Trump-2-810x500.jpg

"Banánová republika": v Colorade, kde Trumpa vylúčili z hlasovania v roku 2024

19
Neutral

Po utorňajšom rozhodnutí Najvyššieho súdu štátu Colorado, ktorý zakázal bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi byť uvedený na volebnom lístku pre primárky v roku 2024, pribudli reakcie. Trump rozhodnutie označil za “zasahovanie do volieb” a jeho tím prisľúbil, že sa proti rozhodnutiu odvolá na Najvyšší súd USA.

V utorok večer Najvyšší súd štátu Colorado rozhodol v pomere 4:3, že Trump nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta v roku 2024 z dôvodu jeho údajnej účasti na “vzbure” 6. januára 2021 a že jeho meno by sa nemalo objaviť na volebných lístkoch v primárkach štátu, informoval portál LifeSiteNews. Ako však poznamenal expert na volebné právo z Heritage Foundation Hans von Spakovsky, “žiadny federálny súd neodsúdil Trumpa za účasť na ‘vzbure alebo povstaní;”a “Senát zbavil Trumpa tohto obvinenia pri jeho druhom impeachmente.”

Trumpova’kampaň okamžite zatlačila na coloradský súd”ako na “chybné rozhodnutie” vydané na podporu “Sorosom financovanej ľavicovej skupiny”;zasahovať do volieb v mene krivého Joea Bidena” a prisľúbila, že  “urýchlene podá odvolanie na Najvyšší súd Spojených štátov a súčasne požiada o pozastavenie tohto hlboko nedemokratického rozhodnutia.

Čítajte: Najvyšší súd v Colorade vyhlásil, že Trump nie je spôsobilý uchádzať sa o prezidentský úrad, štátne’primárky

Samotný Trump na túto správu reagoval v osobnom príspevku na svojej sociálnej sieti Truth Social, v ktorom označil utorok za “smutný deň v Amerike.” 

V správe, ktorú poslal v stredu ráno všetkými veľkými písmenami, Trump povedal “také niečo sa v našej krajine ešte nestalo. Banánová republika? Zasahovanie do volieb!!!”

Povedal, že “Biden by mal zrušiť všetky tieto falošné politické obvinenia proti mne, trestné [aj] občianske,” a dodal, že “každý prípad, proti ktorému bojujem, je dielom ministerstva spravodlivosti a Bieleho domu.”

Trump nie je zďaleka sám, kto odsúdil toto rozhodnutie, ktoré pravdepodobne vyvolá podobné snahy v ľavicových štátoch po celej krajine, keďže Trump zrejme prekonať Bidena v prieskumoch verejnej mienky, ktoré smerujú ku konfrontácii v roku 2024.

Republikánska strana štátu Colorado v utorok večer prisľúbila, že zruší svoje primárky v štáte, ak sa na hlasovacom lístku neobjaví meno Trump’. Strana vydala toto vyhlásenie v reakcii na republikánskeho prezidentského kandidáta Viveka Ramaswamyho, ktorý sľúbil, že sa vzdá primáriek v Colorade, ak sa na hlasovacom lístku neobjaví Trump’ovo meno.

“Sľubujem, že odstúpim z hlasovania v primárkach GOP v Colorade, kým na hlasovacom lístku nebude môcť byť aj Trump, a žiadam, aby Ron DeSantis, Chris Christie a Nikki Haleyová okamžite urobili to isté – inak mlčky podporujú tento nezákonný manéver, ktorý bude mať pre našu krajinu katastrofálne dôsledky,” Ramaswamy povedal na X.

Coloradská GOP odporučila Ramaswamymu, že to nebude’musieť urobiť, pretože v takom prípade sami odstúpia.

Trumpovi’kolegovia z GOP, ktorí sa uchádzajú o prezidentské kreslo, sa tiež rýchlo vyjadrili k rozhodnutiu.

Trumpov’republikánsky protikandidát v roku 2024 Ron DeSantis vyzval Najvyšší súd USA, aby rozhodnutie zvrátil, a uviedol, že rozhodnutie v Colorade je v rozpore s neustálym odvolávaním sa demokratov’na potrebu ochrany “demokracie.”

“Ľavica sa odvoláva na ‘demokraciu’, aby ospravedlnila svoje využívanie moci, aj keď to znamená zneužitie súdnej moci na odstránenie kandidáta z volieb na základe falošných právnych dôvodov,” povedal DeSantis. “SCOTUS by mal rozhodnutie zvrátiť.”

Nádejná členka GOP Nikki Haleyová tiež povedala, že nechce, aby “sudcovia robili tieto rozhodnutia” a že chce “poraziť” Trumpa “férovo a čestne.”

“Potrebujeme, aby tieto rozhodnutia robili voliči,” povedala.

A reakcia sa netýkala”výlučne republikánskych prezidentských kandidátov.

Robert F. Kennedy Jr. bývalý demokrat, ktorý sa teraz uchádza o prezidentský úrad v roku 2024 ako nezávislý, povedal “Každého Američana by malo znepokojiť rozhodnutie Najvyššieho súdu v Colorade’vyradiť prezidenta Trumpa z hlasovania.”

“Keď je akýkoľvek kandidát zbavený práva kandidovať, americký ľud je zbavený práva na voľbu,” povedal Kennedy.

O rozhodnutí sa vyjadrili aj republikánski zákonodarcovia, ktorí pravdepodobne vytvoriť vážne rozbroje v pretekoch v roku 2024.

“Zrejme demokracia je, keď sudcovia povedia ľuďom, že’nesmú hlasovať za kandidáta, ktorý vedie v prieskumoch?” reagoval Ohio republikánsky senátor J. D. Vance. “Je to hanebné.”

Republikánsky senátor Ted Cruz z Texasu povedal, že rozhodnutie Colorada je “odpad” a že Najvyšší súd USA “ho zvráti.”

Ako už LifeSiteNews informoval, floridský republikánsky senátor M. Marco Rubio vyhlásil na X, že “USA. uvalili sankcie na iné krajiny za to, že urobili presne to, čo dnes urobil Najvyšší súd v Colorade.”

S podobným názorom sa stotožnil aj republikánsky senátor Mike Lee z Utahu, ubezpečil, že USA budú “hroziť sankciami proti krajinám, ktorých súdy vylúčili vyzývateľa, aby ochránili úradujúceho sudcu.”

A niektorí naznačili, že toto rozhodnutie vyletí demokratom’do tváre.

“Jedno je jasné: Donaldovi Trumpovi to pomôže. To si to títo coloradskí šašovia v čiernych rúchach neuvedomujú?"” Senátor Lee povedal.

Trumpov prieskumník Jim McLaughlin povedal Politico, že “Američania majú veľký zmysel pre spravodlivosť, a práve títo ľudia behajú okolo a hovoria, že Trump’je hrozbou pre demokraciu, a’nech ho vyhodia z volieb.”

“Nedávajú americkému ľudu právo rozhodovať,” povedal. “Toto sa, myslím, obráti proti nemu.”