Levant-810x500.jpg

Federálny súd prinútil Trudeauovho ministra životného prostredia odblokovať Rebel News na X

48
Neutral

Nezávislé médiá Rebel News dosiahli súdne víťazstvo proti liberálnemu ministrovi životného prostredia premiéra Justina Trudeaua, ktorý im zablokoval prístup na svoje oficiálne vládne konto. 

Kanadský federálny súd 11. septembra nariadil ministrovi životného prostredia Stevenovi Guilbeaultovi zaplatiť odškodné 20 000 dolárov a odblokovať šéfredaktora Rebel News Ezru Levanta od Guilbeaultovho oficiálneho vládneho konta na sieti X, predtým známej ako Twitter.   

“Rebel News práve rozdrvili Stevena Guilbeaulta na Federálnom súde Kanady,” povedal Levant. “A tým sme zasadili úder slobode slova a slobode tlače pre každého.”  

Dva roky predtým Guilbeault nariadil, aby bolo nezávislé médium zablokované na jeho oficiálnom účte, čo znamená, že Rebel nemohol dostávať žiadne vládne spravodajské informácie, reagovať na príspevky ani klásť novinárske otázky. 

“Zakázali nám prístup k vládnej službe len preto, že sme nesúhlasili s politikom,” vysvetlil Levant.  

Rebel sa obrátil na Federálny súd Kanady s argumentom, že ako Kanaďania majú právo prezerať si oficiálny vládny účet ministra’.

“Možno to znie ako maličkosť, ale ak nás Guilbeault môže odrezať od prijímania správ a iných informácií od vlády, čo ešte môže odrezať?” Levant sa pýtal.  

Nakoniec, po dvoch rokoch súdnych sporov, Guilbeault ustúpil a súhlasil s “príkazom na súhlas,” čo Rebel predpokladá preto, lebo si neželal, aby sa prípad dostal pred súd.  

“Je to výhra pre všetkých novinárov,” vyhlásil Levant. “Pretože precedens sa bude vzťahovať na politikov každej politickej strany. Urobili sme Kanadu slobodnejšou pre všetkých.” 

Nie je to po prvý raz, čo Guilbeaultovi naznačili, že v snahe presadiť ciele svojej strany’

Práve nedávno premiérka Alberty Danielle Smithová aj premiér Saskatchewanu Scott Moe odsúdili Guilbeaulta za jeho úlohu pri vnucovaní prísnych tzv. klimatických regulácií Kanaďanom napriek ich možnému škodlivému ekonomickému vplyvu na bežných občanov. 

Tento problém sa len ešte viac roznietil, keď Guilbeault odcestoval do Číny, aby sa zúčastnil na klimatickej konferencii spojenej s komunistami, na ktorej akoby úplne ignoroval úlohu Číny’ako jedného z’najväčších svetových znečisťovateľov, pričom si namiesto toho zobral na mušku ropný a plynárenský sektor svojej vlastnej krajiny’