tmp_63a2c9c6-0df2-4fd0-a26b-653ac3efa436-810x500.jpeg

Nór zadržaný na psychiatrickom oddelení kvôli príspevkom na Facebooku proti príbehu COVID prehovoril

47
Kultúra smrti

Všetci si pamätáme, ako sa počas vrcholiaceho strachu z COVID diali v Spojených štátoch a Kanade zvláštne veci. Pamätáme si tiež, ako sa veľké technologické spoločnosti pokúšali umlčať každého, kto kritizoval alebo spochybňoval používanie očkovacích látok alebo naratív okolo pandémie.

Mojimi dnešnými hosťami v tejto epizóde The John-Henry Westen Show sú Trond Harald Håland, Nór, ktorý bol údajne na niečo vyše týždňa umiestnený na nútené psychiatrické liečenie za kritiku naratívu o COVID na internete, a jeho právnik Barbro Paulsen.

Håland spomína, že sa jedného rána zobudil na zvuk ľudí, ktorí mu klopali na dvere. Keď ich otvoril, stretli sa s ním dvaja policajti a dvaja zdravotníci. Zadržali ho a najprv ho umiestnili na “psychiatrickú akútnu” starostlivosť na 24 hodín. Svoje zadržanie sa mu podarilo nafilmovať a jeho príbeh sa stal virálnym. Nakoniec ho premiestnili do inej časti nemocnice a prinútili ho k psychiatrickej liečbe na obdobie deviatich dní.

“Nečítali“príspevky,” hovorí Håland. “Povedali, že [sú to] konšpiračné teórie. Ale je to’veľa štatistík, pretože mám nejakú matematiku a’pustil som sa do nadbytočných úmrtí.”

“Mojou úlohou v tomto bolo pokúsiť sa upriamiť pozornosť na tieto… štatistiky…, ktoré ukazujú, že vakcíny nie sú bezpečné,” pokračuje.

Paulsen v komentári k prípadu Håland’s hovorí, že ide pravdepodobne o “najpriamejší prípad”, v ktorom nórska vláda tvrdí, že niekoho zadržala kvôli príspevkom na Facebooku a ich frekvencii, a že krajina má za sebou históriu núteného psychiatrického liečenia ľudí za spochybňovanie vlády. Podľa nej krajina používa “jemné formy sily” sprevádzané hrozbou straty slobody v protiklade k umožneniu otvorenej diskusie. “Tento prípad s Hålandom je zvláštny, pretože to skutočne povedali nahlas,” poznamenáva.  

“Dobrá vec na Trondovom&nbspprípade je, že ho podcenili ako človeka,” pokračuje a dodáva, že Hålandovi počas väzby ponúkali drogy, akoby ho chceli znechutiť. Reagujúc na to, Håland hovorí, že ak by zostal vo väzbe dlhšie, ako zostal, bol by nútený brať lieky, a aj keď človek nevykazuje žiadne príznaky na psychickú poruchu, stále je obvinený, že ju má, ale maskuje ju. 

Paulsen a novinárka sa chystajú uverejniť článok o Prípade Håland’s vo veľkej nórskej publikácii. Publikáciu však požiadali, aby článok neuverejňovala kvôli možnosti, že ľudia už nebudú vyhľadávať starostlivosť na nórskych psychiatrických oddeleniach. Vysvetľuje to aj tým, že nórsky ľud ešte nie je pripravený postaviť sa svojej vláde.

Aj napriek tomu sa Håland a Paulsen pripravujú na podanie žaloby na súd v súvislosti s týmto incidentom a Paulsen hovorí, že ľudia v Nórsku si čoraz viac uvedomujú stratu slobody. Podľa jej názoru by ľudia mali “testovať” vládu, aby zistili, či žijú v slobodnej spoločnosti prostredníctvom nedodržiavania pravidiel, a že v okamihu, keď dôjde k nátlaku, človek zistí, či je spoločnosť, v ktorej žije, slobodná.

“V okamihu, keď sa skutočne pokúsite povedať ‘nie”, začnete si všímať, čo’sa okolo vás skutočne deje,” varuje. Naznačuje tiež, že Nórsko je v situácii, v akej je, pretože ľudia stratili vieru vo vyššiu moc a že právo nefunguje bez božskej autority, ktorá by ho podporovala.

“Možno sú [v tomto prípade] otvorené dvere alebo možno je to niečo, čo sa môže… ukázať ako niečo, čo sa môže… využiť [pozitívne] a… otvoriť ľuďom’oči a… získať nejaký precedens v súdnom prípade alebo niečo podobné,” Håland navrhuje.

Paulsen súhlasí a myslí si, že bude “zaujímavé” dotiahnuť prípad do konca a vypočuť si, čo by povedali obžalovaní, keďže lekár údajne zodpovedný za Håland’zadržanie priznal, že nečítal svoje príspevky na Facebooku, hoci tvrdil, že veci zverejňoval často.

Show Johna-Henryho Westena je dostupná vo forme videozáznamu na&nbsps YouTube kanál a priamo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách ako SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].