Tamara-Lich-810x500.png

Po dlhšej prestávke bude tento týždeň pokračovať súdny proces s vodcami konvoja slobody

27
Neutral

Proces s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom bude pokračovať 4. januára v budove súdu v Ottawe.

Proces bol prerušený od 7. decembra 2023.

Od prerušenia procesu na vianočné prázdniny došlo k niekoľkým významným udalostiam.

Predovšetkým sa Lichová po 22 mesiacoch vrátila na sociálne médiá, keďže jej súd zakázal používať všetky platformy v rámci predchádzajúcich podmienok prepustenia na kauciu, ktoré boli pred Vianocami náhle zmiernené.

Krátko na to opätovne aktivovala svoje konto na X (predtým Twitter), písala, “Uplynulo dlhých 22 mesiacov, odkedy som sa mohla prihlásiť na svoj účet na Twitteri,” napísala Lich vo štvrtok. “@elonmusk stalo sa niečo zaujímavé, kým som’bola preč??!?!?!?”

Lichová od svojho návratu na sociálne siete zverejnila niekoľko príspevkov, hoci sa uvidí, ako sa vyjadrí po obnovení súdneho procesu.

Pred Vianocami tiež právnici vedúcich konvoja slobody’ uviedli, že hromadná žaloba vo výške 290 miliónov dolárov, ktorú podali nespokojní obyvatelia Ottawy proti vedúcim, má za cieľ “umlčať” vedúcich” právo na slobodu “prejavu.”The Freedom Convoy leaders’právnici požiadali o zamietnutie žaloby.

V posledný deň súdneho procesu na rok 2023 Fond na podporu demokracie (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lich’ové súdne trovy, poznamenal, že súd bude pokračovať v roku 2024 s “voir dire,” alebo súdnym pojednávaním v rámci súdneho pojednávania, ktoré sa bude “konať o tom, ako by sa malo zaobchádzať s pripomienkami sudcu, ktorý predsedal súdnemu príkazu v Ottawe z februára 2022.”

“V nasledujúcich dňoch by malo byť rozhodnuté o návrhu obhajoby na zamietnutie Carterovej žiadosti,” uviedla TDF.

Súdny proces, ktorý sa začal 5. septembra 2023, mal trvať len niekoľko týždňov.

V roku 2022 sa právnici oboch strán zhodli na tom, že 16 dní by bol primeraný čas na spravodlivý proces. Koruna však dlho prechádzala zoznamom svedkov, čo spomalilo tempo procesu na minimum.

Podľa TDF koruna doteraz tvrdila, “že absencia násilia alebo pokojný charakter protestu neznamenali, že bol zákonný, pričom zdôraznila, že dôkazné bremeno o nezákonnosti protestu bolo na korune“a že protest bol nezákonný.”

Koruna sa v snahe dokázať, že Lich a Barber svojimi slovami nejakým spôsobom ovplyvnili konanie protestujúcich”v rámci spoluspiknutia, pevne držala tejto predstavy. Toto tvrdenie obhajoba odmietla ako slabé.

Skutočnosť je taká, že Lich a Barber viackrát spolupracovali s políciou, aby protesty boli v súlade so zákonom.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.

Začiatkom roku 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby prišli do Ottawy a požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu vláda premiéra Justina Trudeaua’14. februára prijala zákon o mimoriadnych udalostiach.

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bol jeden protestujúci, staršia pani, zadupaný policajným koňom, a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a zastrelená kanistrom so slzotvorným plynom.

LifeSiteNews sa rozsiahlo venuje súdnemu procesu