MicrosoftTeams-image-16-810x500.jpg

Bývalá študentka sestry Wilhelminy poskytuje pohľad na život potenciálne neporušenej mníšky

24
Kultúra života

Predstavte si, že ste biologickou sestrou svätca. To by bolo zaujímavé a dosť požehnané. Teraz si predstavte, že by ste boli nielen sestrou svätca, ale istý čas aj rehoľnou sestrou v kláštore, ktorý založil svätec! 

Môj dnešný hosť v relácii John-Henry Westen Show, Sasha Keyesová, si možno raz bude môcť nárokovať práve toto. Dnes sa ku mne pripojí, aby sme sa porozprávali o sestre Wilhelmine Lancasterovej z čias, keď pôsobila ako mníška u benediktínov Márie, Kráľovnej apoštolov, ako aj o jej zosnulom nevlastnom bratovi, o. Kennethovi Walkerovi, FSSP. 

Keyesová spomína na stretnutie so sestrou Wilhelminou, keď vstúpila k benediktínom Márie, ešte v čase, keď to boli obláti Márie v diecéze Scranton v Pensylvánii. Sr. Wilhelmínu vybral biskup tejto diecézy, aby založila rád, keď mu niekoľko mníšok povedalo o svojej túžbe založiť nový rád, ktorý by pomohol vznikajúcemu Bratstvu svätého Petra. 

Keď prvýkrát nastúpila do kláštora, sr. Wilhelmína dala Keyesovi žehliť sestrám’ habity. Opisujúc s. Wilhelmínu, spomína najmä na jej povahu. “Tak by som ju opísala ako priebojnú, drzú, drobnú … veľmi spanilej povahy,” spomína Keyesová. Keyesová spomína, že s. Wilhelmina síce “nadávala” svojej nadriadenej, nebola však pri tom “zlá”, ale “väčšinou si robila v istom zmysle srandu sama zo seba a zo svojich nedostatkov, čo veľmi svedčí o jej pokore.”  

Popisujúc svoju návštevu hrobu sestry Keyesová hovorí, že cítila vôňu, ktorú identifikovala ako “takmer myrhový olej,” hoci vôňa pochádzala zo sestrinho tela. Keď si kľakla vedľa sestry a modlila sa, Keyesová si spomína, že počula hlas sestry, ktorý jej hovoril, že všetko je v poriadku napriek tomu, ako opustila kláštor.  

“Sestra Wilhelmina bola drzá ako vždy a povedala mi, že bude so mnou … a že odpovie na moje modlitby,” rozpráva Keyesová a dodáva, že sestra jej povedala, že všetko, čo musí urobiť, je modliť sa, aby dostala to, o čo žiada. “Zrejme to urobila aj so sestrami,” pokračuje Keyesová. “Povedala im: ‘Exhumujte moje telo. Uvidíte niečo naozaj úžasné. Len ho vykopajte. Poďte.’ Stále sa im zjavovala v snoch a hovorila im ‘Musíte to urobiť.’”  

V tejto zaujímavej epizóde Keyes hovorí aj o modlitbovom živote sestry Wilhelminy’a pripomína, že “bola veľmi pokorná v modlitbe” a že Panna Mária ju navštívila pri viacerých príležitostiach. Opisuje tiež postoj, ktorý sestra zaujímala pri adorácii konsekrovanej hostie počas svätej omše, keď ju sledovala očami, “zvnútorňujúc radosť z toho, že je tam Boh a ona sa ho chystá prijať,” a to isté robila s kalichom. Nakoniec to isté začali robiť aj ostatné sestry a podľa Keyesovej’spomienok to v istom zmysle začali napodobňovať aj ľudia vo farnosti bratstva v Scrantone“

Počas nášho rozhovoru o otcovi Františkovi, ktorý sa v roku 1848 narodil vo Viedni, sme sa dozvedeli, že v roku 1848 sa v tejto farnosti narodil aj otec František. Walkerovi, Keyesová ho opisuje ako “bláznivé dieťa”, spomína, že so svojimi súrodencami stavali pevnosti na skalných stenách neďaleko miesta, kde vyrastali, a že sa hrali “na kostol” namiesto na dom, pričom o. Walker bol vraj veľmi dobrý človek. Walker hral kňaza a Keyes riaditeľa zboru.  

Na vysokej škole otca volali “Kenny Le Flash,” pretože všade pobehoval, pokračuje Keyes a spomína, že dievčatá z vysokej školy mu boli vďačné za to, že im pomáhal pri učení na hodiny. Otec mal po celý čas veľké množstvo hodín nad rámec toho, čo sa od neho očakávalo. Vysokú školu ukončil o semester skôr a krátko nato vstúpil do Bratstva svätého Petra.   

Keyesová číta z listu svojho brata’do seminára, prečo uvažuje o kňazstve. Otec napísal, že zdieľa smútok Cirkvi nad tým, že mnohí majú falošné predstavy o prirodzenosti a dôstojnosti človeka, odchyľujú sa od svojho nadprirodzeného cieľa, a že chce priviesť ľudí späť k Bohu – dielo, “ktoré najlepšie vykoná kňazstvo” prostredníctvom vysluhovania sviatostí a zdravého učenia.  

“Tieto slová sú presne tým, kým je za života i po smrti,” vyhlasuje Keyes. “Keď žil, navštevoval ľudí’doma, prinášal … sošku pútnika z Fatimy … a modlil sa s nimi,” spomína. 

Keyesová opisuje aj posmrtné stretnutia, ktoré s bratom zažila. Pri spomienke na prvé z nich povedala otcovi, že chce dúhu. Okamžite začala všade vidieť dúhu. Keď začala prosiť o modlitby za ľudí, prichádzali ďalšie dúhy, niekedy prirodzené dúhy, inokedy jej ľudia posielali obrázky dúhy a jej deti jej dávali kresby dúhy, ktoré urobili.  

Pripomínajúc zázrak, o ktorom sa domnievala, že ho spôsobil jej brat na príhovor, Keyesová mi rozpráva o svojej susedke tete menom Lorraine, ktorá Keyesovej povedala, že trpí posledným štádiom rakoviny, ktorá sa jej rozšírila do mozgu, a ľutovala, že jej nezostáva čas, aby  dala veci do poriadku.”Keyesová vyzvala Lorraine, aby sa modlila k svojmu bratovi o pomoc a že sa mu prihovorí aj v jej mene.  

Keď sa o dva týždne opäť stretli, Lorraine Keyesovi porozprávala o tom, ako jej zmizla rakovina v mozgu, a hoci stále trpela zvyškom rakoviny, stačilo jej to na to, aby sa išla vyspovedať a dokončila svoj “bucket list".”“Povedala, že pochopila veci o svojej viere, ktoré predtým nechápala, a že konečne dokázala veci napraviť,” rozpráva Keyes.  

Keď Lorraine zomrela, jej manžel zasadil ružový krík na mieste, kde zvyčajne nič’nerástlo. Ružový ker nielenže rástol, ale uprostred kansaskej zimy prinášal ruže mnohých farieb. Ruže na kríku kvitnú dodnes. 

Príhovoru otca Walkera’sa pripisuje mnoho zázrakov, pričom všetky majú jednu tému. “Každý jeden zázrak, o ktorom som kedy počul, bol len a len za účelom spasenia,” zisťuje Keyes. “Nemusí ísť o úplné uzdravenie. Môže to byť len pre čas, aby ste sa dali do poriadku s Bohom. Ale je to’čas, ktorý potrebujeme, a to je to, čo sa naozaj počíta. A práve to bol jeho sen. Som’veľmi šťastný, že sa’nezastavil.”  

Aby ste od Keyesa videli viac o sestre Wilhelmine aj o otcovi Walkerovi, nalaďte si túto fascinujúcu epizódu John-Henry Westen Show. 

The John-Henry Westen Show je k dispozícii vo forme videa na s YouTube kanáli a vpravo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách ako SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].