Justin-Trudeau-810x500.png

SLEDUJTE: Trudeau sa samoľúbo vyhol návrhu, že by mal odstúpiť z funkcie lídra Liberálnej strany

36
Kultúra smrti

Potom, čo jeden z popredných predstaviteľov Liberálnej strany Kanady, ktorý sa stal senátorom, vyhlásil, že Liberálna strana pod vedením premiéra Justina Trudeaua si musí hľadať nového lídra, Trudeau sa samoľúbo zbavil myšlienky na odstúpenie slovami: “No dobre.”

Koncom minulého týždňa sa reportér Trudeaua opýtal na nedávne komentáre senátora Percyho Downa, ktorý v rokoch 2001 až 2003 pôsobil ako šéf štábu bývalého liberálneho premiéra Jeana Chrétiena’a. Downa vymenoval Chrétien za senátora v roku 2003.

V&nbsppríspevku&nbsppre&nbspNational Newswatch z&nbspminulej stredy Downe uviedol, že “rozumným postupom” je, aby z&nbspimpozantného liberálneho zoskupenia vzišiel iný  liberálny líder, ktorý by ochránil tie politiky, ktoré [Trudeau] skutočne dokázal uskutočniť.”

V reakcii na otázku novinára, ktorý sa ho pýtal na Downove’pripomienky, Trudeau pôsobil samoľúbo, odpovedal, “No dobre.”

“Počúvajte to, želám mu všetko najlepšie v práci, ktorú’robí,” dodal.

Nedávne prieskumy verejnej mienky ukazujú, že podpora Konzervatívnej strany Kanady (CPC) pod vedením lídra Pierra Poilievreho dosahuje pozitívne hodnoty, ktoré neboli zaznamenané od prvých dní bývalého premiéra Stephena Harpera. Federálny @338Canada model skonštatoval, že “Outcome Odds” pre väčšinovú vládu konzervatívcov je 95 %.

Nedávny prieskum spoločnosti Leger ukazuje, že konzervatívci získajú približne&nbsp211 kresiel, čo predstavuje zisk 90 kresiel (výrazne nad potrebnou väčšinou 170 kresiel), pričom Trudeauovi liberáli stratia približne 90 kresiel a v prípade dnešných volieb by získali len 70 kresiel.

Ako Downe tvrdil, že “ak budúci líder liberálov dokáže stranu vrátiť do stredu politického spektra, liberáli majú šancu byť znovu zvolení.”

V nedávnom Hill Times rozhovore tiež naznačil, že si myslí, že Trudeau by mohol odstúpiť z postu lídra strany už vo februári 2024. V tom istom mesiaci v roku 1984 sa Trudeauov’otec Pierre Elliott Trudeau rozhodol, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Neskôr v tom istom roku konzervatívci pod vedením Briana Mulroneyho s prehľadom zvíťazili.

Ak ide o Justina Trudeaua, jeho vláda sa zaplietla do škandálu za škandálom, pričom najnovším je spor okolo trojročnej “pauzy” na uhlíkovú daň, ktorú oznámil minulý týždeň na vykurovací olej pre domácnosti, ale len v kanadskej provincii Atlantik.

Po tomto vyhlásení predstavitelia provincií Alberta, Saskatchewan, Ontario a Manitoba vyzvali, aby sa úľava na uhlíkovej dani vzťahovala na celú Kanadu.

Poilievre vyzval Trudeaua, aby vypísal “voľby o uhlíkovej dani”, aby sa Kanaďania mohli sami rozhodnúť, či chcú vládu za alebo proti dani, ktorá v niektorých provinciách spôsobila zdvojnásobenie účtov za vykurovanie domov.

Dnes sa CPC pokúsi prinútiť federálnu vládu, keď sa bude hlasovať o návrhu predloženom minulý týždeň, ktorý vyzýva na pozastavenie uplatňovania uhlíkovej dane pre všetkých Kanaďanov. Tento návrh má podporu Novej demokratickej strany (NDP), čo znamená, že jeho prijatie je pravdepodobné.