pope-rupnik-handshake-810x500.jpg

Údajné obete pátra Rupnika obviňujú pápeža Františka z "prázdnej" rétoriky v reakcii na sexuálne zneužívanie

41
Kultúra smrti

Pápeža Františka obvinili údajné obete pátra Rupnika z vedenia plytkej “reklamnej kampane pre jeho údajnú “nulovú toleranciu voči zneužívaniu.

V otvorenom liste zverejnenom 19. septembra údajné obete zneucteného bývalého jezuitu pátra Marka Rupnika uviedli, že najmä pápež František nechal obete sexuálneho zneužívania “bez hlasu plakať po novom zneužívaní.” List je adresovaný pápežovi Františkovi, kardinálovi Matteovi Zuppimu (šéfovi talianskych biskupov), kardinálovi Angelovi De Donatesovi (vikárovi Rímskej diecézy) a kardinálovi Jo atilde;o Braz de Avizovi (šéfovi Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života). List nasleduje po vyšetrovaní Rímskej diecézy, ktoré sa snažilo očistiť pápežovho obľúbenca.  

Diecéza v následnej správe predstavila výsledky ticho vedeného kanonického vyšetrovania Rupnikovho Centra Aletti, umeleckého centra so sídlom v Ríme, ktoré založil pred viac ako dvadsiatimi rokmi a ktoré sa stalo jeho základňou pre projekty po celom svete.

ČÍTAJTE: Rímska diecéza bagatelizuje obvinenia voči bývalému jezuitovi pátrovi Rupnikovi, čo je v rozpore s rozhodnutím Vatikánu

Kanonický vizitátor páter Giacomo Incitti rozhodol, že Centrum Aletti malo “zdravý komunitný život bez osobitných kritických problémov.”Komentujúc nedávnu mediálnu búrku, ktorá zachvátila Centrum Aletti po zverejnení podrobností o údajnom sériovom a rôznorodom zneužívaní Rupnika’Incitti tvrdil, že Rupnikova sága “pomohla ľuďom, ktorí prežívajú skúsenosť Centra Aletti, posilniť dôveru v Pána, vo vedomí, že dar Božieho’života sa stáva priestorom aj prostredníctvom skúšky.” 

Incitti tvrdil, že odhalil “vážne anomálne postupy” o procese, ktorý viedol k Rupnikovej’exkomunikácii za rozhrešenie sexuálneho komplica vo sviatosti spovede. Pápež František údajne v priebehu “niekoľkých hodín” zasiahol a túto exkomunikáciu zrušil.

Čítajte: Pápež František obvinený z ‘klamstva’ po tom, čo poprel účasť v prípade otca Františka. Rupnika v prípade sexuálneho zneužívania

Zverejnenie správy’vyvolalo okamžité pobúrenie a viedlo k obvineniam že je “nepravdivá.”

S “neúnosnými a nepravdivými slovnými kúskami sa [Incitti] snaží očistiť pápeža Františka od toho, že zrušil exkomunikáciu otca Marka Rupnika,” napísal vatikánsky spravodajský agregát Il Sismografo 

V otvorenom liste z 19. septembra údajné obete ostro protestovali proti zisteniam diecézy ako aj proti tomu, že pápež minulý týždeň prijal na súkromnej audiencii riaditeľku Centra Aletti  a zarytú obhajkyňu Rupnika  Mariu Campatelliovú. 

Takéto kroky “nás nechávajú bez slov, bez hlasu, ktorým by sme mohli vykričať naše zdesenie, naše pohoršenie,” čítame v liste. Signatári si vzali na mušku pápeža Františka’, ktorý často opakuje, že v súvislosti so sexuálnym zneužívaním zastáva “nulovú toleranciu”.

Signatári uviedli, že kanonická návšteva a Campatelliho’súkromná audiencia neboli “náhodné ani v ich časovej následnosti, [a] uvedomujeme si, že cirkvi nezáleží na obetiach a tých, ktorí hľadajú spravodlivosť; a že ‘nulová tolerancia voči zneužívaniu v cirkvi’ bola len reklamnou kampaňou, po ktorej nasledovali len často skryté kroky, ktoré naopak podporovali a kryli zneužívateľov.”

‘Každý je vítaný’ je ‘prázdna’ rétorika

Téma pápeža Františka’ z nedávneho Svetového dňa mládeže v Lisabone – počas ktorej zopakoval “todos [každý]” je v Cirkvi vítaný – označili údajné Rupnikove’obete za “zinscenovanú … rétoriku.”

Komentáre Františka’ neboli ničím iným než “prázdnym slovom, pretože v tejto cirkvi napokon nie je miesto pre tých, ktorí si pamätajú nepríjemné pravdy,” uviedli.

V liste ďalej tvrdili, že whistlebloweri, ktorí Rupnika odhalili, boli skôr cenzurovaní než podporovaní, a konkrétne narážali na Rupnikovo’údajné sexuálne zneužívanie, ktoré mal zrejme obhajoval odvolávaním sa na Trojicu. 

Nemáme iných slov, pretože všetko utrpenie obetí sme odhalili ako otvorenú a určite nechutnú ranu…. A preto boli obete odsúdené za to, že neboli diskrétne, ale odhalili niečo odporné: svoju bolesť, manipuláciu tých, ktorí ich obchádzali v mene Krista, duchovnej lásky, Trojice. Odhalili svoju bolesť, pretože manipulácia a zneužívanie navždy zranili ich dôstojnosť.

Jedným z obvinení, ktoré boli predtým vznesené voči pápežovi, bolo, že ignoroval niekoľko listov, ktoré mu poslali viaceré Rupnikove’obete z komunity Loyola, ktorú spoluzakladal.

ČÍTAJTE: Pápež František ignoroval listy mníšok, ktoré údajne zneužíval páter Rupnik: správa

Tento bod bol spomenutý v otvorenom liste, v ktorom sa uvádza, že obete “už viac ako rok čakajú na definitívnu, jasnú, materskú odpoveď. Dočkali sa však len mlčania.”

Církev je ‘smrteľne zranená’ pápežovou odpoveďou

Rímska diecézna správa o Centre “zbavuje”Rupnikových”spolupracovníkov “akejkoľvek zodpovednosti,” protestovali signatári. Ako taká “zosmiešňuje bolesť obetí, ale aj celej Cirkvi, smrteľne zranenej takouto ostentatívnou pýchou.”

Rozhovor, ktorý pápež poskytol Campatellimu v takejto familiárnej atmosfére, bol obetiam (týmto a všetkým obetiam zneužívania) vmetený do tváre; stretnutie, ktoré im pápež odoprel, uviedli obete. Dokonca ani neodpovedal na štyri listy od  rehoľníkov a bývalých rehoľníkov komunity Loyola, ktoré mu boli zaslané v júli 2021.

“Obete zostali v bezhlasnom náreku nového zneužívania,” list uzavrel.

Il Sismografo referoval tézy otvoreného listu a uviedol, že “s klamstvami sa nikam nedostanete”a predovšetkým naďalej urážate obete zneužívania moci, svedomia a sexu.

Skutočne, snaha rímskej diecézy rehabilitovať Rupnika napriek zisteniam jezuitského rádu a Vatikánu o kňazovej’vine vyvolala medzi mnohými pobúrenie, hoci niektorí členovia vatikánskeho’tlačového zboru si pred nedávnymi správami a spôsobom, akým odsudzuje pápeža, zakrývali oči.

Ale The Pillar informoval, že Rupnik po vylúčení od jezuitov zďaleka nežije pokojným životom, ale je naďalej vítaným a “častým návštevníkom” Centra Aletti v Ríme. Práve v jeho izbách v centre sa údajne odohrávala veľká časť jeho zneužívania.