ArriveCAN-App-scaled-e1698840839459-810x500.jpg

Podnikatelia v oblasti technológií obvinili z korupcie a zneužitia prostriedkov daňových poplatníkov pri vývoji kanadskej cestovnej aplikácie

31
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre internetu

Dvaja podnikatelia v oblasti technológií nedávno pred vládnym výborom vypovedali, že počas vývoja toľko kritizovanej cestovnej aplikácie ArriveCAN federálnej vlády’na vlastné oči videli, ako sa federálni manažéri dopúšťajú “vydierania” korupcie a “uzatvárania zmlúv s duchmi”, a to všetko na úkor daňových poplatníkov.

Počas zasadnutia Stáleho výboru pre vládne operácie a odhady (OGGO) 26. októbra Amir Morv, spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti Botler AI, povedal kanadským poslancom výboru, že “činy nesprávneho konania sa zriedkavo dejú izolovane.”

“Je to takmer vždy príznakom väčšej existencie a tolerancie nesprávneho konania,” povedal.

“Osoby, ktoré sa podieľajú na takomto konaní, sú tiež hlavným terčom zneužívania a vydierania,” povedal.

Botler, ktorý je spoločnosťou so sídlom v Quebecu, bol subdodávateľom pre Kanadskú agentúru pre pohraničnú stráž (CBSA) a nedávno odhalil podozrivé subdodávateľské zmluvy, ktoré neboli transparentné počas vývoja ArriveCan’

Podľa Globe and Mail správy poskytla CBSA trom spoločnostiam, ktoré sa podieľali na tvorbe aplikácie, viac ako 17 miliónov dolárov.

V súčasnosti OGGO vyšetruje, ako rôzne spoločnosti, ako napríklad Dalian, Coaradix a GC Strategies, dostali milióny z peňazí daňových poplatníkov na vývoj spornej aplikácie ArriveCAN.

Aplikáciu ArriveCAN zaviedla v apríli 2020 liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua a v novembri 2020 sa stala povinnou. Aplikáciu používala federálna vláda na sledovanie stavu očkovania COVID.

Keď bola aplikácia povinná, všetci cestujúci vstupujúci do Kanady ju museli používať na predloženie svojich cestovných a kontaktných údajov, ako aj všetkých údajov o očkovaní COVID pred prekročením hranice alebo nástupom do lietadla.

Generálna audítorka Kanady Karen Hoganová oznámila vyšetrovanie aplikácie ArriveCan vlani v novembri po tom, ako Dolná snemovňa odhlasovala v pomere 173:149 úplný audit tejto kontroverznej aplikácie.

Program bol kedysi opísaný kanadským pohraničným agentom ako “tyrania.” To stálo daňových poplatníkov neuveriteľných 54 miliónov dolárov, čo poslanci označili za podozrivo vysoké výdavky.

LifeSiteNews začiatkom tohto mesiaca informovali, že federálna vláda bola odhalená za to, že pred audítormi zatajila vyšetrovanie aplikácie ArriveCan Kráľovskou kanadskou jazdnou políciou (RCMP).

Spoločnosti ‘otvorene’ zapojené do rôznych trestných činností

Morv a spoluzakladateľ Botler Ritika Dutt vypovedali pred výborom o súkromných rozhovoroch, ktoré viedli s riadiacim partnerom spoločnosti GC Strategies Kristianom Firthom, ktorý má len dvoch zamestnancov.

Generálny riaditeľ CSBA Cameron MacDonald ich vyzval, aby spolupracovali priamo s GC Strategies. Obaja však rýchlo zistili, že všetka ich práca prebieha prostredníctvom inej spoločnosti s názvom Dalian, o čom však neboli informovaní.

Morv poslancom povedal, že dodávatelia sú “otvorene zapojení do rôznych kriminálnych aktivít” a že sa otvorene “dopúšťajú podvodov na vláde tým, že sľubujú vplyv a žiadajú za to materiálny prospech”.

Morv v podstate odhalil, ako sa súkromné spoločnosti využívajú na to, aby bez verejnej kontroly presúvali peniaze daňových poplatníkov do svojich pokladníc.

Morv tiež tvrdil, že Firth sa pravidelne chválil, že on a jeho priatelia, ktorí boli vysokými štátnymi úradníkmi s právomocami uzatvárať zmluvy, hovorili, že majú na seba “špinu”, čo sa používalo ako akási zaručená taktika vzájomného mlčania o korupcii.

Pozoruhodné je, že Morv uviedol, že dodávatelia by nekonali tak, ako konali, keby nemali “podporu frakcií vo vláde”

Potom povedal, že časť federálnej vlády sa “zmobilizovala, aby pochovala Botlerove”správy a chránila túto korupciu” po tom, čo poslal dve správy CBSA.

Ak ide o Duttovú, povedala poslancom, že v decembri 2022 boli jej e-maily hacknuté a “každý záznam e-mailu, ktorý mi poslal Kristian Firth, bol záhadne vymazaný.”

Povedala, že to prišlo v rovnakom čase, keď prezidentka CBSA Erin O’Gormanová povedala, že sa chystá zvážiť, či správy pošle RCMP.

Duttová povedala, že “sledovali a trpezlivo čakali, že niekto urobí správnu vec,” aby “konal na základe našich správ.”

“Ale namiesto toho sme mali zlomené srdce, pretože klamali. Klamali nám. Klamali vám v OGGO, klamali parlamentu a klamali kanadským daňovým poplatníkom,” dodala.

Tzv. "ghost contracting’ odhalené

Morva požiadala poslankyňa Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Stephanie Kusie, aby opísal, čo je to tzv. "ghost contracting”, keď sa to týka vývoja aplikácie ArriveCAN.

Podľa Morva mohlo byť ghost contracting to, ako sa spoločnosť GC Strategies, ktorá má len dvoch zamestnancov, dostala k 11,2 milióna dolárov na pomoc pri vývoji cestovnej aplikácie.

V podstate je “ghost contracting” sprostredkovateľ pridaný do mixu, ale nemá žiadnu právnu stopu späť k vláde. Spoločnosti nevykonávajú žiadnu prácu, ale získavajú “značnú sumu provízií”, povedal Morv.

Morv povedal, že si nie je istý, či spoločnosti Dalion alebo Coradix, ktoré dostali spolu 4,3 milióna dolárov na pomoc pri vývoji aplikácie, spĺňajú definíciu “ghost contracting”;, pretože si najali ghost contractors, aby vykonali skutočnú prácu.

Poslanec CPC Garnett Genuis uviedol, že celý rozvíjajúci sa škandál ArriveCAN ukázal “strašný systém vládnej korupcie”, ktorý presahuje rámec cestovnej aplikácie.

Morvovi povedal: “Opisujete systém, v ktorom vládne zákazky dostávajú preferovaní dodávatelia, tí tvrdia, že zadávajú zákazky iným subdodávateľom, ktorí podľa nich vykonávajú prácu a poskytujú o tom správy.”

Dodal: “Ale títo subdodávatelia nemusia vykonávať prácu. Nemusia vedieť, že sú uvedení. V niektorých prípadoch možno ani neexistujú. A potom tento systém umožňuje, aby títo pôvodní dodávatelia vystavovali daňovým poplatníkom nadmerné faktúry. O čo tu ide?"

Morv povedal: "V tomto prípade systém podporoval dodávateľov, aby to skutočne robili. To je pravda.”

Keď Trudeauova vláda zaviedla aplikáciu ArriveCAN, postarala sa o rýchle dodržiavanie pravidiel tým, že vtedy povedala: “Ak’nepredložíte cestovné informácie a doklad o očkovaní pomocou aplikácie ArriveCAN, môžete dostať pokutu 5 000 USD.”

Prední ústavní právnici uviedli, že ArriveCAN porušuje ústavné práva jednotlivca a že občianske slobody ľudí na papieri stratili “v reálnom svete účinný význam kvôli COVID.

Napokon na jeseň 2021 Trudeauova vláda zakázala bez vakcíny cestovať letecky, po železnici alebo po mori na vnútroštátnej aj medzinárodnej úrovni.

Táto politika mala za následok, že tisíce ľudí prišli o prácu alebo boli pre nedodržiavanie predpisov prepustení na dovolenku.

Trudeau “pozastavil” 20. júna 2022 povinnosť očkovania proti COVID na cestách. V októbri minulého roka kanadská federálna vláda ukončila všetky zostávajúce mandáty COVID týkajúce sa cestovania, vrátane maskovania v lietadlách a vlakoch, testovania COVID a umožnila, aby Kanaďania bez vakcíny už nepodliehali povinnej karanténe.

Viac ako 700 Kanaďanov bez vakcíny, ktorých sa negatívne dotýkajú federálne mandáty COVID očkovania, má spojili sa, aby podali mnohomiliónovú hromadnú žalobu proti federálnej vláde Trudeau’a.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre internetu