Screenshot-2022-11-03-104822-810x500.jpeg

Pro-lifer petícia na súd po tom, čo jej bol odmietnutý prístup k záznamom o požiari v Knoxville Planned Parenthood

37
Neutral

Žiadateľka z Tennessee, ktorá je za slobodu života, podala žiadosť o súdne preskúmanie v rámci miestneho súdneho systému v rámci svojho pokračujúceho úsilia odhaliť pravdu o podozrivom požiari v zariadení plánovaného rodičovstva.

Jennifer Hayová, obyvateľka predmestia Knoxville Farragut, hľadá odpovede na otázky súvisiace s vyšetrovaním podpaľačstva. Spochybňuje oprávnenosť dôkazov, ktoré viedli k označeniu podozrivého Marka Rena, ktorý zomrel minulý rok po tom, ako bol zatknutý na základe nesúvisiacich obvinení z účasti na streľbe vo vládnej budove.

Hayová, ktorá sa o prípad zaujíma od požiaru, ku ktorému došlo 31. decembra 2021, pre LifeSiteNews vysvetlila, že “žiada mesto Knoxville, aby jej odovzdalo všetky záznamy súvisiace s požiarom, ktorý zničil centrum plánovaného rodičovstva v Knoxville’.”Najdôležitejšie je, že žiadosť “obsahuje video údajného podpaľača Marka Rena, ktoré 26. apríla 2022 tajne nahral vyšetrovateľ hasičského zboru v Knoxville.”

Dňa 25. apríla 2023 Eric Vreeland, zástupca riaditeľa pre komunikáciu mesta Knoxville, e-mailom oznámil, že “všetky záznamy budú verejnosti k dispozícii po uzavretí vyšetrovania.”

Ovšem od požiaru uplynulo už viac ako 20 mesiacov. Po tom, čo na oficiálnu žiadosť o poskytnutie záznamov zaslanú 18. júla nedostala žiadnu odpoveď, podala Hayová na kancelársky súd okresu Knox žiadosť o súdne preskúmanie. “Ide o porušenie zákona štátu Tennessee, ktorý vyžaduje, aby úradníci odpovedali do siedmich pracovných dní, sprístupnili záznamy, odôvodnili zamietnutie alebo požiadali o viac času,”povedala Hayová.

Podľa kópie petície, ktorú poskytol portálu LifeSiteNews, bola žiadosť podaná po tom, čo Vreeland neodpovedal na žiadosť o záznamy, ako to vyžaduje zákon Tennessee Open Records Act (TORA). V čase podania žiadosti 16. augusta Hayová nedostala žiadnu odpoveď na žiadosť. Dňa 13. septembra ju Vreeland informoval, že hoci mesto Knoxville zhromaždilo požadované materiály, stále čaká na objasnenie stavu vyšetrovania FBI a bude ju kontaktovať, keď budú známe ďalšie podrobnosti, čo umožní mestu prijať konečné rozhodnutie o zverejnení záznamov.

Vreelandová odpovedala aj na žiadosť LifeSiteNews’ o komentár, pričom vysvetlila, že mestu nebol doručený príkaz na preukázanie príčiny — ktorý bol súčasťou žiadosti v petícii — a preto sa nemôže vyjadriť k prípadu, o ktorom ešte nebolo oficiálne informované. Keď bude mestu doručený príkaz, úradníci pravdepodobne nebudú môcť poskytnúť komentár k prebiehajúcemu súdnemu sporu, a to v súlade s dlhodobou politikou.

Príkaz na preukázanie príčiny by od mesta Knoxville vyžadoval, aby kancelárskemu súdu okresu Knox zdôvodnilo svoje konanie za zadržiavanie verejných záznamov. Právny zástupca Hay’v súčasnosti pracuje na tom, aby sa príkaz doručil tak, ako sa predpokladalo prostredníctvom petície.

Nesúlad dôkazov vyvoláva otázky o podpaľačovi

Hay vysvetlil, že počas celého vyšetrovania pretrvávajú nezrovnalosti vrátane nejasností v tom, ktorý orgán činný v trestnom konaní má ktoré dôkazy. Knoxvillský hasičský zbor (KFD) “mal na starosti určité aspekty forenzného vyšetrovania,” ako napríklad určenie miesta a spôsobu vzniku požiaru a či existoval akcelerant, zatiaľ čo Federálny úrad pre vyšetrovanie USA (FBI) mal v rukách “trestné vyšetrovanie.”

“Teraz je naším problémom to, že vlastne nevieme, kto má tieto záznamy,”povedal Hay v telefonickom rozhovore pre LifeSiteNews. “V ideálnom prípade by sme chceli mať všetky záznamy, ktoré majú všetci, ale zaujímame sa najmä o jeden jediný záznam … Chceme záznam Marka Rena, ktorý 26. apríla 2022 urobil vyšetrovateľ hasičského zboru v Knoxville.”

Hay uviedol, že dvaja agenti FBI napísali dve rôzne čestné vyhlásenia, ktoré “obe hovoria o tejto jedinej nahrávke a hovoria o nej úplne inak.” V júli 2022 špeciálny agent FBI Jessi Mann predložil predvolanie podporujúce dôkazy na získanie zatykača na Rena pre obvinenia z ničenia vládneho majetku. Mann sa odvoláva na nahrávku z 26. apríla ako na dôkaz, že Reno hovoril o “cieľoch” na zničenie.

“[Mann] nespomína’nič o potratových klinikách. Nevyskytlo sa to’a vo svojom čestnom vyhlásení mala doslovné citácie,” povedal Hay.

Druhý agent FBI, Thomas Calhoon, zopakoval v septembri 2022 čestné vyhlásenie Mannovej’svedectvo, že Reno by mal byť obvinený z ničenia vládneho majetku, ale tiež tvrdil, že je zodpovedný za podpaľačstvo v Planned Parenthood.

Keď citoval nahrávku z 26. apríla 2022, Calhoon povedal, že “Reno urobil niekoľko vyhlásení o zničení centra [plánovaného rodičovstva] a o pláne podpáliť centrum, keď sa začne rekonštrukcia.”Calhoon ďalej tvrdil, že Reno plánoval podpáliť aj ďalšie potratové zariadenie v Knoxville, pričom na konci svojej časti o nahrávke dodal, že podozrivý mal v pláne zničiť vládny majetok.

“Chcel by som si tú nahrávku vypočuť na vlastné uši,”povedal Hay pre LifeSiteNews. “Myslím si, že je’veľmi zvláštne, že jeden agent FBI povedal, že Reno hovoril o podpaľovaní knoxvillských potratových kliník, zatiaľ čo druhý agent, opisujúci tú istú nahrávku, sa o potratových klinikách vôbec nezmienil. Rada by som si na vlastné uši vypočula, čo Reno skutočne povedal.”

Hayová ďalej vysvetlila, že podala žiadosť na základe federálneho zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA), aby získala záznam od FBI, pričom vie, že federálna agentúra nahrávku určite má, keďže ju prezerali dvaja špeciálni agenti, a že “ju [nevydajú].”

Aj keď bola žiadosť FOIA podaná v apríli 2023, Hayová bola po 90 dňoch informovaná, že agentúra síce záznamom disponuje, ale prístup k nemu jej nebude umožnený, “pretože by to porušilo práva Marka Reno’na súkromie.”Reno zomrel 15. augusta 2022, necelé tri mesiace predtým, ako ho FBI oficiálne vyhlásila za podpaľača.

Hayová požiadala o rovnaký záznam mesto Knoxville, pretože ho “vyhotovil vyšetrovateľ knoxvillského hasičského zboru, ktorý konal v rámci svojich služobných povinností.”Predchádzajúce prekážky nastali, keď oddelenie tvrdilo, že nahrávku nemá, pretože “sme len pomáhali pri vyšetrovaní.”Hay však poukázal na to, že “občania Knoxville zaplatili za túto nahrávku,”ktorú vyhotovil zamestnanec mesta, a že by mal existovať aspoň “záznam o prevode.”

Príprava na zamietnuté žiadosti

Aj keď “dúfa, že nám ”bude umožnený prístup k týmto materiálom” prostredníctvom rôznych žiadostí o záznamy, Hayová pre LifeSiteNews povedala, že to “v skutočnosti neočakávam” a že “sa pripravujeme na rôzne dôvody, … ktoré by mesto Knoxville mohlo uviesť, aby záznam nepredložilo.”

Odvolávajúc sa na rozhovor s asistentom náčelníka KFD Markom Wilbanksom, Hay dodal, že “tento požiar vznikol vo vnútri budovy,” čo je “ďalší dôvod, prečo ma zaujíma, ako to Mark Reno urobil”, keďže otázku, ako sa dostal do budovy, ktorá bola v tom čase vo výstavbe, vyšetrovatelia “vypustili”. Hayová povedala, že hoci jej Wilbanks poskytol niektoré z týchto podrobností, stále ich chce “vidieť na papieri” spolu so všetkými podrobnosťami forenzného vyšetrovania a akcelerantom, ktorý úrady predtým zverejnili ako použitý.

Pred mesiacom LifeSiteNews zverejnili otvorený list republikánskemu zástupcovi USA M. Timovi Burchettovi, v ktorom ho žiada o vplyvnú pomoc pri vyžiadaní záznamu Reno od FBI a odhalení kľúčového dôkazu pre verejnosť.

Kontakt pre úctivú komunikáciu:

Kancelária poslanca Burchetta’
865-523-3772