej krajine. 

Od prelomového rozhodnutia vo veci Dobbs v. Jackson, ktorým bolo zrušené rozhodnutie vo veci Roe, mnohé štáty USA prijali prísne zákony na ochranu nenarodených detí, čím fakticky vyradili potratové kliniky z prevádzky a zachránili nespočetné množstvo životov. K dnešnému dňu približne 15 štátov úspešne zaviedlo takmer úplný zákaz interrupcií. Iné zaviedli zákony obmedzujúce interrupcie v jednotlivých štádiách vývoja tehotenstva a niektoré v súčasnosti bojujú na súde o presadenie zablokovanej pro-life legislatívy.

MAP: Väčšina interrupcií je zakázaná v 15 štátoch, ďalšie štáty budú nasledovať

Nezávisle od toho Psakiová tvrdila, že republikáni “sa snažia o rebranding” hnutia za život, ktoré je podľa nej “produktom, ktorý zákazníci nenávidia.”

Takisto zopakovala všeobecné pro-potratové tézy, v ktorých odporúča, aby sa republikáni prestali toľko sústreďovať na záchranu nenarodených detí pred zavraždením a namiesto toho uprednostnili potravinové lístky, programy starostlivosti o deti a rodičovskú dovolenku.

Zástancovia pro-life sa však aktívne podieľajú na tom, aby tehotné ženy mali prístup k zdrojom potrebným na úspešnú starostlivosť o svoje dieťa alebo ho umiestnili do milujúceho domova k adoptívnym rodičom. Pro-life tehotenské centrá, ktoré výrazne prevyšujú počet potratových zariadení Planned Parenthood v USA, poskytujú ženám, ktoré prežívajú krízové tehotenstvo, potrebné veci, ako sú umelé mlieko, kočíky a plienky, ako aj emocionálne zdroje, napríklad poradenstvo.

V rozhovore pre National Review, E. V. Osment, viceprezident pre komunikáciu organizácie Susan B. Anthony Pro-Life America zdôraznil potrebu “jasnosti a konkrétnosti” v pro-life pozícii.

“Američania si zaslúžia presne vedieť, kde stojíme a aké obmedzenia potratov podporujeme a ako budeme slúžiť matkám a ich deťom,” povedal Osment. “Druhá strana odmieta uviesť čo i len jediný limit, ktorý zavedie na potraty[.]”

Podľa Osmenta “musíme dať do kontrastu náš súcitný postoj s extrémnym pro-potratovým postojom, ktorý používajú demokrati.”