Shutterstock_2116486880-810x500.jpg

Riaditeľ mesta počas súdneho procesu priznal, že protesty Freedom Convoy sledoval najmä z okna kancelárie

22
Neutral

V desiaty deň súdneho procesu s lídrami konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom ottawský mestský manažér, ktorý mal za úlohu spolupracovať s políciou pri vytváraní núdzových pruhov na potlačenie protestov, priznal, že väčšinu svojich pozorovaní vykonával z okna svojej kancelárie.

V utorok Kim Ayotte, ktorý pracuje ako generálny manažér pohotovostných a ochranných služieb mesta Ottawa, počas vypočúvania korunou ako jej hlavný svedok pre tento deň povedal, že sa len občas išiel “prejsť”, aby videl, čo sa deje v centre Ottawy.

Fond The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lichove”súdne trovy, vo svojej aktualizovanej súdnej správe uviedol, že Ayotte priznal, že jeho “pozorovanie konvoja bolo obmedzené na okno jeho kancelárie a príležitostné prechádzky.”

Koruna sa Ayotta opýtala, “ako často” sa prechádzky konali. Lich’ov právnik Lawrence Greenspon namietal proti tejto otázke a uviedol, že správna otázka mala znieť: “Kedy ste chodili na tieto prechádzky?"”

Ayotte mal za úlohu spolupracovať s políciou na stanovení núdzových pruhov, ale nevedel uviesť konkrétne, čo to znamená, pretože nemal po ruke svoje poznámky. Pri utorňajšom svedectve na súde sa mienil spoliehať len na svoje spomienky na udalosti, ktoré sa stali pred takmer dvoma rokmi.

Greenspon súdu povedal, že existujú dôkazy len o jednej prechádzke, ktorá sa uskutočnila podľa poznámok Komisie pre výnimočný stav verejného poriadku (POEC), ktorá mala za úlohu vyšetriť použitie zákona o výnimočných situáciách (EZ) premiéra Justina Trudeaua’na potlačenie Konvoja slobody v polovici februára 2022.

Súd sa dozvedel, že fotografie, ako aj dôkazy o prechádzkach Ayotte’a existujú spolu s tisíckami e-mailov, ale neboli sprístupnené obhajobe Licha a Barbera. Sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová po tom, čo sa to dozvedela, nariadila, aby boli všetky fotografie týkajúce sa Ayotta predložené skôr, ako ho obhajoba bude môcť vypočuť.

Súd sa tiež dozvedel, že Ayotte povedal, že pozoroval niektoré videozáznamy z priemyselných kamier a dronov z protestov, ale keďže v ten deň nemal na súde svoje poznámky, pretože ich vraj nechal vo svojej kancelárii, nemohol poskytnúť žiadne podrobnosti z videozáznamov.

Obhajoba Licha a Barbera’namieta proti tomu, že Koruna chce, aby svedčili civilní svedkovia

V utorok Greenspon namietal proti relevantnosti toho, aby na procese vypovedalo osem civilných korunných svedkov.

Povedal súdu, že civilní svedkovia’pozorovania protestov Freedom Convoy neobsahovali dôležité detaily “ako napríklad kto, kde alebo kedy,” uviedol TDF.

Podľa Greenspona civilní svedkovia nedokázali identifikovať ani jednu osobu spojenú s konvojom slobody, ani poskytnúť žiadne informácie o tom, čo sa dialo na mieste.

Greenspon poznamenal, že koruna “nedokázala argumentovať, že vylúčenie týchto svedkov by nenapraviteľne poškodilo ich prípad.”Taktiež tvrdil, že vzhľadom na povahu “obvinení proti Lichovi a Barberovi,”musí Koruna dokázať, že nedošlo k spáchaniu priestupku a že bol spáchaný, “čo vytvorilo rozpor,”poukázal TDF.

Koruna dúfa, že civilní svedkovia budú vypovedať, ale sudca Perkins-McVey o tom ešte nerozhodol. Očakáva sa však do konca týždňa.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia činnosti polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.

Počas deviateho dňa súdneho procesu v pondelok kapitán quebeckej polície nasadený do “prednej línie” protestu priznal, že si počas potláčania protestov mohol urobiť prestávku na obed, hoci rozkazy mu prichádzali v “armádnom štýle.

Proces proti Barberovi a Lichovi sa začal 5. septembra a od pondelka koruna predvolala len štyroch z 22 svedkov. Greenspon kritizoval doterajšie pomalé tempo procesu.