inflation-810x500.jpg

Bank of Canada priznáva, že zrušenie dane z uhlíka by mohlo znížiť infláciu o 16 %

39
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre na internete

Guvernér kanadskej centrálnej banky Tiff Macklem priznal, že Trudeauova daň z uhlíka je zodpovedná za 16 % súčasnej miery inflácie v Kanade. 

30. októbra Macklem povedal finančnému výboru Dolnej snemovne, že zrušenie dane z uhlíka by znížilo infláciu o 0,6 %, čo predstavuje 16 % celkovej miery inflácie v Kanade.  

“To by vytvorilo jednorazový pokles inflácie o 0,6 percentuálneho bodu,” povedal Macklem konzervatívnemu poslancovi Philipovi Lawrencovi, ktorý spochybnil vplyv dane’na ekonomiku. 

V súčasnosti je miera inflácie v Kanade’na úrovni 3,8 %, čo znamená, že pokles o 0,6 % zrušením dane by viedol k 16 % poklesu celkovej inflácie. 

Lawrence sa ďalej pýtal, či by zrušenie dane uľahčilo ekonomickú situáciu vzhľadom na to, že by to znamenalo “značný pokles inflácie.” Macklem však vysvetlil, že zníženie dane by ovplyvnilo infláciu len na jeden rok. 

“Pomohlo by, keby menová a fiškálna politika veslovali rovnakým smerom,” dodal a vysvetlil, že vládne výdavky spôsobili, že udržať stabilné úrokové sadzby je náročná úloha.  

“Každá štandardná ekonomická učebnica vám povie, že ak znížite vládne výdavky, bude to mať tendenciu spomaliť rast, zvýšiť mieru nezamestnanosti a znížiť infláciu,” vysvetlil Macklem.  

V septembri Macklem priznal že obzvlášť znepokojujúce sú ceny potravín, keďže “[m]ajetok’vzrástol o šesť percent, chlieb’o 13 percent, káva’o osem percent, detská výživa’o deväť percent. Ak sa pozriete na potraviny celkovo, je to o deväť percent viac.”    

Macklem vtedy prezradil, že ceny potravín rastú podstatne rýchlejšie ako celková miera inflácie – celková miera inflácie v krajine –, keďže základné potraviny medziročne rastú tempom 10 až 18 percent.   

Na boj proti tejto inflácii Bank of Canada zvýšila úrokové sadzby na 5 percent, čo je najvyššia referenčná sadzba za posledných 22 rokov. Ďalšie zvýšenie sa očakáva v októbri.   

Na jeden z dôvodov prudkého zvýšenia životných nákladov poukazujú okrem deficitných výdavkov aj ďalšie opatrenia, ktoré Trudeauova vláda zaviedla v súvislosti s uhlíkovými daňami a energetickými reguláciami.  

Podľa marcovej správy Trudeauova’uhlíková daň stojí Kanaďanov stovky dolárov ročne, keďže vládne zľavy naďalej nestačia na kompenzáciu zvýšených cien pohonných hmôt.   

Ministerský predseda Justin Trudeau minulý týždeň pozastavil uhlíkovú daň na vykurovací olej pre domácnosti v súvislosti s rastúcimi životnými nákladmi a jeho klesajúcou popularitou vo viacerých prieskumoch.   

Podľa nových predpisov je olej na vykurovanie domácností oslobodený od uhlíkovej dane, zatiaľ čo obyvatelia vidieka dostanú o 10 % vyššie platby na zľavu z uhlíkovej dane. Toto zvýšenie sa má od budúceho roka vyšplhať na 20 percent.    

V marci parlamentný rozpočtový úradník vypočítalcelkové náklady na uhlíkovú daň za palivá v roku 2023 po odpočítaní vládnych zliav. Najvýraznejšie zvýšenie sa týka obyvateľov Alberty, ktorí zaplatia v priemere 710 USD navyše na domácnosť. Za Albertou nasleduje Ontário so zvýšením o 478 dolárov.   

Domácnosti na Ostrove princa Edwarda zaplatia navyše 465 dolárov, v Novom Škótsku 431 dolárov, v Saskatchewane 410 dolárov, v Manitobe 386 dolárov a v Newfoundlande a Labradore 347 dolárov.     

Očakáva sa, že zvýšené náklady sa budú len zvyšovať, keďže nedávna správa odhalila že na dosiahnutie Trudeauových’čistých nulových cieľov do roku 2050 je potrebná daň z uhlíka vo výške viac ako 350 USD za tonu.   

V súčasnosti Kanaďania žijúci v provinciách, na ktoré sa vzťahuje federálny systém stanovovania cien uhlíka platia 65 dolárov za tonu, ale Trudeauova vláda má za cieľ do roku 2030 dosiahnuť 170 dolárov za tonu.   

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre online