shutterstock_1681974163-810x500.jpg

Manitobské cirkvi podali na Najvyšší súd odvolanie proti obmedzeniam bohoslužieb z čias COVID

0
Neutral

Centrum spravodlivosti pre ústavné slobody&nbspoznamuje, že päť manitobských cirkví, duchovný, diakon a protestujúci podali na&nbspNajvyššom súde Kanady žiadosť o&nbspodôvodnenie celoštátneho významu ústavnosti zatvárania kostolov a obmedzovania zhromaždení pod holým nebom od konca roka 2020.

Päť manitobských cirkví vrátane Gateway Bible Baptist Church a&nbspdve osoby vrátane pastora Tobiasa Tissena napadli&nbspuzavretie kostolov s&nbspodvolaním sa na&nbspporušenie ich náboženských slobôd a&nbspslobody zhromažďovania a vyjadrovania sa podľa Charty.

Čítajte: Prorodinní Kanaďania zaplavili Ottawu a ďalšie mestá na Million Person March proti indoktrinácii LGBT

Protestujúci Ross MacKay napadol obmedzenia svojej možnosti zhromažďovať sa pod holým nebom po tom, ako dostal pokutu. Provincia Manitoba priznala, že porušila žiadateľove’ práva podľa Charty na uctievanie, vyjadrovanie a zhromažďovanie. Bez toho, aby súdy nižších stupňov vysvetlili, ako alebo prečo by mohli byť dôkazy vlády presvedčivejšie ako dôkazy Žiadateľa’v znaleckom posudku bývalého hlavného hygienika Manitoby Dr. Joela Kettnera, rozhodli, že porušenie týchto práv Charty bolo odôvodnené podľa oddielu 1 Charty.

Prípad sa prejednával na Manitobskom kráľovskom súde&nbspv máji 2021. Predseda najvyššieho súdu Glenn Joyal rozhodol v prospech provincie, pričom zistil, že porušenie Charty bolo odôvodnené podľa oddielu 1. V samostatnom návrhu na náhradu trov konania, ktorý podala vláda, nenariadil sťažovateľom uhradiť súdne trovy, keďže zistil, že verejný záujem na tom, aby sa vo veci rozhodlo, bol významný. Žalobcovia sa v decembri 2022 odvolali na Odvolací súd v Manitobe. Ich odvolanie bolo zamietnuté v jún 2023.

Dňa 18. septembra 2023 podali žalobcovia žiadosť o povolenie podať odvolanie na Najvyšší súd Kanady (SCC). Tvrdia, že prípad vyvoláva otázky celoštátneho významu, ktoré odôvodňujú, aby sa SCC prípadom zaoberal:

Čítajte: Mestský manažér počas súdneho procesu priznáva, že protest Freedom Convoy sledoval najmä z okna kancelárie

Podľa pozadia Manitoba koncom roka 2020 zatvorila kostoly, zatiaľ čo iné podniky mohli naďalej fungovať, napríklad taxislužby, osobné univerzitné kurzy, filmové a televízne produkcie, právne kancelárie a obchody s alkoholom; futbalovému klubu Winnipeg Jets bolo povolené stretávať sa a trénovať v hale so svojím rozšíreným tímom a účastníkom letných olympijských hier bolo povolené trénovať v hale. Zhromaždenia vonku boli obmedzené na maximálne päť osôb, zatiaľ čo v tom istom čase sa stovky ľudí mohli legálne zhromažďovať vo vnútri veľkých obchodov. Na súde Manitoba nepredložila žiadne dôkazy o tom, že Covid sa šíri vonku, alebo že zhromaždenia pod holým nebom boli rizikové aktivity.

Právnička Allison Pejovicová uviedla: “Dúfame, že Najvyšší súd Kanady súhlasí s tým, že ústavné otázky týkajúce sa zatvárania kostolov a obmedzovania protestov pod holým nebom počas pandémie stoja za pozornosť súdu’a za rozhodnutie. Kanaďania by chceli pochopiť, či ochranu Charty’možno počas pandémie ľahko odvrhnúť, zatiaľ čo aktivity nechránené Chartou s ekonomickým záujmom zostanú otvorené a funkčné.”

Prevzaté so súhlasom Justice Center for Constitutional Freedoms.