Lawrence-Greenspon-1-810x500.png

Súdny proces s vodcami konvoja slobody sa predlžuje, pretože vláda si dáva načas s predvolávaním svedkov

42
Neutral

Lawrence Greenspon, skúsený právnik líderky konvoja slobody Tamary Lichovej, varoval, že súdny proces s ňou sa môže predĺžiť o niekoľko týždňov, pretože korunným svedkom trvá dlho, kým si ich vypočujú.

Proces proti lídrom Freedom Convoy Chrisovi Barberovi a Lichovej sa začal 5. septembra a od minulého týždňa koruna predvolala len dvoch z približne 22 svedkov.

Greenspon minulý štvrtok povedal, že neexistuje “žiadna možnosť na svete”, že by koruna “mala svoje dôkazy za 10 dní,” a povedal, že’sa to nestane.”

“Spôsob, akým sa tento proces”vyvíja, si nemyslím, že dva týždne budú vôbec stačiť,”povedal Greenspon pre Rebel News.

“V určitom okamihu si musíme sadnúť – a predpokladám, že sa tak’stane v pondelok – a reálne zistiť, … ako dlho bude trvať, než koruna’predloží svoje dôkazy."”

V minulom roku sa právnici oboch strán zhodli, že 16 dní by bol primeraný čas na to, aby bol prípad spravodlivý. Doteraz však Koruna, ako poznamenal Greenspon, spomalila tempo procesu na minimum, pričom sa pokúšala predložiť stovky strán príspevkov zo sociálnych sietí ako dôkazy.

Koruna sa snažila presadiť, aby sa videozáznamy mohli predložiť súdu, pričom tvrdila, že dokazujú snahu Licha a Barbera’spôsobiť rozruch v centre Ottawy.

Obhajoba však bude tvrdiť, že väčšina videozáznamov “dôkazov” vôbec nesúvisí s ich obvineniami proti Lichovi a Barberovi.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.

Začiatkom roku 2022 sa v rámci Freedom Convoy zišli tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby v Ottawe požadovali ukončenie mandátov COVID. Napriek pokojnej povahe protestu prijala federálna vláda premiéra Justina Trudeaua’v polovici februára zákon o mimoriadnych udalostiach, čo viedlo k zatknutiu Lich’o dva dni neskôr, 17. februára.

Posledný štvrtok súd vypočul svedkyňu korunnej polície, ktorá povedala, že si neuchovala zoznam videí, na ktorých sú zachytené protesty, napriek tomu, že jej bolo nariadené stiahnuť si videá zo zoznamu, ktorý dostala.

Sgt Joanne Pilotteová z ottawskej polície minulý štvrtok ukončila svoju výpoveď v mene koruny a bola podrobená krížovému výsluchu počas posledných častí “voir dire,” alebo procesu v rámci procesu. Tento miniproces rozhodne o tom, či budú niektoré príspevky na sociálnych sieťach povolené ako dôkaz.

Sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová ešte musí rozhodnúť o tom, či umožní, aby boli príspevky na sociálnych sieťach predložené súdu.

Počas tretieho a štvrtého dňa procesu Perkinsová-McVeyová údajne poznamenala svoju nespokojnosť s korunou po tom, čo predložila tisíce strán dôkazov proti organizátorom protestov naraz.

Na piaty deň Greensponová argumentovala proti tomu, aby koruna mohla súdu predložiť dôkazy od miestnych civilistov, ktorí tvrdili, že trúbenie kamionistov’ovplyvnilo ich pohodu.

Počas šiestého dňa si súd začal prezerať viaceré príspevky na sociálnych sieťach, na ktorých Lich vyzýval protestujúcich, aby boli “pokojní” a dokonca, aby sa “modlili za premiéra.”

Na sedmy deň si súd pozrel aj tlačovú konferenciu, na ktorej Lich a Barber vyzývali na spravodlivé informovanie médií o protestoch.

Demokratický fond (TDF) crowdfundingovo financuje Lichove’súdne trovy. Súd pokračoval dnes.