Tamara--810x500.png

Sudca nariadil vláde, aby poskytla zoznam videí, ktoré chce použiť ako dôkaz proti vedúcim konvoja slobody

15
Neutral

V siedmy deň súdneho procesu s vodcami konvoja slobody si súd pozrel videozáznam tlačovej konferencie z roku 2022, na ktorej Tamara Lichová a Chris Barber vyzývajú médiá na spravodlivé informovanie o protestoch.

Sgt. Joanne Pilotteová z ottawskej polície v stredu pokračovala vo výpovedi v mene koruny, čím sa zároveň skončilo ‘voir dire,’ alebo súdne pojednávanie v rámci súdneho procesu, ktoré rozhodne o tom, či sa niektoré príspevky zo sociálnych sietí budú môcť predložiť súdu ako dôkaz.

Ako uviedol The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje právne náklady Lichovej’v aktualizácii súdneho procesu zo 7. dňa, súdu bolo premietnutých posledných niekoľko minút 75-minútového videa, ktoré “zrejme predstavuje tlačovú konferenciu s&nbspp. Lichom, pánom Barberom, Keithom Wilsonom (vtedajším právnym zástupcom vedúcich predstaviteľov konvoja) a niekoľkými ďalšími osobami.”

“Keith Wilson vysvetľuje, že kamionisti sa domáhajú svojho s.2 práva podľa Charty,”uviedla TDF.

LifeSiteNews informovala o tlačovej konferencii, ktorá sa konala koncom januára 2022 a na ktorej Lichová opätovne potvrdila, že jej skupina spolupracuje s miestnymi orgánmi činnými v trestnom konaní.

“Spolupracovali sme’s miestnymi orgánmi činnými v trestnom konaní po celej ceste a všetci’boli fantastickí. Dostali sme sprievod [od polície] cez Ontário,” povedala.

Na tlačovej konferencii v roku 2022 Lichová tiež poznamenala, že lídri sa rozhodli nebyť spojení so žiadnou politickou stranou, a povedala: “Ako organizácia sme hlasovali [o tom, že] nie sme stranícki.”

Druhé 75-minútové video bolo súdu premietnuté, v ktorom sa zdá, že medzi Wilsonovými prebiehajú diskusie o “10-dňovom zákaze trúbenia”, ktorý na kamionistov uvalila ottawská mestská rada.

“V jednom momente pani Lichová prosí mainstreamové médiá, aby boli spravodlivé. V ďalšom sa hovorí o používaní Bitcoinu na získavanie finančných prostriedkov a vyhýbanie sa cenzúre,” uviedla TDF.

Obžalovaní sa dozvedeli, že seržant Pilotte dostal zoznam videí, ktoré si mal stiahnuť v súvislosti s konvojom slobody. TDF uviedol, že Pilotte “nevedel, z akého dôvodu boli niektoré videá zaradené, ale iné nie (napríklad videá, kde pán Barber radí ľuďom, aby zostali pokojní a rešpektovali orgány činné v trestnom konaní).”

V tomto bode súd povedal korunnej strane, že musí obhajobe poskytnúť zoznam videí, ktoré mal Pilotte stiahnuť.

Koruna chce, aby sa príspevky Licha a Barbera na sociálnych sieťach dostali ako ‘dôkaz’ do súdneho spisu

TDF poznamenal, že na popoludňajšom zasadnutí súdu v stredu koruna v “spresnení svojho argumentu o vypočúvaní” uviedla, že existuje priznanie “pani Lichová, že bola vedúcou & organizátorkou protestu.”

“Neexistuje však žiadne rovnocenné priznanie pána Barbera. Koruna teda uviedla, že potrebuje tento dôkaz na preukázanie silného spojenia pána Barbera’s protestom. Koruna tvrdila, že tento dôkaz nebude použitý pre pravdivosť jeho obsahu, ale pre skutočnosť, že bol vykonaný (a preto nebude porušovať pravidlo proti vypočúvaniu),”TDF uviedol.

Koruna sa usiluje o to, aby sa na súde povolilo predloženie “dôkazov” o Lichovi a Barberovi na sociálnych sieťach.

TDF uviedol, že zatiaľ existuje “len málo dôkazov na podporu tvrdenia koruny”že protest bol ‘akýkoľvek, len nie pokojný.’”

Očakáva sa, že sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová čoskoro vydá rozhodnutie o tom, či umožní, aby príspevky na sociálnych sieťach boli prípustné ako dôkaz vo všeobecnom súdnom konaní.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, radenia k poškodzovaniu dobrého mravu, radenia k zastrašovaniu a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bol Lich uväznený na týždne, kým mu bola udelená kaucia.

Začiatkom roku 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby prišli do Ottawy a požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu prijala federálna vláda premiéra Justina Trudeaua’v polovici februára zákon o mimoriadnych udalostiach, čo viedlo k zatknutiu Licha’o dva dni neskôr, 17. februára.

Počas šiestym dňom súdneho procesu s vodcami Freedom Convoy’ súd začal prezeranie viacerých príspevkov na sociálnych sieťach, ktoré ukazujú, ako Lich vyzýval protestujúcich, aby boli “pokojní” a dokonca, aby sa “modlili za premiéra.”

Na piaty deň procesu Lichov právnik Lawrence Greenspon argumentoval proti tomu, aby koruna mohla súdu predložiť dôkazy od miestnych civilistov, ktorí tvrdili, že trúbenie kamionistov’ ovplyvnilo ich pohodu.

Koncom minulého týždňa počas tretieho a štvrtého dňa procesu s Barberom a Lichom sudkyňa Perkins-McVeyová údajne poznamenala svoju nespokojnosť s korunou po tom, čo predložila tisíce strán dôkazov proti organizátorom protestov naraz.

V prvý deň súdneho procesu, ktorý sa konal minulý utorok, TDF poznamenala, že súdca, ktorý dohliadal na súdny prípad, sa zjavne “nedal viesť korunou.”

Na druhom dni súdneho pojednávania minulú stredu policajt dôkazne potvrdil, že mal priamy príkaz nedávať protestujúcim ani “centimeter” a umožniť im protestovať bližšie k budove kanadského’parlamentu, čo by podľa neho zmiernilo narušenie poriadku v meste.