GettyImages-1536748728-810x500.jpg

Prečo USA až teraz pripúšťajú, že Ukrajina by mohla potrebovať dohodu s Ruskom?

30
Kultúra smrti

Pred viac ako štvrťstoročím George Kennan - hlavný architekt americkej politiky studenej vojny - publikoval v New York Times názor o nezmyselnosti rozširovania NATO až k hraniciam Ruska.

Vychádzal z elementárnych princípov rovnováhy síl a domnieval sa, že rozširovanie vojenskej aliancie (so sprievodnými vojenskými zariadeniami) až k Rusku by viedlo presne k nestabilite - a nakoniec k vojne -, ktorej chceli zástancovia tejto politiky zabrániť.

Každý vie, že americká vláda by nikdy netolerovala ruskú vojenskú alianciu so sprievodnými vojenskými zariadeniami kdekoľvek na západnej pologuli, nieto ešte priamo na americkej pevnine na hraniciach. Od 19. storočia americká vláda netoleruje ŽIADNE vojenské spojenectvo s európskymi mocnosťami kdekoľvek v blízkosti územia Spojených štátov.

V roku 1917 poslal nemecký minister zahraničných vecí Arthur Zimmerman mexickej vláde zašifrovaný telegram, v ktorom navrhoval vojenské spojenectvo proti Spojeným štátom. Britské námorníctvo ho zachytilo a dešifrovalo, a keď bol uverejnený v americkej tlači, okamžite ovplyvnil verejnú mienku v prospech vstupu do vojny proti Nemecku.

V roku 1962, keď boli na Kube objavené sovietske raketové zariadenia, vznikla medzi Kennedyho a Chruščovovou vládou veľká kríza, ktorá bola zažehnaná až vtedy, keď Kennedyho administratíva súhlasila s odstránením amerických rakiet.USA rakety Jupiter z Turecka.

Čítajte: Byli nepokoje na dagestanskom letisku Západom podporovanou protiruskou psy-op operáciou?

Dlhé roky som si kládol otázku, prečo by niekto so zdravým rozumom veril, že Rusko – krajina, ktorú v roku 1812 napadlo Francúzsko a v roku 1941 Nemecko, čo malo pre jej obyvateľov katastrofálne následky – bude tolerovať, aby sa vláda USA, spravodajské služby a NATO usadili na Ukrajine?"

Od decembra 2022 som od amerických vládnych predstaviteľov o konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom počul len nezmysly a humbug. Namiesto toho, aby vláda USA povzbudzovala Ukrajinu k urovnaniu sporov s Ruskom prostredníctvom rokovaní a kompromisov, podporovala strašne ničivú vojnu, v ktorej zahynuli státisíce mladých ukrajinských mužov.

Každý, kto si na pár hodín preštudoval vojenskú históriu, mohol ľahko rozpoznať, že spustenie protiofenzívy do ruských obranných pozícií na východnej Ukrajine by NEMOHLO fungovať.

Stratégia zatlačenia ukrajinských síl do ruských delostreleckých batérií bola sotva lepšia ako útok Únie na Marye’s Heights v bitke pri Fredericksburgu v roku 1862. Počas tejto dokonale márnej ofenzívy Únie veliteľ konfederačnej batérie poznamenal, že ak by mal dostatok streliva a prachu, mohol by zabiť každého muža severne od Rappahannocku, ak by ich dôstojníci Únie neustále posielali.

NBC v piatok informovala:

Predstavitelia USA, Európy podľa zdrojov otvorili tému mierových rokovaní s Ukrajinou. Rozhovory zahŕňali veľmi široké obrysy toho, čoho by sa Ukrajina mohla musieť vzdať, aby dosiahla dohodu s Ruskom.

Toto bolo bezprostredne predvídateľné. Odkedy ukrajinsko-ruská kríza pred takmer dvoma rokmi vstúpila do svojej záverečnej fázy (pred vojnou), vnímal som, že ukrajinská vláda nakoniec bude musieť rokovať s Rusmi, a preto by to mala urobiť skôr, než nechá zabiť státisíce ľudí.

Je strašná škoda, že Washington ovládajú krvaví ghúlovia, ktorí nikdy neprestávajú obhajovať a podnecovať strašné vojny, ktoré nikdy nič nedosiahnu okrem obohacovania vojensko-priemyselného komplexu.

Po katastrofálnom konci 20-ročného debaklu v Afganistane uplynuli sotva dva mesiace, kým tá istá banda neokonzervatívnych hlupákov začala požadovať zúčtovanie s Ruskom na Ukrajine.

Pochybujem, že niekomu z washingtonských jastrabov vôbec záleží na obyčajných Ukrajincoch. Hillary Clintonová výslovne vyhlásila, že podpora vojny na Ukrajine by viedla k tomu, že Rusko by v tejto krajine uviazlo rovnako, ako uviazlo v Afganistane (za pomoci USA, ktoré vyzbrojovali mudžahídov ako Usáma bin Ládin).

Podobné vyhlásenia o výhodách vedenia zástupnej vojny na Ukrajine vyslovili aj ďalší kongresmani a politickí predstavitelia, t. j. že je to skvelý spôsob, ako zabíjať Rusov a ubližovať Rusku bez toho, aby sme na to museli použiť amerických vojakov, a že je to skvelé pre americký zbrojársky priemysel. Je zrejmé, že im na Ukrajincoch vôbec nezáležalo.

Poučenie je jasné: americkí zahraničnopolitickí víťazi sú hlúpi a bezohľadní. Väčšina z nich nikdy nezažila ani jeden výstrel a nemá ani potuchy o strašnej realite vojny.

Veľmi to isté možno povedať o Američanoch, ktorí trvali na tom, že vyjednávanie s Ruskom je anatémou. Podobne ako pri povzbudzovaní najnovšieho futbalového tímu v lige sa oddávali brutálne sentimentálnej fantázii, že je lepšie, keď sa&nbspiní ľudia nechajú zabiť, namiesto toho, aby sa snažili o&nbspvyjednanie. Ich chápanie vojny sa podobá na chápanie sexu konzumentom pornografie to znamená, že je samoúčelné a úplne odtrhnuté od reality.

Pretlačené so súhlasom Kuriózneho diskurzu.