woman-at-computer-credit-card-810x500.jpg

Údaje ukazujú, že bezdetné ženy sa po úniku informácií o Dobbsovi a zrušení rozsudku Roe v. Wade zásobili potratovými tabletkami

29
Kultúra smrti

Nový výskumný článok odhaľuje, že pred historickým zrušením rozsudku Roe v. Wade sa netušené ženy zásobili potratovými tabletkami.  

Dňa 2. januára bol v odbornom lekárskom časopise JAMA Internal Medicine uverejnený akademický list s názvom “Advance Provision of Mifepristone and Misoprostol via Online Telemedicine in the US.” 

V článku sa analyzovali údaje od organizácie Aid Access, ktorá predáva potratové tabletky online a distribuuje ich prostredníctvom pošty v Spojených štátoch napriek federálnemu zákonu z roku 1873, ktorý zakazuje zasielanie potratových tabletiek poštou. V dokumente sa zistilo, že nákupy potratových tabletiek netěhotnými ženami zaznamenali výrazný nárast po úniku návrhu stanoviska Najvyššieho súdu’vo veci Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization. 

Únik z 2. mája 2022 ukázal verejnosti možnosť zrušenia ústavného “práva” na potrat, ktoré Najvyšší súd krajine vnucoval od roku 1973. Zatiaľ čo zástancovia života prijali únik s novým zápalom, ženy podporujúce potraty zjavne spanikárili a rozhodli sa objednať si potratové tabletky online, aby si ich uskladnili doma na budúce použitie. 

V prieskumnom článku sa uvádza, že po úniku stanoviska Aid Access dostával každý deň takmer 250 objednávok na potratové tabletky. Denný počet žiadostí náhle vyskočil z približne 25 každý deň, čo bol denný priemer od septembra 2021 do mája 2022.  

Nezadané ženy podali v období od 1. septembra 2021 do 30. apríla 2023 prostredníctvom Aid Access 48 404 objednávok na potratové tabletky. Tieto objednávky boli súčasťou takzvaného “programu predbežného poskytovania”, ktorý organizácia iniciovala. 

Aid Access opisuje “advanced provision” ako “službu”, v rámci ktorej si ženy “môžu objednať potratové tabletky už pred otehotnením, pre prípad, že by ich v budúcnosti potrebovali.”Webová stránka tiež tvrdí, že “poskytnutie prístupu k potratovým tabletkám pred ich potrebou pomáha ľuďom dostať sa k potratom v skoršom štádiu tehotenstva.” 

Proces je “podobný” ako pri objednávaní v tehotenstve, ale môže “trvať dlhšie”, pretože tehotné ženy, ktoré chcú prostredníctvom tabletiek zabiť svoje už počaté nenarodené deti, majú prednosť. Ženy môžu získať chemický potrat poštou, ak pošlú formulár žiadosti a zaplatia 150 USD.  

V správe JAMA sa uvádza, že “žiadosti o predbežné poskytnutie” boli najvyššie v štátoch, ktoré majú alebo zvažujú zavedenie legislatívy na obmedzenie potratov a ochranu nenarodených detí. Medzi dôvody, ktoré uviedli ženy, ktoré si objednali tabletky pred otehotnením, patrilo aj to, že si chcú zachovať “reprodukčnú autonómiu” v prípade, že ich domovské štáty obmedzia prístup k interrupcii. Mnohé ženy, ktoré podali “žiadosť o predbežné poskytnutie”, údajne nemali deti a mali najmenej 30 rokov.  

Štandardný režim potratových tabletiek v Spojených štátoch pozostáva z dvoch samostatných liekov. Najskôr sa užíva mifepristón, aby sa zastavil prístup hormónu progesterónu k vyvíjajúcemu sa dieťaťu, a potom sa užíva misoprostol, aby sa vyvolal pôrod a mŕtve dieťa sa porodilo.  

Údaje ukazujú, že režim potratových tabletiek môže viesť k život ohrozujúcej sepse akrvácanie, ako aj výrazne zvýšený počet lekárskych pohotovostí. Nebezpečné tabletky boli odsúdenépro-life lekármi, ktorí sa odvolávajú na ohrozenie zdravia žien’ako aj na takmer istú smrť ich nenarodených detí.  

Od zrušenia rozsudku Roe v. Wade v júni 2022 – v ktorom došlo k výraznému zníženie počtu chirurgických a neskorých potratov v celej krajine – notoricky propotratová Bidenova administratíva pokračovala v propagovala smrtiace lieky, ktoré sú schválené federálnym Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) na ukončenie života nenarodených detí počas prvých 10 týždňov tehotenstva.  

Po podaní žaloby na FDA z marca 2023za to, že v záujme presadzovania politickej agendy riadne neposúdil riziká lieku, Najvyšší súd súhlasil minulý mesiac, aby sa zaoberal kľúčovým prípadom, ktorý by mohol zvrátiť uvoľnené predpisy o potratových tabletkách. 

V roku 2021 FDA aktualizoval svoje usmernenie k liekom (pôvodne schválené v roku 2000), aby zrušil požiadavku na osobnú distribúciu. Federálna agentúra ďalej uvoľnila obmedzenia v januári minulého roka, keď maloobchodným lekárňam udelila povolenie vydávať tieto lieky. Predtým ich mohli predpisovať a vydávať len certifikovaní zdravotnícki pracovníci a lekárne. 

RELEVANTNÉ: 

Indiana hlási 17 potratov za šesť týždňov po prijatí reštriktívneho zákona 

Pro-life group to submit thousands of abortion pill horror stories for Supreme Court case