canadian-protest-getty-810x500.jpg

Svedkyňa vlády tvrdí, že zoznam videí vodcu konvoja slobody, ktorý chcel sudca vidieť, nevedie

42
Neutral

V ôsmy deň súdneho procesu s lídrami konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom si súd vypočul svedkyňu z polície, ktorá uviedla, že si neuchovala zoznam videí, na ktorých boli zachytené protesty, napriek tomu, že jej bolo nariadené stiahnuť si videá zo zoznamu, ktorý dostala.

Sgt Joanne Pilotteová z ottawskej polície vo štvrtok pokračovala vo svojej výpovedi v mene koruny a bola vypočutá počas posledných častí súdneho procesu. Tento miniproces rozhodne o tom, či určité príspevky na sociálnych sieťach budú môcť byť predložené súdu ako dôkaz.

Podľa Pilotteovej jej detektív Chris Benson z ottawskej polície nariadil, aby zozbierala videozáznamy vedúcich predstaviteľov konvoja slobody v dňoch 9. - 11. februára 2022, ale bolo jej povedané, aby po týchto dátumoch už “nič nezachytávala”.

Sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová však Pilotteovej pripomenula, že súdu už predložila videozáznam z 12. februára, ktorý, ako poznamenala, je v rozpore s jej tvrdením o týchto dátumoch.

Pilotteová na súde uviedla, že si nevybrala “ktoré videá má stiahnuť”, ale potvrdila, že dostala “zoznam” videí, ktoré má archivovať.

Vtedy však povedala, že tento “zoznam” si neuchovala a nepamätá si, čo sa s ním stalo. Perkins-McVey jej potom povedal, aby opustila miestnosť.

Sudca sa spýtal obhajoby, či sa pýtali Bensona, či má kópiu zoznamu, na čo obhajca Marwa Younes povedal, že sa ho pýtali, ale on povedal, že si “nepamätá”, že by Pilotteovú poveril úlohou zostaviť zoznam.

Perkins-McVey potom poznamenal: “Človek by si myslel, že keď ju niečím poverili, tak si to budú zapisovať.”Potom povedala, že to “nechá tak.”

Keď sa Pilotteová vrátila na súd, vypovedala, že si nerobila žiadne “poznámky” o zozname.

Keď obhajoba ukázala Pilotteovej videá z TikTok-u s lídrami Freedom Convoy, na ktorých mnohí z nich vyzývajú na pokoj a “mier” počas protestov, povedala, že ich videla, ale nestiahla si ich “do svojho zoznamu”.

Perkins-McVey sa Pilotteovej opýtala, či jej Benson povedal, aby po 12. februári zhromaždila ďalšie videá, na čo odpovedala: “Neverím”tomu.”

Sudca odpovedal, že to je “o dôvod viac, aby mala zoznam od Bensona.”

Perkinsová-McVeyová potom požiadala, aby boli Pilotte’ové poznámky, ktoré používala na osvieženie [svojej] pamäte”, predložené súdu ako oficiálny dôkaz.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia činnosti polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bol Lich uväznený na týždne, kým mu bola udelená kaucia.

Začiatkom roku 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby prišli do Ottawy a požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnému charakteru protestu prijala federálna vláda premiéra Justina Trudeaua’v polovici februára zákon o mimoriadnych udalostiach, čo viedlo k zatknutiu Licha’o dva dni neskôr, 17. februára.

Korunný svedok ukázal videá, na ktorých lídri Freedom Convoy vyzývajú na mier a rešpektovanie polície

Fond Democracy Fund (TDF) crowdfundingovo financuje Licha’a uviedol v aktualizácii súdneho procesu z&nbsp8. dňa, že právny zástupca pána Barbera “ukázal seržantovi Pilotteovi niekoľko videozáznamov Chrisa Barbera, na ktorých pán Barber v rôznych časoch nabáda ľudí, aby zostali pokojní.”

“Napomenul jedného protestujúceho, ktorý údajne spálil kanadskú vlajku, a ďalšieho, ktorý vyvesil kanadskú vlajku hore nohami,” uviedol TDF.

V inom videu Barber zdôraznil, že ľudia by nemali smerovať svoj hnev na orgány činné v trestnom konaní. Bývalý premiér Newfoundlandu a Labradoru Brian Peckford, ktorý bol proti mandátom COVID, vystúpil aj vo viacerých videách, kde vysvetľoval a obhajoval práva Kanaďanov vyplývajúce z Charty a žiadal ľudí, aby protestovali pokojne.

Pilotovi boli tiež premietnuté videá, na ktorých Lich vyzýva na pokoj a mier. K dispozícii bolo aj ďalšie video, na ktorom dvaja federálni poslanci vyzývali ľudí, aby prišli do Ottawy. Lichov’spoluobhajca Eric Granger sa Pilotteovej opýtal, či je niekto z týchto poslancov obvinený, na čo odpovedala, že si nie je istá, či je.

V sedmy deň súdneho procesu s vodcami Freedom Convoy’ si súd pozrel aj tlačovú konferenciu, na ktorej Lich a Barber vyzývajú médiá na spravodlivé informovanie o protestoch.

V stredu sa obžalovaní dozvedeli, že Pilotte dostal od Bensona zoznam videí, ktoré si mal stiahnuť v súvislosti s konvojom slobody.

Súd povedal korune, že musí obhajobe poskytnúť zoznam videí, ktoré vytvoril Benson a ktoré si mal Pilotte stiahnuť.

Bezprostred šestého dňa súdneho procesu s vedúcimi predstaviteľmi Freedom Convoy’ si súd začal prezerať viaceré príspevky na sociálnych sieťach, na ktorých Lich vyzýval protestujúcich, aby boli “pokojní” a dokonca, aby sa “modlili za premiéra.”

Na piaty deň procesu Lichov právnik Lawrence Greenspon argumentoval proti tomu, aby koruna mohla súdu predložiť dôkazy od miestnych civilistov, ktorí tvrdili, že trúbenie kamionistov’ ovplyvnilo ich pohodu.

Koncom minulého týždňa počas tretieho a štvrtého dňa procesu s Barberom a Lichom sudkyňa Perkins-McVeyová údajne poznamenala svoju nespokojnosť s korunou po tom, čo predložila tisíce strán dôkazov proti organizátorom protestov naraz.

V prvý deň súdneho procesu minulý utorok TDF poznamenala že sudkyňa, ktorá dohliadala na súdny prípad, sa zjavne “nenechala viesť korunou.”

V druhý deň súdneho procesu minulú stredu policajný dôstojník dôkazoval, že mal priamy príkaz nedávať protestujúcim ani “centimeter” a umožniť im protestovať bližšie k budove kanadského’parlamentu, čo by podľa neho zmiernilo narušenie poriadku v meste.

Doteraz vypovedali len dvaja z 22 korunných svedkov a súd vo štvrtok diskutoval o tom, že bude ťažké proces ukončiť načas.

Proces si dnes vzal prestávku a bude pokračovať v pondelok 18. septembra.