GettyImages-1235032401-e1681809886768-810x500.jpg

McCarrick musí absolvovať novú skúšku spôsobilosti v prípade sexuálneho zneužívania vo Wisconsine

48
Kultúra smrti

Sudca vo Wisconsine rozhodol, že nález massachusettského súdu, ktorý určil, že Theodore McCarrick nie je duševne spôsobilý na súdny proces, sa nemôže použiť v prípade sexuálneho zneužívania vo Wisconsine, ktoré je vedené proti hanobenému bývalému kardinálovi.

93-ročný McCarrick je obvinený z napadnutia 18-ročného chlapca na chate pri jazere v juhovýchodnej oblasti štátu v apríli 1977. Podľa agentúry Associated Press obeť vyšetrovateľom povedala, že McCarrick ju sexuálne zneužíval od jej 11 rokov. Tvrdil tiež, že McCarrick ho brával na večierky, kde ho sexuálne obťažovali iní muži.

Údajné zneužívanie, ktoré zahŕňalo aj dotýkanie sa genitálií obete’sa odohralo v rezidencii pri Ženevskom jazere, len niečo vyše 30 míľ od mesta Kenosha.

McCarrickov’právny zástupca v utorok požiadal sudcu z okresu Walworth, aby akceptoval závery z Massachusetts, uvádza reportáž miestnej spravodajskej stanice Fox 11 News.

Sudca David Reddy nariadil nové vyšetrenie spôsobilosti po tom, čo prokurátori argumentovali, že správa z Massachusetts sa vo Wisconsine neuplatňuje.

Massachusettské obvinenia proti McCarrickovi — ktorý v rokoch 2001 až 2006 pôsobil aj ako arcibiskup Washingtonu, D.C. — zahŕňali tri prípady neslušného ublíženia na zdraví a útoku na osobu vo veku 16 rokov.

Ve februári McCarrickovi’advokáti požiadali o zrušenie prípadu z dôvodu “výraznej” a “zhoršujúcej sa” demencie ich klienta.

“Zatiaľ čo [McCarrick] má obmedzené chápanie trestného konania proti nemu, jeho postupujúci a nenapraviteľný kognitívny deficit mu znemožňuje zmysluplne sa radiť s obhajcom alebo účinne pomáhať pri vlastnej obhajobe,” argumentovali jeho advokáti podľa Associated Press.

V júni sa znalec najatý prokuratúrou zhodol na tom, že zneuctený bývalý prelát nie je schopný postaviť sa pred súd.

V posledných rokoch sa prihlásilo 14 maloletých a najmenej osem dospelých duchovných a seminaristov, ktorí McCarricka obvinili zo sexuálneho zneužívania, uvádza BishopAccountability.org.

McCarrick bol kedysi jedným z najvplyvnejších prelátov v Spojených štátoch. V roku 1958 ho vysvätil newyorský’kardinál Francis Spellman, v roku 2000 sa dostal na vrchol svojho povolania, keď ho vymenovali za washingtonského arcibiskupa a v roku 2001 za kardinála. Po odchode do dôchodku si vtedajší kardinál udržiaval svoj vplyv ako svetobežník, ktorý získaval finančné prostriedky.

Jeho cirkevná kariéra sa definitívne skončila až v roku 2017 po tom, čo arcidiecéza New York dostala vierohodné obvinenie, že sexuálne obťažoval dospievajúceho chlapca. Verejnosť vtedy zistila, že chýry o jeho predátorskom správaní kolovali v cirkevných kruhoch celé desaťročia a že obetiam boli poskytnuté vyrovnania.

McCarrick bol laicizovaný v roku 2019 po tom, ako vatikánske vyšetrovanie dospelo k záveru, že sexuálne zneužíval deti aj dospelých vrátane mladých kňazov a seminaristov. Vždy odmietal všetky obvinenia zo sexuálneho zneužívania, ktoré boli voči nemu vznesené.

Defrakizovaný v roku 2019, predpokladá sa, že McCarrick naďalej žije v Missouri.