Laurence-Fox-810x500.jpg

Britský aktivista za slobodu Laurence Fox zatknutý za "sprisahanie" s cieľom poškodiť kamery na monitorovanie klímy

40
Neutral

Britská televízna hviezda, ktorá sa stala politickým aktivistom, Laurence Fox bol zatknutý pre podozrenie z “konšpirácie s cieľom spáchať trestný čin poškodzovania” kamier na kontrolu klímy.

Zatknutie nasleduje po Foxovom’utorňajšom vystúpení v podcaste Maajid Nawaz’Warrior Creed, počas ktorého vyzval “k masovému odstráneniu sledovacieho štátu,” narážajúc na londýnske’Ultra Low Emission Zones (ULEZ) kamery, ktoré monitorujú autá a účtujú vodičom pokuty, ak ich vozidlá nespĺňajú určité emisné normy.

Skupina aktivistov, ktorá si hovorí “ULEZ Blade Runners”, prisľúbila odstrániť “každú jednu” z kamier na automatické rozpoznávanie evidenčných čísel používaných v rámci ULEZ, pričom jeden z jej členov povedal MailOnline, že už “odstrihli,” poškodili alebo odstránili najmenej 200 kamier ULEZ.

Fox počas utorkového’podcastu povedal: “Povzbudzujem ich [Blade Runners], aby strhli každú jednu kameru, ktorá tam je, a ja sa k nim tiež pridám, aby sme strhli kamery, pretože ja’som jeden z tých ľudí, ktorí dávajú svoje peniaze tam, kde sú moje ústa.”

“Budem tam s uhlovou brúskou,” pokračoval Fox a ďalej dodal: “Sám by som bol rád zatknutý. Keď pôjdem von a znemožním im kamery, čo aj urobím, vezmem si so sebou telefón, aby presne vedeli, kde som.”

“S radosťou by som sedel na súde a hovoril: ‘Kto za to hlasoval? Aké’sú vaše dôkazy pre Vonkajšiu londýnsku zónu čistého ovzdušia?"”

Metropolitná polícia vo vyhlásení potvrdila: “V stredu 4. októbra policajti zatkli 45-ročného muža pre podozrenie zo sprisahania s cieľom spáchať trestný čin poškodenia kamier ULEZ a z podnecovania alebo napomáhania spáchaniu trestných činov,”informoval denník Daily Mail .

Strana Reclaim, ktorú založil Fox, v stredu ráno na svojom účte X (predtým Twitter) zverejnila video, na ktorom Fox sedí vo svojom dome, keď ho prehľadáva polícia.

V ten istý deň, keď bol Fox zatknutý, GB News oznámil, že on a Calvin Robinson, anglikánsky duchovný a konzervatívny politický komentátor, boli “pozastavené” pôsobenie v tomto médiu po tom, čo rregulátor Ofcom začal 12 vyšetrovaní vysielateľa vrátane jedného, ktoré sa týkalo skúmania urážlivých komentárov, ktoré Fox vyslovil vo vysielaní na adresu novinárky Avy Evansovej.

Niektorí Londýnčania povedali MailOnline, že’minuli obrovské sumy na nákup áut spĺňajúcich emisné normy. Iní, ktorí si túto možnosť nemôžu’dovoliť alebo z iného dôvodu nechcú nový dopravný prostriedok, musia teraz platiť £12,50 poplatok za to, že môžu opustiť svoju štvrť a v niektorých prípadoch aj za to, že môžu odviezť svoje deti do školy.

Malé podniky majú odsúdilipokuty za klimatickú reguláciu ako zlé pre podnikanie a niektorí dôchodcovia sa údajne obávajú, že zostanú “uviaznutí” a nebudú môcť navštíviť svojho lekára. 

Aktivista Blade Runner pre Daily Mail povedal, že emisné zóny považuje za “spôsob, ako sa pokúsiť … obmedziť náš pohyb,” a dodal: “Všetko, čo’robíme, je pre naše vlastné slobody.”

V apríli 2019 Sadiq Khan, starosta Londýna, zaviedol zónu ULEZ, ktorá sa bude vzťahovať na centrálny Londýn a bude sa zhodovať s existujúcou zónou londýnskych poplatkov za preťaženie. Platnosť ULEZ bola rozšírená v októbri 2021 a opätovne 29. augusta 2023 tak, aby pokrývala celý Veľký Londýn. 

Lawrence Fox patrí do druhej generácie slávnej rodiny britských hercov a je známy najmä vďaka úlohe seržanta Jamesa Hathawaya v Inšpektorovi Morseovi spin-off seriálu Lewis. Jeho agenti ho vyhodili po sérii kontroverzných výrokov o rasizme. V januári 2020 v epizóde relácie BBC’Question Time Fox prevrátil oči v stĺp, keď mu povedali, že je “privilegovaný biely muž” a povedal svojej žalobníčke, že je “rasistka”. následne rozzúril hereckých kolegov tým, že odmietol podporiť marxistické hnutie Black Lives Matter.

V roku 2020 Fox založil Stranu za obnovu pretože veril, že “sloboda prejavu je vo vážnom ohrození” a tiež, že “kariéristickí” politici zradili britský ľud. Fox je tiež lídrom “projektu Zlý zákon”, lobistickej skupiny, ktorá sa snaží spochybniť “politickú ideológiu maskovanú za zákon” a ponúka podporu tým, ktorí ňou utrpeli.