shutterstock_757545853-810x500.jpg

Texaská matka opustila štát, aby potratila postihnuté dieťa po tom, čo texaský najvyšší súd zablokoval interrupciu

36
Kultúra smrti

Matka z Texasu údajne opustila svoj domovský štát, aby legálne potratila svoju postihnutú dcéru. Rozhodnutie pre interrupciu mimo štátu prišlo niekoľko dní po tom, čo texaský najvyšší súd zablokoval nariadenie, ktoré by umožnilo interrupciu v Texase napriek štátnemu zákazu.

Tridsaťjedenročná Kate Coxová z Dallasu sa dostala na titulné stránky novín, pretože podala žalobu, aby získala výnimku zo štátneho zákazu interrupcií, ktorý zakazuje zabíjanie nenarodených detí, pokiaľ sa nepovažuje za nevyhnutné, aby sa ušetrilo údajné riziko fyzického postihnutia alebo smrti matky. V súčasnosti je v platnosti zákon o srdcovom tepe, ako aj úplný zákaz z roku 1925 a zákon o spúšťacom mechanizme z roku 2021, ktorý sa smie uplatňovať po zrušení rozsudku Roe v. Wade v júni 2022. 

Aborční aktivisti sa pokúšajú dosiahnuť, aby sa obmedzenia Texasu’v oblasti interrupcií zmiernili a zahrnuli výnimky pre abnormality plodu, ktoré sa považujú za “smrteľné. 

Čítajte: Mamičky detí s abnormalitami búšili do texaského rozhodnutia, ktoré povoľuje potrat pri fatálnej diagnóze

V pondelok popoludní Centrum pre reprodukčné práva – skupina podporujúca potraty so sídlom v New Yorku, ktorá zastupuje Coxovú – oznámila na X, že matka opustila Texas, aby potratila svoju 20-týždňovú dcéru. Túto správu rýchlo oplakali zástancovia života v Texase i mimo neho.

“Smútime nad rozhodnutím vziať Baby Coxovej’život namiesto toho, aby sme jej dali všetky šance na život,” uviedla Kimberlyn Schwartzová, riaditeľka pre médiá a komunikáciu organizácie Texas Right to Life, v tlačovej správe. “Chceme, aby rodičia vedeli, že existuje nádej, keď čelia ťažkým diagnózam plodu. Namiesto potratu existujú možnosti, ktoré potvrdzujú život.”

Konkrétne Schwartzová odkázala rodičom postihnutých detí, aby navštívili neziskovú organizáciu Abel Speaks, ktorej poslaním je “pomáhať rodičom ctiť si život ich detí’keď čelia život limitujúcemu ochoreniu.Texaské právo na život tiež uviedlo, že deti s trizómiou 18 alebo Edwardsovým syndrómom, diagnózou, ktorá bola stanovená Coxovej nenarodenému dieťaťu, “ďaleko prežívajú negatívne prognózy, ktoré im dávajú lekári podporujúci potraty”, ak dostanú “šancu na život” mimo maternice.

Najčastejšou technikou interrupcie v druhom trimestri je dilatácia a evakuácia (D&E) alebo rozštvrtenie, ktoré často zahŕňa bolestivé roztrhanie nenarodeného dieťaťa končatinu po končatine a rozdrvenie jeho lebky.

Čítajte: Nebraska zakazuje ‘strašný’ potratový zákrok, pri ktorom sa živé dieťa trhá končatinu po končatine

V priebehu dní po tom, ako okresný sudca vydal príkaz, ktorým povolil Coxovej potrat jej dieťaťa kvôli trizómii 18 a nepodložených obvinení z ohrozenia zdravia Coxovej’zakladateľka Live Action a pro-life aktivistka Lila Rose sa na sociálnych sieťach pustila do obhajoby práva postihnutých detí’nebyť zavraždené.

“Je zlé zavraždiť nevyliečiteľne choré narodené dieťa,” napísala Roseová na X. “Rovnako zlé je zavraždiť nevyliečiteľne choré nenarodené dieťa. Veľmi choré alebo postihnuté nenarodené deti si’nezaslúžia smrtiacu ihlu alebo kliešte potratára—zaslúžia si lekársku starostlivosť, & v potrebných prípadoch novorodeneckú paliatívnu starostlivosť.”

V samostatnom príspevku Roseová tiež uviedla, že “nie je’z lekárskeho hľadiska’nevyhnutné’ zabiť postihnuté nenarodené dieťa. Je’ohavné zabiť ľudskú bytosť, pretože je chorá alebo postihnutá, najmä bezmocné dieťa—a trvať na tom, že je to’súcit.’Mediálny naratív podporujúci potraty je odporne nečestný a krutý.”

PREČÍTAJTE SI: Predstava obete potratu je najúčinnejším nástrojom na obrátenie ľudí na stranu pro-life

Prípad Coxovej’sa dostal na titulné stránky celoštátnych médií 7. decembra, keď sudkyňa Maya Guerra Gambleová vydala dočasné pozastavenie zákazu interrupcií, aby Coxovej umožnila zavraždiť jej nenarodené dieťa v 20. týždni. Nasledujúci deň Najvyšší súd štátu príkaz zablokoval v reakcii na odvolanie generálneho prokurátora Kena Paxtona a jeho tímu.