Canadian-March-for-Life-2023-Lino-810x500.jpg

Prvý pochod za život v Quebecu ohlásený na jar budúceho roka

27
Kultúra života

Na jar budúceho roka zaplaví ulice mesta Quebec množstvo demonštrantov za život, ktorí sa budú snažiť o kultúrne a právne zmeny v provincii aj v celej krajine.

Deň 1. júna budúceho roka bol stanovený ako deň prvého Pochodu za život v Quebecu. Prezident Quebeckej koalície za život (QLC) Georges Buscemi pre LifeSiteNews povedal, že rozhodnutie začať nový pochod v Quebecu vychádza z úspechu amerického Pochodu za život.

“Je to skutočne reakcia na zrušenie rozsudku Roe v. Wade a myšlienku, ‘môže sa to stať v Kanade?"” povedal Buscemi. “Zároveň progresívna ľavica v Quebecu premýšľala, ‘ako to zastaviť, aby sa to nedostalo do Quebecu?"”

Buscemi mal na mysli quebeckého ministra Martine Biron, ktorá sa nechala počuť, že chce do zákona zakotviť “právo ženy’na potrat” v provincii napriek tomu, že zatiaľ nebola vyvinutá žiadna vážna snaha o zákaz tejto smrteľnej praxe.

Na otázku, či nový pochod nebude brániť národnému Pochodu za život v Ottawe, Buscemi odpovedal, že vplyv bude minimálny.

“Možno sa tieto dva pochody budú prekrývať, čo sa týka počtu ľudí, ale nie veľmi, pretože po prvé, nie sú tak blízko pri sebe, nie sú doslova v ten istý deň alebo týždeň,” povedal.“[Po druhé,] sú od seba dosť vzdialené. Quebec City je od Ottawy vzdialený dobrú cestu. Veľa ľudí malo problém dostať sa z Quebec City do Ottawy. Nikdy sa nám nepodarilo naplniť plný autobus.

Buscemi pripustil, že ľudia v Montreale si môžu vybrať jeden z nich, avšak stále je nepravdepodobné, že by to malo vplyv na národný pochod.

“Na pochod chodilo každý rok zhruba 500 Quebčanov, a tak ak možno polovica nepríde, na kopci bude len o 250 ľudí menej z 20 000, nemusí to byť príliš viditeľné,” dodal Buscemi.

Pokiaľ ide o dátum 1. júna, QLC si vybrala sobotu, pretože je to zvyčajne najvhodnejší deň na účasť protestujúcich, ale ročné obdobie nebolo náhodné.

“Chceli sme byť solidárni s ostatnými pochodmi po celej Kanade,” povedal. “Tie sa konajú začiatkom mája a my“sa chystáme ku koncu mája, začiatkom júna [každý rok].”

Buscemi dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť účasť 1 500 demonštrantov. Pre LifeSiteNews povedal, že toto očakávanie je podložené precedensom:

“Mali sme podobné pochody s podobnou demografiou, napríklad pochod proti eutanázii v počte asi 1 100 ľudí v Quebecu. To bolo možno pred 10 rokmi. Potom bol v Quebecu pochod za Ježiša, ktorý mal 1 500 ľudí.

Pokiaľ je legálnosť potratov federálnou záležitosťou, provincie financujú túto zlú prax na náklady daňových poplatníkov. Buscemi hovorí, že napriek tomu treba tento pochod vnímať ako súčasť celoštátneho boja proti potratom, a nie ako nezávislý podnik len pre Quebec.

“Je to“rozšírenie celoštátneho Pochodu za život. Na provinčnej úrovni dochádza k financovaniu potratov, takže by sme mohli vytvoriť vyhlásenie, v ktorom by sa hovorilo, že potraty by sa nemali financovať. Nevidím, že by to bolo vypočuté."

Buscemi hovorí, že quebecký pochod má mať podobný formát ako národný pochod, ktorý už desaťročia neustále priťahuje tisíce Kanaďanov do Ottawy.

“Bude to podujatie, ktoré sa začne v poludňajších hodinách pomalým rozchodom a potom budú na poludnie prejavy, po prejavoch bude pochod centrom mesta a potom sa vrátime a možno budeme mať svedectvá po potrate.”

Ak sa Buscemi zúčastní na pochode v budúcom roku, požiadal o dobrovoľníkov na podujatie a modlitby za úspech pochodu. Viac informácií a aktuálne informácie nájdete na stránke Koalície pre život v Quebecu