Untitled-2-810x500.png

Vivek a DeSantis sa rozchádzajú v názore na to, ako reagovať na pokus Colorada odstrániť Trumpa z hlasovania

24
Neutral

Republikánsky prezidentský kandidát Vivek Ramaswamy prisľúbil, že sa odstráni z primárnych volieb v Colorade, ak Najvyšší súd Colorada povolí, aby odvolanie bývalého prezidenta Donalda Trumpa vstúpilo do platnosti, čo je gesto, ktoré jeho spolukandidát a guvernér Floridy Ron DeSantis pokarhal ako zbytočné dávanie demokratom to, čo v skutočnosti chcú.

V utorok najvyšší súd Colorada’rozhodol v pomere 4:3, že Trump nie je spôsobilý byť prezidentom na základe diskvalifikačnej klauzuly 14. dodatku k americkému zákonu. ústavy, ktorý hovorí, že “[n]ikto” nemôže “zastávať žiadnu funkciu”, kto sa “zapojil do povstania alebo vzbury proti” Spojeným štátom, “alebo poskytol pomoc alebo útechu ich nepriateľom.” 

Demokrati tvrdia a súd im dal za pravdu, že Trump tak urobil tým, že “sa zapojil do vzbury” tým, že vyzval na neslávne známu demonštráciu 6. januára 2021 na protest proti potvrdeniu Kongresu o jeho prehre v roku 2020 s Joeom Bidenom, ktorá sa zvrhla na výtržnosti v budove amerického Kapitolu. FBI nakoniec musela priznať, že nenašla dôkazy o tom, že by výtržnosti boli Trumpovým zámerom alebo inak naplánované ľuďmi z jeho okolia.

Trumpovi’konkurenti z GOP väčšinou odsúdili rozhodnutie ako politicky motivované zneužitie moci, opomenutie faktov aj zákona a neoprávnené zasahovanie do volebného procesu, ktoré by malo byť zrušené. 

Ramaswamy zašiel až tak ďaleko, že “prisľúbil, že sa stiahne z hlasovania v primárkach GOP v Colorade, kým nebude umožnené, aby bol na volebnom lístku aj Trump”, pričom “požaduje, aby Ron DeSantis, Chris Christie a Nikki Haleyová okamžite urobili to isté—, inak mlčky podporujú tento nezákonný manéver, ktorý bude mať pre našu krajinu katastrofálne následky.”

Počas rozhovoru pre NewsMax bol DeSantis opýtanýna návrh, ktorý odmietol.

“Nie, myslím si, že’to len nahráva ľavici. Myslím si, že prípad zvráti Najvyšší súd, ale ja’som sa kvalifikoval na všetky voľby,”odpovedal. “Súťažím vo všetkých štátoch a’nazbieram potrebný počet delegátov. O to v tejto situácii ide. Predpokladám však, že toto rozhodnutie bolo politické a bude zvrátené.”

Rôzne mediálne osobnosti, ktoré sa hlásia k MAGA, sa vrhli na DeSantisa a naznačili, že je povinný fakticky obetovať vlastnú kandidatúru na znak solidarity so svojím hlavným súperom:

Ostatní medzitým súhlasili s DeSantisom, že takéto gesto by nemalo žiadny produktívny účel a bolo by bezpredmetné, pretože USA. Najvyšší súd pravdepodobne toto rozhodnutie zruší ako neústavné, pričom poznamenali, že Trump ešte v skutočnosti nebol z hlasovania v Colorade odstránený, keďže rozhodnutie nadobudne účinnosť až 4. januára, a to práve preto, aby mal najvyšší súd krajiny’čas na posúdenie. 

Niektorí tiež odmietli Ramaswamyho’vyhlásenie ako snahu o ešte väčšiu priazeň Trumpa v nádeji, že si zabezpečí pozíciu v hypotetickej druhej administratíve, a naznačili, že Trump by nebol podobne veľkorysý, ak by sa úlohy vymenili, vzhľadom na vlastnú históriu 45. prezidenta’chce a pokúšajúceho sa diskvalifikovať oponentov z volebných lístkov:

DeSantis tiež argumentoval, že prebiehajúce právne výzvy proti Trumpovi “100%” boli “nespravodlivé” a “zneužívali moc,” ale slúžili aj stratégii “v podstate upevniť podporu v primárkach pre [Trumpa], dostať ho do všeobecných volieb a celé všeobecné voľby budú všetky tieto právne veci, ktoré by umožnili prezidentovi Joeovi Bidenovi “prekorčuľovať cez túto vec.”

Pred rokom, po strednodobých voľbách do Kongresu v roku 2022’neúspešných, mnoho voličov ukázali, že národne a v početných primárnych states väčšina republikánov chcela prejsť od bývalého prezidenta k lídrovi, akým je DeSantis. Ale šnúra trestných obvinení proti Trumpovi v rôznych jurisdikciách podnietila voličov GOP, aby sa okolo neho zjednotili, aj keď právne bitky oslabujú Trumpovu’zbieranie finančných prostriedkov a schopnosť viesť kampaň.

Trump si udržiava ovládajúci náskok v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu, ktorý DeSantisovi stúpenci počítajú zvrátiť počnúc guvernérovou’pozemnou operáciou prinášajúcou prekvapivé víťazstvo v Iowských volebných zhromaždeniach. 

Kmitajúce celoštátne prieskumy verejnej mienky v súčasnosti Trumpovi tesne vedú v tesnom súboji s Bidenom v prípade nominácie bývalého prezidenta, hoci voliči tiež tvrdia, že pravdepodobné odsúdenie na ľavicových miestach zníži pravdepodobnosť jeho podpory. Špekuluje’sa tiež, že demokrati môžu Bidena nahradiť mladším demokratom, napríklad Gavinom Newsomom alebo Deanom Phillipsom, a zatiaľ nie je známe, ktorý kandidát by stratil viac hlasov v prospech nezávislého kandidáta na prezidenta Roberta F. Kennedyho mladšieho’.

Voľby v republikánskych primárkach sa začnú až v januári a do všeobecných volieb zostáva 11 mesiacov.