trumpimpeachment-810x500.jpg

Trump nazýva zákaz potratov v šiestich týždňoch "strašným", lídri za život ho odsudzujú

28
Kultúra smrti

DOPLNENIE, 14:06 CST: Táto správa bola aktualizovaná o ďalšie komentáre prezidentky Susan B. Anthony Pro-Life America Marjorie Dannenfelserovej.

Bývalý prezident Donald Trump cez víkend ohromil bývalých stúpencov pro-life v rozhovore pre Meet the Press, v ktorom opakovane vyzdvihol plány na kompromis v oblasti potratov, o ktorom dúfa, že túto problematiku “hodí za hlavu“; opakovane odmietol povedať, či verí, že nenarodené deti majú ústavné práva, odsúdil štátne zákony o srdcovom tepe ako “strašné,” vyjadril ľahostajnosť, či sa táto otázka vyrieši na štátnej alebo federálnej úrovni, a zopakoval, že trvá na tom, že pro-life zákony potrebujú výnimky pre znásilnenie a incest.

V rozhovore v relácii NBC’Meet the Press sa moderátorka Kristen Welkerová republikánskeho favorita na prezidenta v roku 2024 opýtala: “Ako je v Amerike prijateľné, že sú ohrozené životy žien’a lekári sú nútení odmietnuť pacientky v núdzi alebo riskovať porušenie zákona?”Bez toho, aby spochybnil nepravdivé tvrdenie, že odmietanie potratov ohrozuje životy žien”Trump si pripísal zásluhy za zrušenie rozsudku Roe v. Wade, ktorý podľa neho po prvý raz dal zástancom života “právo rokovať.”

“Budeme’mať ľudí, ktorí sa v tejto otázke spoja,” povedal. “Budú’určovať čas, pretože nikto nechce vidieť päť, šesť, sedem, osem, deväť mesiacov, nikto nechce vidieť potraty, keď máte dieťa v maternici.” 

Welker opakovane tvrdil, že potraty do deviateho mesiaca a po ňom “nie sú súčasťou nikoho’platformy.” Trump to opakoval počas celého rozhovoru, ale Welkerovo’popretie neopravil okrem letmej zmienky o New York’tzv. zákon o reprodukčnom zdraví z roku 2019. Namiesto toho sa Trump sústredil na svoju predstavu o sebe ako o “takmer ako o sprostredkovateľovi v tomto prípade,” po ktorom “budeme môcť prejsť k iným veciam, ako je ekonomika, naša armáda.”

“Myslím, že ma budú mať všetci”radi, myslím, že ma budú mať rady obe strany,” povedal. “Čo’sa bude musieť stať, počúvajte, čo’sa stane, je to, že’prídete s číslom týždňov alebo mesiacov, prídete s číslom, ktoré’urobí ľudí šťastnými. Pretože 92 percent demokratov nechce vidieť potraty po určitom čase.”

“Dohodneme sa na čísle týždňov alebo mesiacov, alebo akokoľvek to chcete definovať, a obe strany sa spoja a obe strany, obe strany—a to je veľké vyhlásenie—sa spoja a prvýkrát za 52 rokov budete mať problém, ktorý môžeme hodiť za hlavu,” tvrdil Trump.

Kompromisná legislatíva o potratoch nie je novou myšlienkou; v pro-life legislatívnej stratégii už dlho dominuje “postupný” prístup, v ktorom sa návrhy zákonov predkladajú na základe akýchkoľvek hraničných bodov, o ktorých sa predpokladá, že sú v danom čase alebo na danom mieste politicky najprijateľnejšie. Na národnej úrovni však demokrati neboli na takéto návrhy prístupní. V januári všetci demokrati okrem dvoch v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu hlasovali proti legislatíve, ktorá by vyžadovala základnú lekársku starostlivosť pre plne donosené deti, ktoré prežili pokus o potrat. (Keď boli demokrati vo vedení, opakovane zablokovali, aby sa o takejto legislatíve vôbec hlasovalo). Minulý rok všetci okrem jedného demokrata v Snemovni reprezentantov hlasovali za legislatívu, ktorá má presadiť efektívne neobmedzené interrupcie na celoštátnej úrovni. V roku 2020 iba dvaja demokrati v Senáte hlasovali za legislatívu zakazujúcu potraty v 20. týždni. Lídri demokratov často odmietajú uviesť akékoľvek obmedzenia potratov, ktoré by prijali, naposledy podpredsedníčka Kamala Harris.

Napokon, ako poznamenal v pondelok Matt Lamb z LifeSiteNews’s, 15-týždňová hranica, ktorú v uplynulom roku prijali niektorí pro-life lídri, by zastavila len približne sedem percent potratov, pričom neskorší počet týždňov by zachránil ešte menej detí. Preto je postupný prístup (ktorý nie všetci zástancovia života akceptujú) založený na tom, že po akomkoľvek čiastočnom zákaze bude nasledovať pokračujúce úsilie o prijatie skorších zákazov, čím sa nakoniec dosiahne úplná ochrana. Trump, naopak, vyzdvihol svoj kompromis ako konečný bod pre túto problematiku.

Na otázku, či by takýto kompromis bol na štátnej alebo federálnej úrovni, Trump odpovedal: “môže byť štátny alebo federálny, je mi to, úprimne povedané, jedno.” Federálny zákon o potratoch by však bol jediným scenárom, v ktorom by prezident zohrával nejakú úlohu.

Keď bol Trump dotlačený k ďalším podrobnostiam, bol vyhýbavý. Na otázku, či by podpísal zákaz interrupcií v 15. týždni, povedal “Nebudem hovoriť, že by som to urobil alebo neurobil””, potom sa prihlásil, že považuje za “hroznú vec a strašnú chybu”, že jeho hlavný rival v roku 2024, floridský guvernér Ron DeSantis, má podpísal zákaz interrupcií v šiestom týždni. 

Welker sa tiež štyrikrát opýtal, či Trump verí, že narodené deti majú ústavné práva. Neodpovedal, ale využil príležitosť, aby zdôraznil: “Mimochodom, mám výnimky. Myslím si, že ľudia by mali mať výnimky, myslím si, že ak ide o znásilnenie alebo incest alebo život matky, myslím si, že musíte mať výnimky […] a veľa ľudí, keď nemajú výnimky, teraz vám poviem, že si myslím, že väčšina ľudí, väčšina republikánov je ochotná, idete život matky, znásilnenie, incest, myslím si, že väčšina z nich je tam.”

“Existuje číslo a existuje číslo, ktoré”sa dohodne,” povedal Trump. “A republikáni by mali vyjsť von a povedať nasledovné, pretože si myslím, že republikáni sa o tejto téme vyjadrujú veľmi inotajne, sledujem niektorých z nich, bez výnimiek et cetera, et cetera, povedal som, že okrem určitých častí krajiny, nemôžete’t- v tejto otázke nevyhráte. Ale v tejto otázke vyhráte, keď navrhnete správny počet týždňov. Pretože demokrati nechcú’byť v tejto otázke radikálni, väčšina z nich, niektorí áno, nechcú’byť v tejto otázke radikálni.”

Trumpove’komentáre vyvolali búrku medzi komunitou pro-life. Zakladateľka Live Action Lila Roseová ich označila za “úbohé a neprijateľné” a vyhlásila, že “by nemal byť kandidátom GOP”:

And Then There Were None CEO Abby Johnsonová a prezidentka organizácie Students for Life of America Kristan Hawkinsová Trumpa tiež exhortovali:

Oveľa miernejšie reagovala Susan B. Anthony Pro-Life America, ktorej prezidentka Marjorie Dannenfelser v aprílipovedala, že vyhlásenie Trumpovej kampane’o tom, že potraty by sa mali ponechať štátom, bolo “morálne neospravedlniteľné” a prisľúbil, že “sa postaví proti každému prezidentskému kandidátovi, ktorý odmietne prijať minimálne 15-týždňovú národnú normu,” ale o 18 dní neskôr pochválil Trumpa za “úžasné” stretnutie, počas ktorého údajne zopakoval svoju podporu výnimkám a odpor voči extrémizmu demokratov v tejto otázke bez toho, aby naznačil, že sa zaviazal k “minimálnemu” 15-týždňovému štandardu.

Keď bola skupina požiadaná o komentár, jednoducho zopakovala svoju výzvu na 15-týždňové minimum, podporila jasnosť “každého kandidáta” o tom, ako presadzovať pro-life vec, a pochválila DeSantisa za podpísanie zákona o srdcovom tepe, ale nespomenula Trumpa menom ani nekritizovala jeho výroky. Dannenfelser neskôr na Twitteri zopakoval podporu SBA’zákonu o srdcovom tepe a výzvu na “prechod od minulého a budúceho času,” opäť bez kritiky Trumpa: 

Iní konzervatívni komentátori naznačili, že rozhovor signalizuje, že Trump, ktorý založil všeobecne pro-life záznam v úrade tým, že si prizval externú pomoc, aby tvoriljeho exekutívne kroky a výbery sudcov (aby upokojil pochybnosti o jeho “veľmi pro-choice” minulosť), teraz považuje podporu konzervatívcov za samozrejmosť a cíti sa slobodný v snahe získať priazeň iných skupín, čo mu potenciálne predpovedá úplne iný typ prezidentovania, ak by vyhral druhé funkčné obdobie:

Na Trumpove’komentáre sa vrhla aj DeSantisova kampaň, ktorá ich označila za súčasť vzorca, ktorý by podľa nej floridský guvernér ako prezident nezdieľal:

Trump udržiava vedie v boji o nomináciu, aj keď vážneotázky trvajú, či Trump dokáže v odvetnom súboji poraziť prezidenta Joea Bidena. Primárne hlasovanie sa začne v januári budúceho roka volebnými zhromaždeniami v Iowe, kde DeSantisovi stúpenci dúfajú, že guvernérova’pozemná operácia prinesie víťazstvo, ktoré zvráti trajektóriu nominačného boja. Uvidíme, ako ovplyvnia preteky najnovšie Trumpove’komentáre o potratoch.