Screen-Shot-2023-09-20-at-1.47.02-PM-810x500.png

Katolícka konferencia v Ohiu odsúdila reklamu, ktorá využíva obraz Božieho milosrdenstva na propagáciu radikálneho potratového dodatku

22
Kultúra smrti

Katolícka konferencia v Ohiu tento týždeň kritizovala reklamu, ktorá pri propagácii volebnej iniciatívy za potraty využíva katolícke obrazy.

V pondelok hovorkyňa Katolíckej konferencie v Ohiu varovala, že nová reklama v prospech návrhu na zakotvenie potratov ako práva v ústave štátu Ohio’vytvára nesprávny dojem o tom, čo by volebné opatrenie urobilo, ako aj o tom, “ako Katolícka cirkev sprevádza tehotné ženy v núdzi.”

“Žena sa môže s dôverou spoľahnúť na Katolícku cirkev, že ju bude sprevádzať počas tehotenstva, podporovať jej materiálne potreby a sprevádzať ju a jej dieťa po pôrode,”; Michelle Duffeyová, zástupkyňa riaditeľa pre komunikáciu a dosah v Katolíckej konferencii v Ohiu, v utorok pre Catholic News Agency uviedla, že reklama tiež “nebezpečne skresľuje navrhovanú novelu … ”

Spomenutá 30-sekundová reklama bola vydala minulý týždeň organizácia Ohioans United for Reproductive Rights [sic] a vyjadruje sa v nej “sloboda”- za ochranu prístupu k interrupciám podľa zákona.

“Keď stojíme pred osobnými lekárskymi rozhodnutiami, sme závislí od našich lekárov, našej viery, našej rodiny,” hovorí rozprávač reklamy a dodáva, že “posledná vec, ktorú chceme, je, aby tieto rozhodnutia za nás robila vláda.”

Keď sa v reklame spomenie slovo “viera”, poznamenala CNA, zobrazí sa klip, ktorý zobrazuje muža kľačiaceho a modliaceho sa v niečom, čo vyzerá ako katolícky kostol, s obrazom Božieho milosrdenstva Ježiša po jeho pravici a s niečím, čo sa zdá byť zobrazením krížových ciest na stene za ním.

Obrázky prichádzajú napriek tomu, že Katolícka cirkev učí — a vždy učila — že potraty “sú v príkrom rozpore s morálnym zákonom.” Okrem toho sú katolíci nie je dovolené poslúchať, hlasovať za alebo “sa zúčastňovať na propagandistickej kampani v prospech” zákona o rozšírení prístupu k interrupciám.

ČÍTAŤ: Radikálny potratový dodatok sa oficiálne objaví v novembri na hlasovacom lístku v Ohiu

Brian Hickey, výkonný riaditeľ Katolíckej konferencie v Ohiu, povedal pre CNA, že’chápanie “slobody” je zásadne chybné. 

“Ohio nemôže akceptovať definíciu slobody, ktorá udržiava kultúru vyhadzovania, v ktorej si vážia ľudí len dovtedy, kým sú užitoční,” povedal Hickey. “Katolícka cirkev sa vždy zasadzovala a konala na ochranu tých najzraniteľnejších v spoločnosti, vrátane chudobných, migrantov a nenarodených detí v maternici.”

“Budeme v tom pokračovať vysvetľovaním škôd, ktoré Issue 1 predstavuje pre ženy, rodičov a deti, katolíkom a všetkým ľuďom dobrej vôle v celom Ohiu a povzbudzovať k nehlasovaniu o tomto ohavnom návrhu,” pokračoval. 

Ako LifeSiteNews informoval, návrh na hlasovanie za potrat má zmeniť článok I ústavy štátu Ohio, aby sa zaručilo, že “každý jednotlivec má právo prijímať a vykonávať vlastné reprodukčné rozhodnutia, vrátane, ale nielen, rozhodnutí o antikoncepcii, liečbe neplodnosti, pokračovaní vlastného tehotenstva, starostlivosti o potrat a interrupcii.”

Stát by tak mal zakázané klásť akékoľvek prekážky proti “dobrovoľnému výkonu tohto práva jednotlivcom’”

Kritici tiež varovali , že znenie legislatívy by mohlo ohroziť práva rodičov v súvislosti s deťmi trpiacimi rodovou dysfóriou a prinútiť ich, aby deťom povolili podávanie blokátorov puberty, hormónov na kríženie pohlaví, odstránenie prsníkov alebo operácie na transformáciu pohlavných orgánov, pretože “rodová identita” by sa mohla chápať ako súvisiaca s reprodukciou.

V dôsledku toho sa katolíci dôrazne postavili proti tomuto opatreniu.

Začiatkom tohto mesiaca otec Patrick Schultz, farský vikár v katolíckom kostole Najsvätejšieho srdca Ježišovho vo Wadsworthe, označil volebnú iniciatívu za “démonickú” a načrtol paralely medzi “starovekým pohanským svetom” a súčasnými USA, tvrdil, že potratári z Planned Parenthood sa rovnajú “Molochovým’kňazom.”

“V nadchádzajúcom novembri, 7. novembra, máme tu v Ohiu príležitosť poslať tento démonický návrh novely späť do pekla, odkiaľ prišiel,” povedal o. Schultz .

“Na navrhovanom ústavnom dodatku, ktorý’bude v hlasovaní, takzvanom ‘práve na reprodukčnú slobodu s ochranou zdravia a bezpečnosti’ –, nie je nič, absolútne nič, čo by bolo súcitné,” povedal. “Nemá to nič spoločné so zdravím alebo bezpečnosťou, ale všetko s ideológiou a presadzovaním kultúry smrti.”

“Tu’je pointa: Kňaz povedal:

PREČÍTAJTE SI: Kňaz z Ohia vyzýva voličov, aby odmietli ‘démonický’ pro-potratový dodatok, poslali ho ‘späť do pekla’

A otec Mgr. Schultz nebol’jediným kňazom, ktorý vyjadril ostrý nesúhlas s návrhom a vyzval katolíkov, aby ho pri volebných urnách porazili.

V júli sa otec Daniel Dury vyjadril proti “radikálnym, mimoštátnym pro-potratovým skupinám”, ktoré “sa snažia zmeniť našu ústavu v Ohiu.”

“Je to extrémne, je to”radikálne, musíme to poraziť, bodka,” povedal páter Dury a vyzval katolíkov, aby sa modlili, postili, šírili osvetu a volili. 

Biskup diecézy Columbus Earl Fernandes podobne odsúdil navrhovaný dodatok, ktorý podľa neho “útočí na základné chápanie ľudskej osoby, stvorenej v Bohu’na obraz a podobu; podkopáva základnú antropológiu; odoberá práva rodičom; môže potenciálne ohroziť práva svedomia zdravotníckych pracovníkov; a predstavuje útok na ľudský život a ľudskú rodinu.”

“Otázka potratov je zásadnou morálnou otázkou, ktorá sa dotýka nielen otázok životne dôležitých pre náš život ako katolíkov (a život zraniteľných, nenarodených detí), ale aj pre spoločné dobro,” povedal biskup. 

Vyzval “všetkých katolíkov, aby sa zaregistrovali na hlasovanie a v novembri hlasovali proti navrhovanej novele.”

Návrh na novembrové hlasovanie bude nasledovať po augustovom návrhu na posilnenie procesu novelizácie ústavy štátu Ohio zvýšením prahu z jednoduchej 50 % plus jedného hlasu na požiadavku 60 %. 

Vďakaneúspechu predchádzajúceho návrhu budú mať zástancovia života ťažký boj proti pripravovanému dodatku o potratoch, ktorý USA TODAY/Suffolk University poll ukazuje, že ho podporuje 58 % obyvateľov Ohia.