Bishop_Donald_Hying-810x500.jpg

Biskup odsudzuje rozhodnutie spoločnosti Planned Parenthood obnoviť interrupcie vo Wisconsine: "Parodia na spravodlivosť

24
Kultúra smrti

Po oznámení spoločnosti Planned Parenthood, že na budúci týždeň obnoví vykonávanie potratov vo Wisconsine, predstavený diecézy Madison vyjadril poľutovanie nad týmto rozhodnutím ako nad “paródiou spravodlivosti.” 

Vo štvrtok potratový gigant vydal vyhlásenie, v ktorom sa podelil o plány obnoviť vykonávanie potratov v dvoch zariadeniach, jednom v Madisone a jednom v Milwaukee. Potratové centrá predtým zastavili zabíjanie nenarodených detí v dôsledku historického zrušenia rozsudku Roe v. Wade v júni 2022 na pozadí prebiehajúcich súdnych sporov. Od pondelka 18. septembra tieto dve miesta obnovia vykonávanie potratov v štáte Badger.  

“Toto je parodia na spravodlivosť na mnohých úrovniach, reagoval biskup Donald Hying z diecézy Madison na X, predtým Twitter. “Ženy potrebujú zdravotnú starostlivosť, ktorá skutočne prináša život, zdravie a pomoc im aj ich deťom. Potraty sú protikladom zdravotnej starostlivosti.” 

Čítajte: Kňaz z Ohia vyzýva voličov, aby odmietli ‘démonický’ pro-potratový dodatok, poslali ho ‘späť do pekla’

Hyingove’komentáre sú v ostrom kontraste s komentármi organizácie Planned Parenthood of Wisconsin’prezidenta a generálneho riaditeľa, ktorý v tlačovej správe nepravdivo tvrdil, že interrupcia je “základná … sexuálna a reprodukčná zdravotná starostlivosť.” 

Čítajte: Abortionist-turned pro-life-doctor affirms killing a baby is ‘never necessary’ to save the mother’life

Rozhodnutie o obnovení interrupcií prichádza dva mesiace po tom, čo sudca rozhodol, že keďže zákon štátu Wisconsin z roku 1849, podľa ktorého je zabitie dieťaťa v maternici alebo mimo nej trestným činom nepoužíva pojem “potrat,” sa nevzťahuje na vraždu nenarodeného dieťaťa pri potrate. Legislatíva bola zablokovaná od roku 1973 až do roku 2022, keď Roe’s odvolaním zrušila tzv. ústavné “právo” na potrat.  

Demokratický generálny prokurátor Wisconsinu Josh Kaul však krátko po rozhodnutí vo veci Robbsovej podal žalobu, ktorou sa snaží zrušiť zákon z roku 1849, ktorý sa minulý rok stal opäť uplatniteľným. Júlové rozhodnutie umožnilo pokračovať v súdnom procese spochybňujúcom zákaz a podnietilo plánovanie rodičovstva, aby sa vrátilo k zabíjaniu nenarodených detí bez obáv z následkov.  

Demokratický guvernér Tony Evers vyjadril podporu potratom, vyhlásil vo štvrtok, že plánuje “bojovať ako o život každý deň, kým obyvatelia Wisconsinu nebudú mať právo robiť vlastné rozhodnutia v oblasti zdravotnej starostlivosti [sic] bez zasahovania politikov, ktorí nevedia nič o ich životoch, rodine alebo okolnostiach.” 

Biskup Hying však nebol jediný, kto smútil za životmi, ktoré budú kvôli nedávnemu rozhodnutiu Planned Parenthood’stratené na potratoch. Medzinárodná pro-life organizácia 40 dní za životna stránke X napísala, že je “pobúrená, keď počuje, že vo Wisconsine sa obnovujú potratové služby [sic].” 

“A čo ‘služby’ pre tých, ktorí’nikdy neuzrú svetlo sveta?"” 

Wisconsin Family Action tiež vyhlásila, že “dôrazne nesúhlasí s rozhodnutím spoločnosti Planned Parenthood’nezákonne obnoviť vykonávanie interrupcií vo Wisconsine,” opakujúc pravdu, že “potrat je úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa”, a nie zdravotná starostlivosť a “dôrazne odsudzujúc rozhodnutie guvernéra Eversa’ podporovať takéto nezákonnosti.” 

“Niet pochýb o tom, že zákaz potratov predRoeovou vo Wisconsine stále platí, čo znamená, že každý nevinný nenarodený život je chránený zákonom,” pokračovala skupina. “Bez ohľadu na to, ako to všetko nakoniec dopadne, Wisconsin Family Action bude naďalej bojovať za dôstojnosť každého nenarodeného dieťaťa a zasadzovať sa za podporu každej ženy, ktorá čelí krízovému tehotenstvu, pričom je pevne odhodlaná presadzovať vládu zákona vo Wisconsine.” 

Tlačová správa tiež uviedla, že skupina’verí, že prebiehajúci prípad, ktorý začal Kaul “by sa nakoniec mohol dostať až na Najvyšší súd štátu.” 

RELEVANTNÉ 

Federálny súd podporuje pro-life zákony v Západnej Virgínii, ale bude sa zaoberať prípadom proti telemediálnym obmedzeniam potratov