empty-shelves-810x500.jpg

Školský obvod v Ontáriu stiahol iniciatívu na odstránenie kníh z knižníc spred roka 2008

31
Kultúra smrti

V Ontáriu začali z políc školských knižníc v okrese Peel miznúť knihy vydané pred rokom 2008 v rámci iniciatívy “equity-based,” “inclusive”. Minister školstva provincie odvtedy tento postup po protestoch verejnosti stiahol. 13. septembra desiatnička Reina Takata prezradila, že knižnica strednej školy Erindale je túto jeseň takmer prázdna po tom, čo boli na základe nariadení školskej rady okresu Peel odstránené knihy vydané pred rokom 2008. 

“Tento rok som prišla do školskej knižnice a sú tam rady a rady prázdnych políc bez absolútne žiadnych kníh,” povedala Takata pre kanadskú televíznu stanicu Canadian Broadcasting Cooperation (CBC).   

V reportáži CBC sa uvádza, že medzi mnohými vyradenými knihami sú Harry Potter, The Hunger Games, a Roll of Thunder, Hear My Cry, a Takata odhaduje, že približne 50 % kníh zo školskej knižnice’zmizlo.  

Predchádzajúcu jar Takata hovorí, že zamestnanci študentom povedali, že “ak teraz police vyzerajú prázdnejšie, je to preto, lebo musíme odstrániť všetky knihy [vydané] pred rokom 2008.”  

“Myslím si, že autori, ktorí písali o japonských internačných táboroch, budú vymazaní a celé udalosti, ktoré sa historicky odohrali pre japonských Kanaďanov, budú odstránené,” povedala. “To ma veľmi znepokojuje.” 

Podľa CBC je Takata len jednou z niekoľkých študentov, rodičov a členov komunity v Peel District School Board (PDSB), ktorí vyjadrili obavy z nového “procesu vyraďovania kníh na základe spravodlivosti”. Miestni občania medzitým vytvorili skupinu s názvom Knižnice nie skládky.  

“Kto je arbitrom toho, čo je správny materiál, ktorý má ísť do knižnice, a kto je arbitrom toho, čo je v našich knižniciach zlé? To’nie je jasné,”pýtal sa Tom Ellard, zakladateľ organizácie Libraries not Landfills.  

“Nie je to’jasné učiteľom, ktorí’nám tento materiál poskytli, a nie je to’jasné ani mne ako rodičovi, ani ako daňovému poplatníkovi.” dodal. 

Dianne Lawsonová, členka organizácie Knižnice nie sú skládky, prezradila, že Deník mladého dievčaťa od Anny Frankovej bol stiahnutý z regálov spolu s detskou klasikou Veľmi hladná húsenica 

“Nemôžem v tom nájsť žiadne poburovanie, ani žiadny dôvod, prečo by ste túto knihu stiahli,” povedal Lawson s odkazom na obrázkovú knihu Erica Carleho.   

Iniciatíva sa začala vlani na jar ako reakcia na provinčnú smernicu ministra školstva Stephena Lecce. 

Lecce odvtedy vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil odstraňovanie kníh a vyzval školskú radu, aby tento proces okamžite zastavila.  

“Ontario je odhodlané zabezpečiť, aby prírastok nových kníh lepšie odrážal bohatú rozmanitosť našich komunít,” povedal Lecce.  

“Je urážlivé, nelogické a protichodné odstraňovať knihy z minulých rokov, ktoré vzdelávajú študentov o kanadskej histórii, antisemitizme alebo slávnych literárnych klasikoch,” dodal.  

Podľa interných dokumentov o procese vyraďovania, ktoré si pozrela CBC, mali učiteľskí knihovníci v prvom rade preskúmať knihy vydané v roku 2008 alebo skôr. Knihovníci dostali pokyn, aby preskúmali, či knihy “podporujú antirasizmus, kultúrnu vnímavosť a inkluzívnosť.” 

Mali ďalej preskúmať, či knihy a iné zdroje odrážajú “rozmanitosť študentov.”Ak by sa knihy považovali za nevhodné na umiestnenie v knižnici, mali byť zo škôl odstránené.   

Dňa 13. septembra školská rada okresu Peel vydalavyhlásenie, v ktorom tvrdí, že rada nenariadila odstrániť knihy pred rokom 2008, a že Deník mladého dievčaťa Anny Frankovej a séria Harry Potter by mali zostať v “našich zbierkach.” 

“Odplevelovanie a vyosievanie, čiže dopĺňanie školských knižných zbierok vždy patrilo k povinnostiam všetkých učiteľských knihovníkov v rámci Peel District School Board a v školských radách v celej Kanade,” pokračuje sa vo vyhlásení. “Proces dopĺňania významne zvyšuje schopnosť školských knižníc” ponúkať presnejšie, inkluzívnejšie, kultúrne relevantné a citlivejšie zbierky textov pre študentov.” 

Vyradenie kníh ostro odsúdili Kanaďania na sociálnych sieťach, vrátane lídra konzervatívcov Pierra Poilievra. 

“Autoritársky wokeizmus je rastúcou hrozbou pre našu slobodu,” Poilievre písal na X, predtým známom ako Twitter. “Musíme sa brániť, aby sme zastavili cenzúru a obnovili slobodu prejavu.”  

Kultúrne vojny o knihy a úlohy na čítanie v školských knižniciach v USA a Kanade sa v posledných rokoch rozhoreli, keď ľavičiari tlačili na zákaz klasík ako To Kill a Mockingbird a The Adventures of Huckleberry Finn. Zatiaľ ľavica tvrdí, že sexuálne explicitné knihy ako Gender Queer a All Boys Aren’t Blue by mali byť široko dostupné vo verejných školských knižniciach bez ohľadu na námietky rodičov.