Carlos-Beltramo-810x500.png

Katolícki lídri majú povinnosť učiť mladých ľudí správnemu významu lásky

38
Kultúra smrti

Písmo nám hovorí, že “ani smilníci, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani prostitútky ani sodomiti nezdedia Božie kráľovstvo. (1 Korinťanom 6,9-10).

Žijeme však v dobe, keď sa takéto - a ešte horšie - neresti nielen tolerujú, ale dokonca oslavujú. Zdá sa, že veľká časť sociálnych médií, nehovoriac o filmoch a televíznych programoch, je venovaná tomu, aby sa do citlivých myslí dospievajúcich zasievali groteskné sexuálne fantázie. Ale potraty, lesbizmus, sodomia, masturbácia a transrodová ideológia sú nielen všade na internete, ale vyučuje sa o nich aj na štátnych a súkromných školách, a dokonca aj na niektorých katolíckych.

Nie je prekvapením, že mnohí mladí ľudia, ktorých myseľ sa už zmieta pod vplyvom pubertálnych hormónov, tieto fantázie aj uskutočňujú. Alebo že niektorí si v tejto márnej snahe dokonca mrzačia svoje telo.

Po tisícročia, počnúc apoštolskými časmi, Cirkev stála ako hrádza proti takémuto zlu. Učila mladých ľudí, že nie sú len o niečo vyšší ako opice, ale že sú len o niečo nižší ako anjeli. Učila ich, že žiadostivosť musí ustúpiť životodarnej láske. A učila ich, že ako sv. Pavol, pohlavná nemravnosť je hriechom proti vlastnému telu, ktoré ako dar od Boha a v prípade pokrstených ako “chrám Ducha Svätého” nesmie byť takto zneuctené a ponížené.

V posledných rokoch sa však zdá, že aj Katolícka cirkev v otázke ľudskej sexuality, ak sa vôbec dokáže prinútiť vyjadriť k tejto téme, trúbi neisto. Patrí k nim aj súčasný pápež, ktorý nedávno naznačil že Cirkev venuje príliš veľa času riešeniu problémov “pod pásom.”

Vyslovené v čase, keď sa moderná spoločnosť začína podobať na najhorší Korint svätého Pavla’ak nie na samotnú Sodomu a Gomoru, takéto vyjadrenia prinajmenšom nepomáhajú. Desiatky, možno stovky miliónov mladých ľudí na celom svete sú denne bombardované “problémami pod pás”.

Nie je to&nbspdoba, keď Cirkev stráca svoj hlas.

Nadácia GoodLove

Ale ak niektorí v Cirkvi stratili svoj hlas, iní sa naďalej odvážne ozývajú. V reakcii na apoštolskú exhortáciu Amoris Laetitia, ktorá vyzvala katolíkov, aby sa k otázkam sexuálnej výchovy postavili čelom, sa v roku 2017 stretli odborníci z 12 krajín na vatikánskom Dikastériu pre laikov, rodinu a život na dvojdňovom seminári na pozvanie dr.Gabriela Gambina, vicesekretára pre rodinu a život.

Skupina zahŕňala aj&nbspdôstojníka Inštitútu pre výskum populácie (PRI) Dr. Carlosa Beltrama, riaditeľa našej európskej kancelárie a&nbspodborníka na&nbspmravnú výchovu mladých ľudí. Dr. Beltramo napísal niekoľko sérií kníh pre mladých čitateľov, ktoré sa používajú v celej Latinskej Amerike.

Všetci odborníci chceli ponúknuť rodinám na celom svete program, ktorý by rodičom a školám poskytol vzdelávacie zdroje na to, aby mohli svoje deti učiť o dobrote našej sexuality, ktorú stvoril Boh. Program, ktorý by začínal slovami “Muža a ženu stvoril On,” a potom pokračoval opisom toho, ako Boh chcel, aby bol tento dar obsiahnutý v milujúcom zväzku muža a ženy. Rozhodli sa nazvať ho príznačne program Dobrá láska.

Dikastérium dalo projektu svoje požehnanie, ale vzhľadom na svoje obmedzené zdroje nemohlo urobiť viac. PRI vstúpila do hry, aby poskytla potrebné finančné prostriedky a venovala časť času Dr. Beltramovi’pre úspech novej iniciatívy. Výsledkom bolo začlenenie Nadácia GoodLove v Španielsku, kde dr. Beltramo sídli.

GoodLove je celosvetová iniciatíva, ktorá je, ako uvádza webové stránky poznámky, ktorých cieľom je “pomáhať rodičom, katechétom a učiteľom pri sexuálno-afektívnej formácii ich detí poskytovaním najlepších možných zdrojov a programov v každom jazyku a regióne.”

Odborníci z GoodLove preskúmali množstvo údajne katolíckych programov, aby zistili, či sú v súlade s Magistériom Katolíckej cirkvi. Mnohé z nich boli odmietnuté, pretože sú nejakým spôsobom poznačené svetským’a nie cirkevným’pohľadom na sexualitu. Tie programy, ktoré prešli touto kontrolou, sú podrobne opísané na rôznych jazykových stránkach GoodLove’

Tieto programy obsahujú kompletné kurzy a čítanky pre rôzne vzdelávacie úrovne od materskej školy až po strednú školu. Napríklad v angličtine, Úrodné srdce ponúka kurzy a moduly pre všetky školské roky. Grammaire de la vie ponúka podobné materiály vo francúzštine. Teenstar Deutschland ponúka kompletné učebné osnovy v nemčine a Aprendiendo a Querer ponúka skutočne nenahraditeľný program v španielčine, ktorého autorom je dr. Beltramo sám.

Nadácia GoodLove podporila aj rozvoj miestnych spoločenstiev GoodLove. Tieto spoločenstvá GoodLove majú za cieľ ponúknuť podporu rodinám, ktoré sa usilujú dať mladým ľuďom výchovu k láske v súlade s katolíckymi hodnotami a antropológiou. Jej programy sa už využívajú v takmer troch desiatkach krajín Severnej a Južnej Ameriky, Európy a Afriky, vrátane Spojených štátov.

Na otázku, koľko detí Nadácia GoodLove svojimi programami oslovuje, Dr. Beltramo odpovedal: “Odhadujem, že v súčasnosti tieto programy na výučbu lásky využíva možno milión a pol rodín na celom svete. Čo sa týka počtu študentov, je ťažké povedať, ale pravdepodobne je to oveľa viac, pretože takmer všetky tieto rodiny majú viac ako jedno dieťa.

Ak ide o samotných mladých ľudí, mnohí z nich sú hladní po tomto posolstve, ako ukázala pomoc Nadácie GoodLove’na nedávnych Svetových dňoch mládeže v Portugalsku. Dr. Beltramo spolu s tuctom ďalších vedúcich spoločenstiev GoodLove pricestovali do Lisabonu, aby tam zhromaždeným mladým ľuďom priniesli dobrú správu o živote a láske.

Na Svetových dňoch mládeže sa prihovorili desaťtisícom mladých ľudí, kňazom, rehoľným sestrám a biskupom z rôznych krajín. Spolu s ďalšími vedúcimi GoodLove a dobrovoľníkmi rozdali tisíce brožúr vysvetľujúcich krásu sexuality, ako ju navrhuje Cirkev. 

Ľudia zo všetkých kontinentov  Afričania, Ázijčania, Latinskí Američania, Európania a Severná Amerika  nás privítali a chceli sa dozvedieť viac o kráse pravej lásky.Mnohí po prvý raz zisťovali, že Boh nám dal plán, ako rešpektovať dar sexuality, ktorý učí o hodnote čistoty.

Pripojili sa k nim aj vedúci predstavitelia vatikánskeho’dikastéria pre laikov, život a rodinu, ktorí zdôraznili, ako veľmi si vážia nezastupiteľné úsilie GoodLove’pri šírení krásneho učenia Cirkvi o sexualite, manželstve a rodine vo svete.

“Dr. Gabriela Gambino nám povedala, že spoločenstvo GoodLove je najsilnejším nástrojom, ktorý má Dikastérium pre laikov, rodinu a život na šírenie dobrého vzdelávacieho materiálu v oblasti sexuality po celom svete,” pripomína Dr. Beltramo. “A spomína nás aj v rozhovoroch, ktoré vedie pre vedúcich rodín, pastierov a katechétov ako dôležitý zdroj.”

Steven W. Mosher je prezidentom Inštitútu pre výskum populácie a autorom Bully of Asia The Politically Incorrect Guide to Pandemics. Daňovo odpočítateľné dary na činnosť Spoločenstva Dobrá láska možno poskytnúť prostredníctvom PRI.