TRUMPP-810x500.jpg

Vážený pán Trump: Potraty nie sú obchod, v ktorom majú "obe strany" svoje opodstatnené názory

37
Kultúra smrti

Napriek tomu, čo si bývalý prezident a republikánsky favorit na prezidenta v roku 2024 myslí, sa v otázke potratov nedá uzavrieť žiadna legitímna dohoda.

Prezident Donald Trump verí, že sa mu podarí uzavrieť dohodu o potratoch, ktorá uspokojí obe strany.

Trump svoj postoj zopakoval počas nedávneho rozhovoru v relácii “Meet the Press”, ale tento argument uvádzal počas celej svojej kampane. “Myslím si, že ma budú mať všetci radi, myslím si, že obe strany ma budú mať rady…. Stane sa to, že’prídete s číslom týždňov alebo mesiacov, prídete s číslom, ktoré’urobí ľudí šťastnými,” povedal Trump.

Aborcia je binárna otázka – jedna strana verí, že je vo všeobecnosti v poriadku zabíjať nevinný ľudský život, a druhá strana vie, že život sa začína v okamihu počatia a všetky nenarodené deti si zaslúžia ochranu pred zabíjaním.

Politici sa môžu rozhodovať o podpore určitých obmedzení v rámci stratégie, ale to nič nemení na biologickom fakte a morálnej pravde, že všetky nenarodené deti majú ľudské práva. Prijímanie zákonov o potratoch nie je ako stavba golfového ihriska alebo výstavba luxusných bytových domov, kde chcú rôzne strany spolupracovať, aby všetci vyhrali a zarobili peniaze.

Práve v posledných rokoch demokrati v Kongrese, až na niekoľko výnimiek, odmietli obmedzenia na potraty v 20. týždni a odmietli zákony proti ponechaniu detí na smrť, ak prežijú potrat. Poprední demokratickí guvernéri podpísali zákony, ktoré povoľujú interrupcie počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva bez výnimky. Títo ľudia sa nechystajú vyjsť v ústrety zástancom života na polceste.

Nemali by mať ani záujem o akúkoľvek kompromisnú legislatívu. Niektorí prezidentskí kandidáti navrhli aspoň 15-týždňový federálny zákaz, pričom stále chcú, aby štáty presadzovali väčšiu ochranu na štátnej úrovni. Trump sa odmieta zaviazať dokonca aj k týmto skromným ochranám, ktoré by podľa údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb eliminovali len sedem percent interrupcií.

Populárne zákony o šestonedelí, ktoré boli prijaté v niektorých republikánskych štátoch poDobbsovi, sú pre Trumpa, ktorý v rozhovore “Meet the Press” opäť kritizoval guvernéra Rona DeSantisa za podpísanie zákona, mimo hry. Pre Trumpove’plány na kompromis nie je dobrým znamením, že už pohŕda aj umierneným prístupom k interrupciám, ktorý zaujali niektoré republikánske štáty.

To znamená, že najlepšie, čo by Trump mohol urobiť v oblasti limitov, by bol pravdepodobne zákon o 20-týždňových interrupciách, ktorý by chránil pred potratmi približne jedno percento detí. Demokrati sú však aj proti takýmto minimálnym obmedzeniam.

Trump - tvorca dohôd by to mal vedieť lepšie. Niektoré jeho iniciatívy v menej sporných otázkach, ako napríklad dane, nezískali podporu oboch strán. Napríklad Trumpovi’zákon o znížení daní a vytvorení pracovných miest z roku 2017 sa nepodarilo získať ani jeden demokratický hlas v Domove audítorov a Senáte. Republikáni a Trump nedokázali presvedčiť demokratov, aby sa pridali k vráteniu peňazí ľuďom – ako zhromaždí dostatok hlasov na obmedzenie potratov, ktoré sú ústrednou súčasťou platformy Demokratickej strany?"

Napokon, Trumpove’plány na kompromis, nech už by vyzeral akokoľvek, už vyvolali kritiku zo strany pro-life lídrov a komentátorov.

Predsedníčka Živej akcie Lila Roseová označila Trumpov’postoj za “patetický” a “neprijateľný.”

“Hej @realDonaldTrump, ochrana ľudského života v 5. alebo 6. týždni nie je ‘hrozná vec’… je to’správna vec,” napísala prezidentka organizácie Students for Life of America Kristan Hawkins .

“Trump si po všetkom, čo mu ľavica urobila, stále myslí, že keď im dá zavraždiť malé dieťa, budú ho mať radi,” Allie Beth Stuckey napísala. “To nie je’len zlo, to je absolútny blud. On to zásadne nechápe.”

Aborcia je úmyselné ničenie nevinného ľudského života. S demokratmi, ktorí odmietajú tento biologický fakt a morálnu pravdu, nemožno uzavrieť žiadnu dohodu.