RCMP-810x500.jpeg

Policajný kapitán na konvoji slobody priznal, že si počas protestu mohol vziať prestávku na obed

34
Neutral

Počas deviateho dňa súdneho procesu s lídrami Konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom kapitán quebeckej polície nasadený na “frontovú líniu” protestu priznal, že si počas zásahu mohol urobiť prestávku na obed napriek tomu, že mu rozkazy prichádzali “vo vojenskom štýle.”

Kapitán Etienne Martel z Surete du Quebec, provinčnej”polície, viedol oddiel približne 45 policajtov, ktorí boli privolaní na pomoc ottawskej polícii okolo 18. februára 2022 počas posledných troch dní protestu. Ich úlohou bolo rozohnať demonštrantov z Konvoja slobody a zabrániť im v ďalšom postupe smerom k parlamentu.  

Počas výpovede Martel’počas výsluchu korunným svedkom priznal, že rozkazy, aby riadil svoje “zelené komando”, ako ich nazývali, prichádzali z “veliteľského centra” a boli vykonané vo formáte “vojenského štýlu”. Jeho rozkazy boli zostať asi 15 metrov za frontovou líniou a jednoducho “vytvoriť líniu” a pokúsiť sa zatlačiť protestujúcich. 

Súd sa dozvedel, že Martelov’tím nemal na tele kamery a že ani nebol schopný uviesť, koľko protestujúcich bolo prítomných. 

Martel tiež vypovedal, že nevykonal žiadne zatýkanie, ale videl, že sa nejaké uskutočnilo. 

Fond The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lich’ové súdne trovy, informoval vo svojom deviatom dni court update, že sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová nebola spokojná s tým, že Martel chcel použiť poznámky o protestoch, ktoré napísal tím pracovníkov kontroly davu, namiesto toho, aby sa opieral o vlastné svedectvo.  

Zvyčajne sa svedkovia z radov policajtov môžu počas výpovede opierať len o súbežné ručne písané poznámky zo služobnej knihy.  

Obhajoba namietala, že Martel sa snažil nehovoriť z vlastnej pamäte na udalosti, čo nakoniec viedlo k tomu, že Perkins-McVey rozhodol, že policajt môže ako svedectvo použiť len osobne overené dokumenty.  

Policajný kapitán priznal, že jeho jednotka mohla uprostred protestu urobiť prestávku na ‘obed’ 

Počas krížového výsluchu Lichovho právnika Lawrenca Greenspona Martel priznal, že nepozná žiadne z 13 miest, kde sa konvoj slobody v Ottawe nachádzal. 

Greenspon, ako uvádza TDF, naznačil, že “demonštrácia musela byť pokojná, keďže Martel a celá jeho zelená eskadra mohli opustiť frontovú líniu a ísť na obed.” 

Martel súdu povedal, že mu povedali, aby išiel na “krabičkový obed” do neďalekého Chateau Laurier. To podnietilo Greenspona, aby sa ho opýtal, či sa protestujúci rozišli aj na “obed,”, na čo Martel odpovedal, že si nie je istý. 

Martel tiež uviedol, že nemá žiadne poznámky zo stretnutia, ktoré mal s Kráľovskou kanadskou jazdnou políciou (RCMP) a ďalšími policajtmi, a že neexistujú žiadne nahrávky rádiovej výmeny medzi ním a jeho velením. Priznal tiež, že z jeho pozície bolo ťažké vidieť, čo robia protestujúci v “prvej línii”. 

Licha aj Barbera zatkli ešte pred uskutočnením veľkého protestu 18. februára. Veľká časť prípadu koruny’spočíva na tom, že sa snaží tvrdiť, že Lich a Barder povzbudzovali protestujúcich, aby sa nehýbali, prostredníctvom predchádzajúcich slov, ktoré vyslovili, aby “držali líniu.”  

Martel však počas krížového výsluchu priznal, že počas velenia svojmu oddielu použil viackrát ten istý výraz “držať líniu” vo francúzštine – “garder la ligne” –.  

Barberova právnička Diane Magasová uviedla, že výraz “držať líniu môže pre rôznych ľudí znamenať veľa vecí a že použitie tohto výrazu veliteľmi Konvoja slobody neznamenalo, že vyzývali ľudí na porušenie zákona, ako tvrdia ich obvinenia.  

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, radenia k poškodzovaniu dobrého mravu, radenia k zastrašovaniu a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu. 

Proces proti Barberovi a Lichovej sa začal 5. septembra a od pondelka koruna predvolala len troch z približne 22 svedkov. Greenspon kritizoval doterajšie pomalé tempo procesu.  

Posledný štvrtok, súd si vypočul korunnú svedkyňu polície, ktorá povedala, že si neuchovala zoznam videí zachytávajúcich protesty napriek tomu, že jej bolo nariadené stiahnuť videá zo zoznamu, ktorý dostala. 

Staršia seržantka Joanne Pilotteová z ottawskej polície ukončila svoje svedectvo v mene koruny a bola podrobená krížovému výsluchu počas posledných častí “voir dire,” alebo, procesu v procese. Tento “minisúdny proces” rozhodne o tom, či niektoré príspevky na sociálnych sieťach, ktoré poskytla koruna, budú povolené ako dôkaz. 

V čase prípravy tejto správy Perkins-McVey ešte nerozhodol o tom, či umožní, aby boli príspevky na sociálnych sieťach predložené súdu.