shutterstock_628339208-810x500.jpg

Darujte na Vianoce pomoc rodičom s malými deťmi v kostole

0
Kultúra života

Darčekom zadarmo, ktorý môžete darovať počas tohto vianočného obdobia a počas celého roka, je pomoc rodičom s malými deťmi v kostole.

Tento príspevok je asi trochu samoúčelný, keďže mám dve malé deti. Ale nikdy som’nemal vo svojom vlastnom zbore problém s tým, že by som mal pomoc. V skutočnosti sa z mojich pozitívnych skúseností odvíjalo niekoľko rád, ktoré ponúkam vám, čitateľom, o spôsoboch, ako môžete obdarovať rodičov.

Prvé, zistite, či s dovolením vášho kňaza’existuje spôsob, ako nahrávať homílie, aby sa po omši rozdali cirkevnému spoločenstvu. Jednoduché zvukové nahrávače sú lacné a ľahko ovládateľné. Počítače majú zvyčajne ľahko použiteľné strihové vybavenie a v každom prípade je niekto vo farnosti pravdepodobne dostatočne technicky zdatný, aby to urobil. Rodičia, ktorí musia vodiť deti do kostola a z kostola (čiastočne aj kvôli vám, aby bol ticho), to ocenia.

Druhé, ponúknite sa, že dáte pozor na deti, kým rodičia pôjdu na spoveď pred, počas alebo po omši. (Alebo sa neponúkajte – nedávno som počas omše povedala mužskému priateľovi, aby podržal môjho najmladšieho, kým pôjdem na spoveď. Všetko sa podarilo."

Vyžaduje si to istú mieru dôvery a je pochopiteľné, že rodičia sú opatrní, keď nechajú svoje deti strážiť len tak hocikoho. Časť B tohto návrhu je predstaviť sa ostatným ľuďom v kostole, pozvať ich k sebe a spoznať sa. Dokonca aj farníci bez malých detí chcú poznať ostatných ľudí vo svojom kostole.

Tretia možnosť: Ak nie je možné strážiť deti, kým ich rodičia idú na spoveď, buďte otvorení tomu, aby rodičia išli v rade na spoveď pred vami. Jeden láskavý katolík, keď videl, že máme s manželkou dve malé deti, ma počas spovede po každodennej omši v neďalekom kostole pustil pred seba. Neuráža ma, ak to ľudia nechcú urobiť – aj iní ľudia majú povinnosti, najmä vo všedný deň, a možno potrebujú ísť do práce alebo sa vrátiť domov. Ale ak je možné, aby vás rodič predbehol, ocení to.

Takisto jednoducho hľadajte spôsoby, ako pomôcť, aj keď sa môžu zdať malé. Možno by ste sa ako starší muž necítili pohodlne, keby ste sa ponúkli, že postrážite dvojročné dieťa. Ale môžete sa ponúknuť, že budete nosiť tašku s plienkami, otvoríte mamičke dvere alebo ponúknete nejaké náboženské knihy, ktoré môžu dať svojim deťom.

Ďalším nápadom je zorganizovať pre nové mamičky vlak s jedlom. A nemám na mysli len mamičky, ktoré sú na materskej prvýkrát – myslím tým kedykoľvek, keď sa niekomu narodí dieťa. Je to skvelá príležitosť, do ktorej sa môže zapojiť každý – aj keď neviete variť, môžete si kúpiť mrazené jedlo z obchodu s potravinami alebo z reštaurácie.

Malými gestami dáte rodičom najavo, že ste radi, že svoje deti vodia na omšu. Viem aspoň o jednom kostole Kňazského bratstva svätého Petra (FSSP), ktoré má v kúpeľni bezplatné plienky a utierky. Nezáleží na tom, či ich rodičia pre svoje deti vôbec potrebujú – tento jednoduchý prejav stačí na to, aby dali rodine najavo, že na ňu niekto myslí.

Takisto sa každý môže nechať otočiť, keď dieťa kričí. Rodičia počujú, že dieťa kričí, nepáči sa im to o nič viac ako vám a pozeranie na nich nepomáha. Namiesto toho im ponúknite Zdravas Mária.

Čo vedie k poslednému bodu: Pamätajte, že dnešné malé deti v kostole sú doslova budúcnosťou. Môžu byť kňazom, ktorý udeľuje posledné pomazanie, alebo mníškou, ktorá sa modlí za vašu dušu, keď ste v očistci. Sú to budúci katolícki apologéti, katechéti a strážcovia viery. Možno raz budú pápežom (osoba, ktorá bude pápežom v roku 2080, má teraz pravdepodobne asi päť rokov).

Ale ich rodičia potrebujú najprv vašu pomoc.