Screenshot-2023-09-18-174141-e1695055349647-810x500.png

Rímska diecéza bagatelizuje obvinenia voči bývalému jezuitovi pátrovi Rupnikovi, čo je v rozpore s rozhodnutím Vatikánu

70
Kultúra smrti

Kánonická vizitácia centra Aletti, ktoré založil pohoršený bývalý jezuita páter Marko Ivan Rupnik, bagatelizovala obvinenia vznesené voči kňazovi a navyše dospela k záveru, že život komunity je “zdravý”, čo je v rozpore so správami, že k sériovému zneužívaniu Rupnika”čiastočne dochádzalo v centre, a s rozhodnutiami vatikánskych súdov”. Výsledky vyvolávajú otázky o neprimeranom ovplyvňovaní priebehu kanonickej vizitácie.

Rímska diecéza zverejnila 18. septembra výsledky kanonickej vizitácie, ktorá prebiehala v rímskom centre Aletti. Centrum, ktoré Rupnik založil v 90’tych rokoch, bolo základňou pre jeho medzinárodné umelecké projekty, ako aj pre komunitu mužov a žien, ktorú okolo seba vybudoval.

Diecézna’správa vo veľkej miere zbavuje zamestnancov Centra Aletti a samotného Rupnika viny, pričom je v rozpore s nezávislými posudkami jezuitov a Kongregácie (teraz Dikastéria) pre náuku viery, ako aj s podrobnými svedectvami údajných obetí. 

Diecéznu správu a vizitáciu viedol páter Giacomo Incitti, ktorý je konzultorom Kongregácie pre klérus, rovnako ako Rupnik, ktorý písal týždenné zamyslenie, ktoré bolo publikoval na webovej stránke kongregácie’

Centrum Aletti: centrum zneužívania alebo ‘zdravý život komunity’?

Centrum Aletti sa zaplietlo do rozvíjajúceho sa škandálu, keď sa v posledných desiatich mesiacoch v médiách objavili obvinenia a odhalenia o sériovom zneužívaní rôzneho druhu, ktorého sa dopustil Rupnik.

Diecéza však uviedla, že “je zrejmé, že v rámci Centra Aletti prebieha zdravý komunitný život bez osobitných kritických problémov,” podľa záverov vizitácie, ktorá sa začala v tichosti 16. januára. 

Pápežská vizitátorka sa “mohla presvedčiť, že členovia Centra Aletti, hoci rozhorčení prijatými obvineniami a spôsobmi, akými boli riadení, sa rozhodli zachovať mlčanie – napriek prudkosti médií – chrániť si srdce a nenárokovať si nejakú bezúhonnosť, s ktorou by mohli vystupovať ako sudcovia iných.”

Ako LifeSiteNews obšírne informoval, Rupnik bol obvinený z psychického, duchovného a sexuálneho zneužívania 20 zo 40 rehoľných sestier v komunite Loyola v Slovinsku, ktorej bol spoluzakladateľom. Odhalenia a obvinenia sa dostali na verejnosť koncom roka 2022. Po tom, ako jezuitský rád v decembri 2022 zverejnil otvorenú výzvu, aby sa prihlásili všetky ďalšie obete, obvinilo kňaza zo zneužívania ďalších 15 ľudí, pričom sa prihlásili aj mužské obete.

Rupnik bol tiež automaticky exkomunikovaný a súd CDF ho uznal vinným z toho, že pri spovedi rozhrešil ženu, s ktorou mal sexuálny vzťah. Následne mu bol trest zrušený – pričom sa veľa špekulovalo o tom, či pápež František osobne zasiahol a exkomunikáciu rýchlo zrušil.

Čítajte: Bývalá mníška podrobne opisuje roky ‘satanského’ sexuálneho zneužívania jezuitským kňazom o. Františkom. Rupnika  

Jedna z jeho údajných obetí podrobne opísala prípady zneužívania, ktoré na nej Rupnik vykonával, pričom uvádzala, že takéto udalosti sa odohrávali “dokonca v jeho izbe v centre Aletti.”Steny Centra Aletti boli domovom Rupnikových’požiadaviek, aby sa bývalá mníška venovala “trojkombinácii” s inou mníškou, “pretože sexualita mala byť podľa neho bez posadnutia, na obraz Trojice, kde, ako povedal, ‘tretí zhromažďoval vzťah medzi dvoma.’”

Diecéza obhajuje Centrum Aletti’‘mlčaním’

Ve svojej výpovedi “Anna” obvinila vedenie Centra Aletti, že proti Rupnikovi nezakročilo a napomáhalo jeho rôznym činom. 

Napokon, keď sa začiatkom tohto roka objavilo, že Rupnik porušil obmedzenia, ktoré mu uložili jezuiti – ktorých bol v tom čase členom –, pridali sa k nemu kľúčoví spolupracovníci z jeho Centra Aletti. Koncelebroval omšu v Bazilike Santa Praessede – v rozpore so zákazom akejkoľvek verejnej služby – na omši sa zúčastnili aj traja z kľúčových riadiacich pracovníkov Centra Aletti ’. Všetky tri, bývalé mníšky komunity Loyola, ktoré nasledovali Rupnika do Ríma zo Slovinska, boli Maria Campatelli, Michelina Tenace a Manuela Viezzoli.

Campatelli je riaditeľkou Centra Aletti od roku 2020 a v júni verejne obhajovala Rupnika, pričom napísala, že Rupnik bol predmetom “mediálnej kampane založenej na ohováračských a nepreukázaných obvineniach (ktoré odhalili osobu o. Rupnika), a to v súvislosti s tým, že bol obvinený zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Rupnika a celé centrum Aletti formám lynčovania).”Campatelliho prijal 15. septembra na súkromnej audiencii pápež František, pričom žiadne podrobnosti o stretnutí neboli zverejnené.

Rímska diecéza však centrum obhajovala a uviedla, že celá sága okolo Rupnika “pomohla ľuďom, ktorí prežívajú skúsenosť Centro Aletti, posilniť dôveru v Pána, vo vedomí, že dar Božieho”života sa stáva priestorom aj prostredníctvom skúšky.” 

Diecézna správa, ktorá zrejme nepoznala Campatelliho’písomnú obhajobu Rupnika, tvrdila, že zamestnanci centra “sa rozhodli mlčať – napriek prudkosti médií – aby si chránili srdce a nenárokovali si nejakú bezúhonnosť, s ktorou by mohli vystupovať ako sudcovia iných.”

Rupnikova’vina sa zmenšila?"

Diecézna správa však zároveň akoby obhajovala Rupnika pred obvineniami, ktoré boli voči nemu vznesené. Uvádzalo sa v nej, ako pápežský vizitátor v Alettiho centre zistil “závažné anomálie v postupoch”, ktoré viedli k “opodstatneným pochybnostiam o žiadosti o exkomunikáciu [Rupnika’.”

Týmito slovami sa teda rímska diecéza postavila proti CDF, ktorá v roku 2020 “jednomyseľne” uznala Rupnika vinným z rozhrešenia sexuálneho komplica a vyhlásila, že sa automaticky exkomunikoval. Túto exkomunikáciu údajne zrušil pápež František, ktorý v priebehu “niekoľkých hodín” zasiahol a exkomunikáciu zrušil.

Ohľadne jednotlivých obvinení zo zneužívania jezuitský rád zostavil 150-stranový spis nahlásených prípadov zneužívania, ktoré sa datujú od roku 1985 do roku 2018. Rupnikov’bývalý predstavený, páter Johan Verschueren, uviedol, že dôveryhodnosť obvinení voči Rupnikovi je “veľmi vysoká.”

Vyjadrujúc pochybnosti o obvineniach vedúcich k Rupnikovej’exkomunikácii, rímsky kardinál vikár Angelo De Donatis predložil správu “kompetentným orgánom.”

ČÍTAJTE: Vatikán bude naďalej propagovať Rupnikove’obrazy napriek spojitosti s jeho údajným sexuálnym zneužívaním  

Rupnik – po tom, čo bol v lete tohto roku vylúčený z jezuitov – sa teší vo Vatikáne ďalšej propagácii, keďže Dikastérium pre komunikáciu sa rozhodlo naďalej používať jeho náboženské obrazy. Dôvodom je pravdepodobne široký vplyv Rupnika’vo Vatikáne, a to jednak v jeho vlastnom mene, ale aj prostredníctvom verných členov jeho rímskeho umeleckého centra, ktorí tiež pracujú vo Vatikáne.

Il Messaggero’s vatikánsky korešpondent opísal diecéznu správu ako “nikdy predtým nevídaný stret s nepredvídateľnými dôsledkami” medzi De Donatisom, jezuitmi a CDF pri “riešení najškaredšieho a najtrápnejšieho prípadu sexuálneho zneužívania žien, ktorého sa dopustil kňaz.”

Závery diecézneho’kanonického vyšetrovania však treba brať aj vo svetle značného vplyvu, ktorý Rupnik vo Vatikáne, ale aj v celom Ríme, zastáva rôzne kuriálne pozície a je podporovaný inými kuriálnymi orgánmi, aj keď má obmedzenú službu.

Rímska diecéza sa vo svojich videách pravidelne venovala Rupnikovi a jeho dielu a tiež umiestňovala videá samotného Rupnika v čase, keď mal byť pod obmedzeniami. Rupnik tiež prednášal na kňazských rekolekciách v máji minulého roka a na ďalších rekolekciách v auguste 2022; obe sa konali v čase, keď bol jeho prípad pod kontrolou CDF.

Naisto by sa nemalo vylúčiť, že Rupnik’ov široký vplyv v diecéze je faktorom v snahe diecézy ospravedlniť bývalého jezuitu z obvinení voči nemu. 

Alebo možno Rupnik’zjavná rehabilitácia prichádza skôr z Vatikánu než z Rímskej diecézy, pričom De Donatis naznačil pápežovi Františkovi’osobnú ochranu Rupnika vo vyhlásení z decembra 2022, opísal ako konštatovanie na spôsob “curialese”, že “Rupnik je pod pápežovou’ochranou.”