Nurse-Amy-Hamm-810x500.png

Kanadská zdravotná sestra bojuje o zachovanie licencie po tom, ako ju obvinili z "transfóbie" za potvrdenie biológie

58
Kultúra smrti

Sestrička z Britskej Kolumbie vypovedá, aby si udržala svoju ošetrovateľskú licenciu po tom, čo bola obvinená z “transfóbie” za to, že obhajuje práva a priestory žien”

3. novembra, po mesiacoch vypočúvaní, dostala zdravotná sestra z Britskej Kolumbie Amy Hammová možnosť brániť sa pred obvineniami BC College of Nurses and Midwives (BCCNM), že nie je spôsobilá pracovať ako zdravotná sestra, pretože verí, že pohlavie je založené na biológii.

“Problém nie je“o transsexuáloch,” povedala Hammová podľa denníka Post Millennial. “Problém je o tom, že máme priestory rozdelené podľa pohlavia, ktoré nemajú”mužské telá. Ženy majú dôvod obávať sa násilia zo strany mužov, a to je dôvod, prečo sme vôbec získali priestory segregované podľa pohlavia.”

“Ale nemyslím si, že by malo byť povinnosťou žien prijímať mužov do našich priestorov segregovaných podľa pohlavia, aby sme ochránili túto konkrétnu skupinu biologických mužov pred inými biologickými mužmi,” pokračovala. “Podporila by som tretie priestory a podobné veci. Som však pevne presvedčená, že aby sme si ženy, ako som už povedala, zachovali svoje súkromie, dôstojnosť a hlavne bezpečnosť, zaslúžime si a máme právo na priestory oddelené podľa pohlavia.”

Hammová varovala, že zakladanie pohlavia na niečom inom ako na biológii stavia ženy do nebezpečných situácií. Spomenula niekoľko prípadov, keď boli násilnícki zločinci mužského pohlavia poslaní do ženských väzníc, pretože tvrdili, že sú ženy. 

PREČÍTAJTE SI: Transgenderová mánia má za následok, že ženské’väznice sú preplnené mužskými sexuálnymi delikventmi

Dalej prezradila, že v Kanade existuje len jeden útulok pre obete znásilnenia, ktorý je vyhradený pre skutočné ženy. Útulok pre znásilnených vo Vancouveri musel o svoje právo odoprieť vstup mužom bojovať na Najvyššom súde.

“A odvtedy neustále prebiehajú kampane za ich zatvorenie,” Hamm dodala. “Trans aktivisti, viete, červenou farbou napísali na ich budovu ‘TERF’ a iné urážky. Na budovu im pribili mŕtve potkany, pretože neprijímajú biologických mužov. A trans aktivisti vo Vancouveri viedli kampaň za to, aby mesto Vancouver zrušilo financovanie tohto útulku pre znásilnené ženy zo strany mesta, čo mesto Vancouver skutočne urobilo.” 

Počas svojej výpovede, ktorá prišla po tom, čo bola nútená mlčať počas niekoľkých celodenných zasadnutí, Hammová prezradila, že jej obhajoba práv žien’bola vždy oddelená od jej práce zdravotnej sestry.

“Vždy som svoj súkromný život a svoje politické názory a súkromné názory veľmi oddeľovala od svojho pracovného života,” povedala. “Nikdy som v práci nehovorila o politike.”

Hammová sa stala terčom útokov BCCNM v roku 2020, keď sa spolupodieľala na financovaní billboardu s nápisom: “I [heart] JK Rowling,” s odkazom na slávnu britskú autorku”verejné komentáre obhajujúce ženské’toalety a iné súkromné priestory pred tým, aby ich využívali rodovo zmätení muži. 

BCCNM obvinila Hammovú z toho, že vyslovila “diskriminačné a hanlivé výroky týkajúce sa transrodových osôb [sic]”, pričom sa označila za zdravotnú sestru alebo vychovávateľku zdravotných sestier.  

Podľa akadémie boli Hammovej výroky “urobené na rôznych online platformách, okrem iného vrátane podcastov, videí, publikovaných textov a sociálnych médií,” v období od júla 2018 do marca 2021.  

Vyšetrovanie trvá už tri roky, začalo sa v novembri 2020. Doteraz sa Hamm pred komisiu dostavil viackrát, a to aj v septembri 2022 a októbri 2022, ako aj v januári a októbri tohto roka. Nadchádzajúce vypočutia majú pokračovať v dvoch blokoch zasadnutí, a to od 31. októbra do 3. novembra a od 6. do 8. novembra.   

Teraz absolvovala štvrté disciplinárne vypočutie v snahe udržať si licenciu. Mnohí poukazujú na súdny proces s Hammovou’ako na príklad stále väčšieho obmedzovania slobody prejavu v Kanade’a denník National Post označil vyšetrovanie za “hon na čarodejnice.”Hammová však uviedla, že táto vyčerpávajúca skúsenosť ju len posilnila. 

“A cez nápor zneužívania–zo strany jednotlivcov aj BC College of Nurses–roky právnych problémov, hrozbu straty všetkého, stať sa slobodnou matkou a vyrovnať sa s touto skutočnosťou–som sa stala silnejšou, než som si kedy predstavovala, že by som mohla byť,” povedala písala na X, predtým známom ako Twitter, po svojom poslednom vypočutí.