shutterstock_1626292093-810x500.jpeg

Floridské mesto zrušilo pokutu proti pro-liferovi, ktorý držal nápisy pred zariadením na vykonávanie potratov

41
Kultúra života

Mesto na Floride stiahlo obvinenie z porušenia nariadenia voči zástancovi života, ktorý držal pred potratovým zariadením nápisy potvrdzujúce život. Obvinenia boli stiahnuté skôr, ako sa prípad dostal na súd. 

Andrew Scholberg dostal v júli pokutu 100 dolárov “za údajné porušenie nariadenia o nápisoch v Gainesville’pri miestnom ‘Bread and Roses’ interrupčnom zariadení,” napísal v zhrnutí incidentu, ktoré poskytol LifeSiteNews. Dňa 6. septembra mesto “odvolalo citáciu” namiesto toho, aby sa dostavilo na súdne pojednávanie, pre ktoré sa Scholberg rozhodol namiesto zaplatenia pokuty. 

“Bolo to úplné víťazstvo,” uviedol Scholberg. “Môj právnik a ja sme boli pripravení na právny boj. Mesto však malo väčší záujem na vymáhaní pokuty ako na obhajobe protiústavného nariadenia.” 

“Som rád, že som nezaplatil tú nespravodlivú pokutu,” pokračoval a dodal, že “miestni pro-life poradcovia pre chodníky sa potešili, keď sa dozvedeli o tomto víťazstve.” 

Čítajte: Army veterán čelí vo Veľkej Británii obvineniu z trestného činu za tichú modlitbu v blízkosti potratového zariadenia 

Royce Hood, floridský právnik pracujúci v mene chicagskej Spoločnosti Thomasa Mora, ktorý Scholberga v tomto prípade zastupoval, pre LifeSiteNews prostredníctvom e-mailu uviedol, že “bol sklamaný, že mesto stiahlo svoj prípad.” 

“Boli sme pripravení na boj o podstatu svojvoľného uplatňovania nariadenia, ako aj o ústavné dôvody. Ľudia pravdepodobne netušia, že takéto veci sa dejú po celej krajine. Nariadenia o označovaní sa používajú na zatváranie alebo citovanie zástancov života.”  

“Koľko ľudí jednoducho zaplatí pokutu?" ” pokračoval. “Náš klient napadne pokutu tým, že požaduje vypočutie. Mesto ustúpilo.” 

Scholberg dodal, že “Spoločnosť Thomasa Mora je pripravená, ochotná a schopná zapojiť sa do právneho boja s mestom Gainesville, ak mesto obnoví svoje protiústavné obťažovanie a šikanovanie pro-life aktivistov v miestnej potratovej továrni.” 

LifeSiteNews kontaktoval zakladateľa, prezidenta a hlavného právneho zástupcu Thomas More Society Toma Brejchu, ako aj výkonného viceprezidenta a vedúceho súdnych sporov Petra Breena so žiadosťou o ďalšie vyjadrenie, ale odpoveď sme bezprostredne nedostali. 

Podľa Scholbergovej’písomnej výpovede dostal 20. júla citát. Pokuta bola vo výške 100 dolárov “plus 21 dolárov ‘súdne trovy.’”  

“Predtým v ten deň mi jeden z pro-life aktivistov povedal, že úradníci v Gainesville ich obťažujú a šikanujú, aby odstránili pro-life nápisy vystavené na verejnom majetku. To ma vytočilo, ”opísal. “Hneď vtedy som sa rozhodol postaviť sa za naše práva vyplývajúce z prvého dodatku.” 

Tri nápisy s nápismi “trúbte za život,” “pomôžeme vám,” a “podpora po potrate 1-844-289-HOPE” boli podľa mestského úradníka a policajta “umiestnené nezákonne”. Scholberg vysvetlil, že nápis, ktorý držal — a na ktorom bolo napísané “Boh miluje teba a tvoje dieťa” —, nebol považovaný za nevhodný, ale ostatné tri opreté “o krík na okraji verejného chodníka” boli. 

Tri na zemi boli “nezákonné”, pretože ich umiestnenie bolo “mestským majetkom, a nie verejným majetkom.”Scholbergová povedala, že “ak ich neodstránim”pohrozili mi, že ich skonfiškujú ako ‘opustený majetok”, hoci som stál hneď vedľa nich a venoval som sa im.” 

“Zdôraznili, že nápis musí byť zdvihnutý nad zem, aby bol legálny. Trval som na tom, aby mi úradník zodpovedajúci za dodržiavanie kódexu a pani policajtka ukázali nariadenie, ktoré vyžaduje, aby sa značky držali nad zemou,”napísal Scholberg. “Po DLHEJ súkromnej porade sa úradník zodpovedajúci za dodržiavanie kódexu a pani policajtka vrátili a ukázali mi časť mestského kódexu, v ktorej sa jednoducho píše: ‘Značky sa nesmú umiestňovať v žiadnom verejnom priestore ani na ňom.’Tento všeobecný zákaz porušuje prvý dodatok ústavy USA.”`

Mestskí úradníci potom skonfiškovali jeden z nápisov a rozdali citát “za nedodržanie nariadenia.”Požadované súdne pojednávanie sa konalo 7. septembra, hoci mesto deň predtým upustilo od citácie. 

Scholbergovo’víťazstvo prichádza mesiac po tom, čo pro-life advokát v New Yorku vyhralprípad po tom, čo mu nezákonne zabránili zdieľať informácie o alternatívach potratu pred zariadením plánovaného rodičovstva v Rochesteri. Na pozadí pokračujúceho nátlaku na poradcov na chodníku po celej krajine 14 generálnych prokurátorov štátov podalo amicus brief na podporu žaloby v okrese Westchester v štáte New York, ktorá spochybňuje zákon o “nárazníkovej zóne” obmedzujúci pro-liferov v rozhovoroch so ženami, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, v okruhu 100 metrov od potratového zariadenia. 

RELEVANTNÉ 

40 dní za život spúšťa prvú kampaň na Cape Cod na boj proti návratu potratov