pregnant-810x500.jpg

Vláda USA monitoruje príspevky tehotných mamičiek na sociálnych sieťach

27
Kultúra smrti

Podľa interných e-mailov, ktoré získala na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA) skupina online aktivistov, Electronic Privacy Information Center (EPIC), hlavný orgán presadzovania práva ministerstva vnútornej bezpečnosti USA (DHS) monitoruje online príspevky nastávajúcich rodičov o ich tehotenstve a otázkach reprodukčného zdravia.

Colný a imigračný úrad USA (ICE), agentúra DHS, ktorá vedie&nbsptrestné vyšetrovanie&nbspa presadzuje dodržiavanie zákona o&nbspnezlučiteľnosti s&nbspprávom USA.USA o prisťahovalectve, je jednou z niekoľkých vládnych agentúr, ktoré používajú softvérový nástroj na sledovanie s názvom SocialNet.

PREČÍTAJTE SI: Prípad cenzúry pravdepodobne zamieri na Najvyšší súd, keďže sudca Alito pozastavil príkaz blokujúci kontakt Bieleho domu so sociálnymi médiami

SocialNet zberá od občanov’ online údaje z množstva webových stránok vrátane BabyCenter, referenčnej stránky a stránky na sledovanie tehotenstva, kde môžu noví a nastávajúci rodičia zverejňovať informácie o svojom zdraví a skúsenostiach s tehotenstvom.

Eva Galperin – riaditeľka pre kybernetickú bezpečnosť v Electronic Frontier Foundation (EFF), poprednej neziskovej organizácii, ktorá bráni občianske slobody v digitálnom svete – uviedla, že toto odhalenie je “znepokojujúce.”

“Keď ľudia píšu o svojom tehotenstve na BabyCenter, zvyčajne to’robia bez toho, aby očakávali, že ICE alebo miestna polícia kontroluje stav ich tehotenstva,” Galperin povedal The Defender.

“ICE by potenciálne mohla čítať informácie o vašom reprodukčnom zdraví a o vašom tehotenstve alebo vašich deťoch,” povedala a dodala, že je to obzvlášť znepokojujúce vzhľadom na súčasnú politickú klímu okolo tehotenstva a potratov.

ČÍTAJTE: Nová štúdia Lancetu potvrdzuje, že mRNA z injekcií COVID sa nachádza v materskom mlieku

ShadowDragon, spoločnosť zaoberajúca sa online sledovaním, vyvinula v roku 2009 sieť SocialNet a dodnes ju predáva. Nástroj získava údaje z viac ako 150 online stránok.

Úplný zoznam stránok nie je&nbspdostupný, ale The Intercept v septembri 2021 zverejnil čiastočný zoznam, ktorý zahŕňa Amazon, YouTube, Yahoo, Reddit, LinkedIn, Facebook a desiatky ďalších.

Prezident spoločnosti ShadowDragon Elliott Anderson v promo videu pre SocialNet povedal: “Môžete vložiť e-mail, prezývku, meno, telefónne číslo, množstvo rôznych vecí a okamžite máte informácie o svojom cieli. Môžeme vidieť záujmy, môžeme vidieť, kto sú naši priatelia, fotografie, videá.”

ICE nereagovala na žiadosť o komentár od The Defender o jej používaní SocialNet.

Okrem toho, že má zmluvy s ICE, ShadowDragon má spoluprácu s FBI, Ministerstvom zahraničných vecí USA a Úradom pre kontrolu liečiv. Galperin poukázal na to, že viaceré štátne a miestne policajné oddelenia tiež používajú SocialNet.

“Vieme, že existuje celý ekosystém spoločností, ako je ShadowDragon, ktoré predávajú svoje služby všetkým druhom vlád a orgánov činných v trestnom konaní,” povedala.

Jeramie D. Scott, hlavný poradca a riaditeľ EPIC’s Project on Surveillance Oversight, povedal 404 Media v e-maile:

Naše interakcie, asociácie, slová, zvyky, miesta – v podstate celý náš digitálny život – sú zhromažďované na kontrolu teraz a na neurčito do budúcnosti prostredníctvom rozširujúcich sa analytických nástrojov algoritmov čiernych skriniek. Zneužitie takýchto nástrojov nie je ‘ak’, ale ‘keď’

Skupina na ochranu súkromia na internete žaluje ICE v súvislosti so žiadosťami o FOIA

EPIC 3. decembra 2021 podala urýchlené Žiadosť o vydanie rozhodnutiaFOIA o komunikáciu a zmluvy ICE’so spoločnosťou ShadowDragon, pričom tvrdila, že existuje “jasná naliehavosť informovať verejnosť o používaní invazívneho vyšetrovacieho softvéru DHS’.”

“Verejnosť je čoraz viac znepokojená prístupom vlády k technologickým nástrojom, ktoré jej umožňujú sledovať osoby a zhromažďovať ich údaje,” EPIC uvádza vo svojom liste. “Verejnosť je tiež znepokojená povesťou DHS a ICE’za zlé zaobchádzanie s prisťahovalcami a migrantmi bez dokladov.”

EPIC citoval dôkazy, že ICE vynaložila najmenej 891 556 USD z peňazí daňových poplatníkov na nákup siete SocialNet.

Čítajte: Rodičom sa podarilo dosiahnuť odstránenie pro-LGBT nástennej maľby zo strednej školy v Michigane

V ten istý deň EPIC predložil ďalšiu žiadosť FOIA o komunikáciu a zmluvy ICE’s Babel Street, tvorcami Locate X softvér, na ktorého používanie americké orgány činné v trestnom konaní podpísali zmluvy v hodnote miliónov dolárov 

Locate X využíva údaje z populárnych mobilných aplikácií na sledovanie pohybu ľudí mobilných telefónov.

Po tom, ako ICE nepredložila požadované materiály, spoločnosť EPIC 18. marca 2022 podala žalobu na okresnom súde USA pre okres Columbia proti ICE s cieľom vynútiť si sprístupnenie.

EPIC na žiadosť ochrancu o informácie o tom, kedy a v akom rozsahu ICE požadované dokumenty odovzdala, bezprostredne neodpovedal.

Však 18. septembra report 404 Media ukázal časť získaného dokumentu, v ktorom sa uvádza, že ICE’Úrad pre vyšetrovanie vnútornej bezpečnosti (HSI-INTEL) má požiadavku na nákup 100 licencií ShadowDragon’SocialNet.

Je sledovanie sociálnych médií vládnymi agentúrami legálne?"

Spoločnosti ako ShadowDragon sa špecializujú na to, čo’sa nazýva open-source intelligence (OSINT).

Zákonník USA definuje OSINT ako “spravodajské informácie, ktoré sú vytvorené z verejne dostupných informácií a sú včas zhromaždené, využité a šírené vhodnému publiku za účelom riešenia konkrétnej spravodajskej požiadavky.”

UpGuard, spoločnosť, ktorá pomáha podnikom riadiť riziká kybernetickej bezpečnosti, vo svojom blogovom príspevku z 27. júla uviedla, že hoci sa OSINT zaoberá informáciami, ktoré môže nájsť ktokoľvek na internete, často odhaľuje informácie, o ktorých väčšina ľudí nevie, že sú verejné.

“Tento nedostatok vedomostí je miestom, kde existuje ‘šedá zóna’ pre OSINT. Zákonnosť a etika OSINT-u sa obmedzuje na to, ako sa spravujú zraniteľnosti,” Catherine Chipeta, spisovateľka spoločnosti UpGuard’cybersecurity, povedala.

Čítajte: Christian parents must help revamp the woke public school system: here’s why

ShadowDragon sa odmietla vyjadriť pre The Defender k používaniu OSINT a k svojim zmluvám s federálnymi, štátnymi a miestnymi orgánmi činnými v trestnom konaní.

EPIC na webovej stránke o svojej žalobe proti ICE poukázal na“pochybnú”zákonnosť používania údajov o polohe mobilných zariadení ICE’a uviedol:

V roku 2018 Najvyšší súd rozhodol, že vláda nemôže získavať údaje zhromaždené vežami mobilných zariadení na sledovanie polohy telefónov bez súdneho príkazu. Carpenter v. Spojené štáty, 138 S. Ct. 2206 (2018).

Ak môže ICE legálne zhromažďovať prakticky rovnaké informácie inými prostriedkami – t. j, nepriamo nákupom údajov o polohe mobilných zariadení od firiem, ako je Babel Street – je podľa zákona o štvrtom dodatku sporné.

EPIC dodáva:

Verejnosť by mala pochopiť vzťahy a obchody ICE’s firmami, ktoré predávajú tieto sledovacie nástroje, typy a množstvo údajov, ku ktorým má ICE prístup, ako ICE tieto údaje používa, akú ochranu súkromia ICE zaviedla na ochranu práv verejnosti a či ICE pri vykonávaní týchto vyšetrovaní dodržiava ústavu a federálne zákony.

Podľa Brennanovo centrum pre spravodlivosť, najmenej 10 federálnych agentúr monitoruje občanov’ sociálne médiá.

Brennanovo centrum identifikovalo štyri spôsoby ako môže byť vládne monitorovanie sociálnych médií škodlivé:

Brennanovo centrum tiež uviedlo, že hoci existujú pravidlá, ktorými sa riadi používanie sociálnych médií federálnymi agentúrami, existujú aj právne obmedzenia monitorovania sociálnych médií.

“Najmä,” Brennanovo centrum uviedlo, že“zákon Ochrana osobných údajov obmedzuje zhromažďovanie, uchovávanie a zdieľanie osobných údajov o amerických občanoch. občanov a osôb s trvalým pobytom (držiteľov zelených kariet) vrátane údajov zo sociálnych médií.”

Sledovanie sociálnych médií môže byť aj porušením prvého dodatku, ktorý zabezpečuje slobodu prejavu, a štrnásteho dodatku, ktorého cieľom je zabrániť diskriminácii poskytnutím rovnakú ochranu všetkým.

Tento článok pôvodne uverejnil The Defender – Webová stránka Children’s Health Defense’s News & Views pod licenciou Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0. Prosím, zvážte predplatné The Defender alebo darcovstvo pre Children’s Health Defense.