Screen-Shot-2023-06-20-at-13.37.00-e1702404236350-810x500.png

Vedenie synody o synodalite predstavilo ďalšie fázy príprav na rozhodujúce podujatie v roku 2024

73
Neutral

Vatikán oznámil najnovšie aktualizácie pre synodu o synodalite, keďže biskupské konferencie na celom svete majú za úlohu vydať dokumenty, ktoré budú tvoriť kľúčový text pre vrcholné zasadnutie synody v októbri 2024.

Generálny sekretariát Synody biskupov 12. decembra vydal podrobné informácie o tom, ako sa v súčasnosti pripravuje viacročná Synoda o synodalite na svoje vyvrcholenie v októbri 2024 - zasadnutie, na ktorom sa očakáva, že členovia synody predložia silné argumenty za razantné odklony od učenia Cirkvi vo viacerých bodoch. 

Po zverejnení súhrnnej správy zo zasadnutia synody v októbri 2023 a po stretnutí vedenia synodálneho tímu 5. decembra bol predstavený nový dokument, v ktorom sa načrtáva “práca, ktorej sa má Katolícka cirkev venovať” v období pred zasadnutím v októbri 2024. 

Dalšie úvahy sa uskutočnia

Synodálny sekretariát napísal, že “cestovná mapa” a všetky prípravy na zasadnutie v októbri 2024 majú vychádzať z roku 2023 syntetickej správy a dodáva, že “prehĺbenie synodality v misijnej perspektíve arozšírenie skúseností synodality na miestnej úrovni sú základnými kameňmi, nad ktorými sú miestne spoločenstvá vyzvané uvažovať.” [zvýraznenie pôvodné]

ČÍTAJTE: Synodálna správa o synodalite presadzuje diakonky a laickú správu, ale vyhýba sa poskytnutiu pevných odpovedí

Generálny sekretár synody kardinál Mario Grech uviedol, že cesta vedenia synody’k zasadnutiu v októbri 2024 predstavuje “jednotnú, ale diferencovanú cestu” pre rôzne údy Cirkvi. 

V dôsledku toho majú diecézy na celom svete za úlohu inscenovať úvahy o aspektoch súhrnnej správy z roku 2023, ktoré prehĺbia tému “diferencovanej spoluzodpovednosti v misii všetkých členov Božieho ľudu” a zároveň “budú pokračovať alebo podporovať nové iniciatívy, aby sme rástli ako synodálna cirkev v misii.”

V sprievodnom dokumente, ktorý vydal synodálny sekretariát, sú diecézy inštruované, aby čerpali zo súhrnnej správy’kontroverznejších častí – vrátane kapitol obhajujúcich diakonky a manželské služby – a zamerali sa tak na otázky ako:

S cieľom uľahčiť to, synodálny sekretariát dodatočne zverejnil pracovný list so sériou otázok a odkazov späť na súhrnnú správu z roku 2023. 

Vedenie synody sa však usilovalo zdôraznilo, že napriek zjavným podobnostiam nešlo o “začatie synodálneho procesu od začiatku alebo opakovanie procesu počúvania a konzultácií uskutočnených počas prvej etapy.”

Praktické kroky

Podľa sekretariátu synody je na miestnych biskupských’konferenciách alebo hierarchických štruktúrach, aby koordinovali diecéznu reflexiu o súhrnnej správe 2023. 

Títo organizujúci biskupi konferencie alebo ich východné ekvivalenty majú potom za úlohu vypracovať dokument – v rozsahu maximálne ôsmich strán –, ktorý zhrnie diecézne diskusie. Ten má byť predložený vedeniu synody do 15. mája 2024.

ČÍTAJTE: EXKLUZÍVNE: Synodálny dokument obsahuje ‘plán novej Cirkvi,’ varuje teológ

Tieto dokumenty budú mať kľúčový význam: Na základe nich bude vypracovaný pracovný dokument alebo Istrumentum laboris pre synodálne zasadnutie v októbri 2024. Podľa časového harmonogramu zverejneného Vatikánom bude Instrumentum laboris napísaný do konca júna 2024.

Pri tom sú “miestne cirkvi” vyzvané, aby si zo súhrnnej správy účinne vybrali aspekty, ktoré najviac uprednostňujú, a vyzdvihli ich v samostatných diskusiách: “Miestne cirkvi sú tiež vyzvané, aby si prešli celú súhrnnú správu a zozbierali požiadavky, ktoré najviac súznejú s ich situáciou.”

Cieľom je podľa synodálneho sekretariátu “udržať pri živote tú dynamiku počúvania a dialógu so všetkými, najmä s tými, ktorí zostávajú viac na okraji života Cirkvi, ktorú odštartovala prvá fáza synodálneho procesu a ktorá priniesla významné ovocie.”

Každá “miestna cirkev”, ktorá tak urobí, môže do 15. mája 2024 poslať biskupským” konferenciám dvojstranové zhrnutie týchto diskusií. Podľa vedenia synody však takéto miestne diskusie “nebudú priamo tvoriť predmet rozlišovania zhromaždenia“počas druhého zasadania [v októbri 2024], ale napriek tomu budú k dispozícii jeho členom.” 

Naopak, výsledky takýchto lokálnych diskusií majú “pomôcť zostaviť rámec, do ktorého bude zasadená práca zhromaždenia [2024].”

Členovia synody počas zasadnutí v októbri 2023.

Konkrétne riešené kontroverzné otázky

Viacero kontroverzných aspektov bolo prezentované v súhrnnej správe z roku 2023 a prevládajúcou témou, ktorá sa odvtedy objavila, je snaha o novú úlohu žien – ženský diakonát alebo ženská správa sú najčastejšie vyjadrené preferencie synodálnych aktivistov alebo heterodoxných prelátov.

ČÍTAŤ: Vatikán zmierňuje pravidlá o ukladaní popola zomrelých v zarážajúcom odklone od tradície

Ako sa uvádza v tlačovej správe vedenia synody, ide o zmeny v kánonickom práve, otázky nového chápania diakonátu, ženského diakonátu a zmeny v seminárnej formácii.

Tieto otázky nemajú byť ponechané len na rozmar diskusií na diecéznej úrovni, ktoré sa majú teraz uskutočniť, ale má sa nimi osobitne zaoberať špeciálne zostavená skupina. Tvoriť ju budú “odborníci” z celej Cirkvi a “príslušní” úradníci z Rímskej kúrie spolu s úradníkmi zo samotného synodálneho sekretariátu. 

ČÍTAŤ: Synoda odhaľuje Katolícku cirkev priamo infiltrovanú na najvyšších miestach | James Bogle

Podľa tlačovej správy “[zoznam] týchto tém bude predložený Svätému Otcovi ako ovocie synodálneho zhromaždenia,” ktorý potom vyberie témy, ktoré budú vybrané skupiny skúmať. 

Jich práca bude predstavená na synodálnom zhromaždení v októbri 2024.

Čo ďalej

Kľúčovým aspektom tlačovej správy, pracovného listu a riadiaceho dokumentu, ktoré boli dnes vydané, je priorita, ktorá sa teraz kladie na biskupské konferencie. Zdá sa, že sekretariát synody má v úmysle, aby sa “proces” po októbrovom summite vo Vatikáne vrátil na miestnejšiu úroveň, ale na miestnu úroveň, ktorá bude prebiehať pod starostlivým vedením a nadradenou kontrolou biskupských” konferencií.

Ak sa pozrieme len na praktické záležitosti, vedenie synody tomu venuje oveľa menej času ako predtým:

Vďaka tomu, že tieto ďalšie kroky sú v skutočnosti opakovaním úvodných fáz synody, od diecéz sa žiada, aby za päť mesiacov urobili to, na čo predtým na začiatku synody dostali rok a pol.

Výber kontroverzných tém ako oblasti osobitného štúdia – a ich výber samotným pápežom – má osobitný význam. Na otázku LifeSiteNews počas synody o homosexuálnych témach v synodálnych diskusiách hlasujúci kardinál Leonardo Steiner tvrdil, že na tému požehnania osôb rovnakého pohlavia je nejednotný názor, a dodal, že pápež František naplánoval na budúcoročné’synodálne zasadnutia, ktoré sa budú osobitne zaoberať touto témou.

ČÍTAŤ: Pápež František údajne poveril budúcoročnú’synodu, aby sa zaoberala ‘požehnaním’osôb rovnakého pohlavia;

Keďže mnohí členovia synody po zasadnutí v roku 2023 uviedli, že podujatie v roku 2024 má byť rozhodujúcejšie, ďalšie fázy podujatia treba sledovať s osobitnou pozornosťou.